IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преформулирането на монетарната икономика става световно явление

Политическата класа видя какво могат да направят централните банки и трудно може да бъде обвинявана, че се опитва да изтръгне повече от лихвените шефове

08:10 | 30.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Пандемията от Covid-19 и извънредните стимули в неин отговор преформулираха ролята на централните банки. Сега, когато икономическото възстановяване набира скорост, има глобален спор относно печалбите и за това от колко власт трябва да се откажат монетарните институции, пише Дейниъл Мос за Bloomberg.

Няма разлика между световните региони и дали една икономика е развиваща се или развита, богата или бедна. В Нова Зеландия, пионер в инфлационното таргетиране, финансовият министър постанови, че централната банка трябва да отчита жилищните разходи. Паричните власти в Бразилия най-накрая получиха пълна правна автономия - но с определена цена. А в Индонезия политиците посягат към независимостта на най-влиятелната централна банка в Югоизточна Азия. 

Последните вкараха законопроект в парламента, който търси подкрепата на Банката на Индонезия за правителствения бюджет по време на извънредна финансова ситуация. Това е в допълнение на споразумението от миналата година банката да закупува облигации от държавата за 40 милиарда долара - стъпка, характеризирана тогава като еднократен резултат от пандемията. Идеята, че това е отговор на извънредна здравна ситуация, означаваше, че Индонезия плаща малка цена за монетизиране на дълга - нещо, което някога би било смятано за ерес. Опитвайки се да свържат подобни начинания с финансови бъркотии, а не със смъртоносна болест, законодателите ефективно се опитват да превърнат това, което някога се смяташе за извънредно, в нормален икономически инструмент.

Макар естеството на тези посегателства да е уникално за Джакарта, преформулирането на монетарната икономика се превръща в глобално явление. Драматичните намаления на лихвените проценти, които белязаха дълбочината на спада след коронавируса, приключиха в повечето страни. Световната търговия е напът да се възстанови тази година и инвеститорите се тревожат от надигане на инфлацията. Това прави по-нататъшните приключения в областта на неконвенционалната политика трудни, предвид прогнозираното ускорение в глобалния растеж тази година. Всъщност ще видим известно оттегляне на стимулите. Но това е много по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Централните банки показаха, че могат да действат бързо, в сравнение със законодателните органи, където преобладава фискалният пазарлък.

Самият успех на практикуващите ги прави уязвими. Каква цена ще платят политиците за начина, по който паричните мерки са се преплели в почти всички аспекти на икономическия живот? И ще станат ли по-постоянни някои от противопожарните стъпки, предприети по време на най-мрачните моменти от пандемията? Политическата класа видя какво могат да направят централните банки. Тя трудно може да бъде обвинявана, че се опитва да изтръгне повече от лихвените вождове.

Споровете и компромисите в Уелингтън и Бразилия са знак за това, което може да последва. Централната банка на Нова Зеландия, първата, която възприе цел за инфлацията през 80-те години, бе инструктирана от правителството да взема предвид цените на жилищата при решенията си. Първоначално банката се противопостави на идеята, но финансовият министър Грант Робъртсън надделя. Решението е изцяло политическо: малко неща са с по-голямо значение за избирателите от достъпа до жилища, а цените им в Нова Зеландия скочиха рязко.

В Бразилия страничен ефект от коронавируса бе формализиране на независимостта на централната банка. Вътре в банката отдавна имаше желание автономията да бъде ратифицирана, въпреки че де факто отделянето от политическите капризи е в сила от известно време. Тази нова, законно закрепена свобода обаче не дойде без цена. Законодателите добавиха цел за пълна заетост към мандата на институцията, нещо, което първоначално ръководителите на банката избягваха да приемат, но ще трябва да свикнат.

Няма основание упоритите борци с инфлацията да се разстройват твърде много. Федералният резерв отдавна има цел максимална заетост в мандата си заедно с ценовата стабилност. Подкрепата за работните места също е една от целите, които се поставят в Джакарта. Защитниците на Банката на Индонезия трябва внимателно да преценят рисковете. Те не трябва да се страхуват от чувствителността на трудовия пазар; големите битки срещу инфлацията бяха спечелени. Продължаващата безработица ще бъде едно наследство от Covid-19, независимо колко голям изглежда очакваният ръст на брутния вътрешен продукт през 2021 г. Това е икономическа и политическа реалност.

До известна степен тези промени са реакция срещу прекалено чистия фокус върху овладяването на цените. В случая с Индонезия и Бразилия те отразяват преструктурирането на институциите по линията, предпочитана от Международния валутен фонд. В Индонезия, например, управлението беше основно преработено след финансовия колапс от 1998 г. Това пренареждане на обществения живот включваше и определянето цената на парите.

Борбата за печалбите от ниската инфлация и свръхприспособителната политика се развива. Трудно е да се излезе от разхлабената политика, особено когато тя навлезе на фискалната сцена. Обстоятелствата оправдаваха творчеството. Това не улеснява връщането към някаква версия на нормалността, каквото и да означава това сега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още