IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приливната вълна е прекъсната

Върху неспособността на популистите да предлагат разумни решения трябва да се концентрират сега и политиците във Франция и Германия, коментира DW

17:29 | 16.03.17 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Демократите в Германия, Франция и други страни от ЕС със сигурност са въздъхнали с облекчение, след като стана ясно, че Холандия все пак не залитна към десния популизъм - либералният премиер Марк Рюте остава на власт, а популистът Геерт Вилдерс, отявлен противник на исляма и враг на ЕС, събра в крайна сметка много по-малко гласове, отколкото се очакваше. След триумфа на популизма на референдума за Brexit и на президентските избори в САЩ, холандските избиратели отправиха еднозначно послание и теглиха червената линия, която не бива да бъде прекрачвана, пише в коментар за Deutsche Welle Бернд Ригерт.

Техният вот е важен и като сигнал към избирателите на президентските избори във Франция през май и на парламентарния вот в Германия през септември. Посланието гласи: популистите могат да бъдат спрени. Покрай кризата с Турция холандските избиратели очевидно са стигнали до извода, че не желаят да поверят управлението на страната си в ръцете на човек като Вилдерс. И нищо чудно всъщност: неговите рецепти за проблемите на Холандия изглеждат недомислени и незрели - и много приличат на това, което наблюдаваме напоследък в САЩ или във Великобритания. 

Именно върху неспособността на популистите да предлагат разумни решения трябва да се концентрират сега и политиците във Франция и Германия. Във Франция обаче няма да е никак лесно: Франсоа Фийон на практика сам се изкарва от играта, а това означава, че националистката Марин льо Пен трябва да се пребори с един-единствен сериозен опонент - Еманюел Макрон. Именно за него трябва да гласуват французите, ако искат да предотвратят победа на Льо Пен в надпреварата за Елисейския дворец. В Германия ще е навярно по-лесно: с попътния вятър от Холандия и с разумни аргументи умерените сили в страната може би ще успеят да осуетят високи изборни резултати за популистката "Алтернатива за Германия".

Но овладяването на популизма винаги си има своята цена. Видяхме го и в Холандия, където либералната партия на премиера Рюте беше едва ли не принудена да направи завой надясно, за да отнеме вятъра от платната на Вилдерс. Казано другояче: дори да не печелят изборни победи, десните популисти влияят сериозно не само върху дневния ред в политиката, но и върху поведението на останалите политически сили. А в случая с Холандия трябва да се има предвид и друго: Марк Рюте просто извади голям късмет с гротескните провокации на турския президент Ердоган, който, без да иска, накара холандците да застанат зад правителството си. Рюте натрупа допълнителни точки именно заради твърдия си курс към Анкара.

А що се отнася до ЕС - сега Общността трябва да се възползва от холандската инерция. Идната седмица в Рим ще се проведе среща на върха, на която ЕС ще отпразнува рождения си ден. Тъкмо на празника си Евросъюзът просто е длъжен да се обедини срещу популистките тенденции в Европа. Залитания, каквито наблюдаваме в страни като Унгария, Полша и Гърция с нейното ляво-популистко правителство, трябва да бъдат ясно назовани и осъдени. Избирателите в Холандия успяха да спрат голямата приливна вълна. Сега на ход е ЕС - именно той трябва да се погрижи за изграждането на още повече такива вълноломи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 1
serafima
преди 7 години
Нямам съмнение, че тези, които ги избива да комунтират Русия по всеки повод, дори какво е ял боко днес, или защо днес времето е хубаво, са лековати хора с комплекси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
serafima
преди 7 години
Първо, партиите в Европа, които я съсипаха, . водят политика срещу хората и за да унищожат партиите, които мислят за народа, ги нарекоха популистки. Това прави у нас и ГРАБ, начело с ъс селското явление Боко. Второ, сега вземат политиката на популистите, за да останат на власт. Това направи Мюте. Трето, ние сме бам башка по отношение на Турция и за съжаление винаги губещите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 6
StraightForward
преди 7 години
"Зад руския романс на Тръмп стои кула, пълна с олигарси"Блумбърг бизнесуик" разказва как в трудни за бизнеса времена строителният магнат е намерил помощ от хора, свързани с бившия Съветски съюз"http://***.mediapool.bg/zad-ruskiya-romans-na-tramp-stoi-kula-palna-s-oligarsi-news261433.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 8
StraightForward
преди 7 години
ШУТИН Е ГЛУПАВ, ЕДИН ЕМЕЙЛ НЕ МОЖЕ ДА ПРАТИ, КАЗВАХА ЧЕ ЩЕЛИ ДА ЗАБРАНЯТ НЕТО С НЕГОВИТЕ ОЛИГАРСИ, КАЗВАХА, ЧЕ ИНТЕРНЕТ БИЛ ИЗМИСЛЕН ОТ ЦРУ ДА ВИ СЛЕДИ, И КАКВИ ЛИ НЕ ОЩЕ ГЛУПОСТИ, КАТО ЩЕЛИ ДА МИНАТ В РАЗПЛАЩАНИЯ В РУБЛИ И ЩЯЛ ДА ФАЛИРА ДОЛАРА !???ТИ НА НЕКАДЪРНИЦИ КАТО ДАДЕШ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ ЗАГРАБЕНИ ОТ ЦЕЛИЯТ ТИ НАРОД КАТО НА ПЕЕВСКИ В БЪЛГАРИЯ, КАКВО ДА МУ МИСЛЯТ, ТЕ ТАКИВА НЯМАТ 8 -МИ КЛАС, КАК ДА МИСЛИ ТАКЪВ ЧОВЕК!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 9
redcretin
преди 7 години
Ти па намери кого да цитираш хахаха :)Толкоз, популизма си отиде. Запъртък си беше и без това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
Бе не знам какво е прекъснато... Тези на снимката са способни единствено да прекъснат немия бременност и при всички случаи са с прекъсната връзка с реалността... Щото вече тук-там некои започнаха вербалната подготовка за това, дет ви го пеем от две години че ни чака, а разни едноклетъчни смарт-капиталета тука ми се подпичкваха и ми мереха акъла... http://***.euronews.com/2017/03/16/turkish-foreign-minister-predicts-religious-war-in-europe
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
http://chujdozemec.com/свят-новини/орбан-не-сме-слуги-на-никого-ще-защити/"Унгарците не са слуги на никого. Ние трябва да защитим независимостта и националния суверенитет. Ние ще спрем Брюксел. Ще спрем масовото заселване и ще защитим границите си. Ние стоим здраво изправени на краката си. Ядем от своя хляб. Не сме слуги нито на унгарските, нито на международните силни на деня фактори, подчерта Орбан.Достоен лидер !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 5
studioaa
преди 7 години
Значи тази статия е класически пример за самозаблуждаване или фалшиви новини както стана модерно. На тези избори управляващата партия губи 25% от депутатите си т.е от 41 през 2012 до 31 днес, а Вилдерс печели 5 места от 15 през 2012 до 20 днес или 33% повече. Заглавието щеше да отговаря на действителността ако управляващата партия беше спечелила същата или по-висока подкрепа спрямо предходните избори. Сега опасността от партията на Вилдерс остава и нейното влияние нараства, което е точно обратното на прекъсване на приливната вълна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 15
StraightForward
преди 7 години
45 ГОДИШЕН МИТ НЕ ВИ СТИГА, НО ИСКАТЕ ПАК СЪЩИЯТ СУПЕР СМЕШЕН МИТ И ЛЪЖА ДА ВИ ОБУСЛАВЯТ ЖИВОТА ЛИ ?>>>?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 17
StraightForward
преди 7 години
Ти и такива, като теб какви проблеми имате в ЕС ИЛИ С ЕС !!???ЕДИНСТВЕНИЯТ ПРОБЛЕМ Е ШУТИН ЗА ЕС!!!! НЕ ГО ЛИ РАЗБРАХТЕ!!?? "Девет кремълски мита, оправдаващи анексията на Крим"http://***.stopfake.org/bg/mitovete-za-vzvrshhaneto-na-krim-devet-kremlski-mita-opravdavashhi-aneksiyata-na-krim/ЕТО КАК ВИ РАЗБИХА И ТИЯ МИТОВЕ, КОИТО ИЗПОЛЗВАТЕ ДА ОПРАВДАВАТЕ АГРЕСИЯТА НА ШУТИН !????? КАКВИ ЖАЛКИ СЪЩЕСТВА СТЕ ВИЕ, ЗНАЕТЕ ЛИ ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още