Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Призивите на Джером Пауъл за още фискални стимули трябва да бъдат чути

Аргументите на председателя на Федералния резерв могат да спасят САЩ от депресия

Призивите на Джером Пауъл за още фискални стимули трябва да бъдат чути

Джером Пауъл осъзнава рисковете пред икономиката. Снимка: Bloomberg

Човекът, отговорен за паричната политика на САЩ, заяви пред Конгреса и администрацията на Тръмп миналата седмица, че монетарната политика сама по себе си не може да рестартира икономиката и че фискалните мерки, приети през последните три месеца, вероятно не биха били достатъчни за поддържане на възстановяването, пише Уилиъм Галстън за Wall Street Journal. 

През изминалата седмица председателят на Федералния резерв Джером Пауъл само дето не се самозапали, за да привлече вниманието на администрацията на Тръмп и републиканците в Сената. При многократните публични изявления тонът му беше премерен, но чувството му за неотложност беше безапелационно. Американците са ударени от „най-големия шок, който нашата икономика е изпитвала в модерната история“, каза той пред Института за международна икономика Питърсън миналата сряда. „Обхватът и скоростта на този спад са значително по-тежки от всяка рецесия след Втората световна война", допълни той.

Още по темата

Тридесет и шест милиона американци подадоха молби за помощи срещу безработица в рамките на два месеца. През второто тримесечие икономиката може да се свие с 20% до 30% на годишна база, каза Пауъл в неделя за предаването "60 минути". Безработицата може да достигне 25%, изравнявайки пика от времето на Голямата депресия.

Важна е не само дълбочината на рецесията, но и нейната продължителност. Продължителен спад, каза Пауъл на 13 май, може да нанесе "трайни щети на производителния капацитет на икономиката", ерозирайки уменията на работниците и натоварвайки домакинствата със смазващи дългове.

"Всички ние сме засегнати", напомни във вторник Пауъл пред Сенатската банкова комисия, "но тежестта пада най-силно върху онези, които в най-малка степен могат да я понесат." Докладът за работните места през април потвърждава, че загубата им е най-голяма сред афро-американците, латиносите, жените и работническата класа. В последния икономически доклад на Фед се крие изумителна статистика: От всички американци на работа през февруари и с доход по-малко от 40 000 долара годишно, 39% са загубили прехраната си. Това е депресия сред хората с ниски заплати.

По време на изслушването си пред Конгреса Пауъл изрази загриженост, че спасителните пакети, приети досега, няма да предотвратят дълга рецесия. „Има нарастващо чувство, че възстановяването може да настъпи по-бавно, отколкото бихме искали“, каза той на 13 май, „и това може да означава, че е необходимо да направим повече.“ Правителството може да се наложи да поддържа животоспасяващата помощ за работниците и фирмите за "още три или шест месеца", каза той в неделя пред "60 минути", добавяйки, че допълнителната подкрепа за жизненоважните услуги на щатските и местни власти "заслужава внимателен поглед".


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Впечатлени сте от цената на златото? Задават се още ръстове