IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Призракът на Lehman Brothers преследва Deutsche Bank

При DB случаят е различен, тъй като германската банка има по-диверсифицирана клиентска база и много повече ликвидност, пише WSJ

09:00 | 02.10.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преди осем години през септември Lehman Brothers фалира до голяма степен заради паникьосаните хедж фондове, които изтеглиха парите си. Тъй като днес някои големи хедж фондове се опасяват за експозициите си към Deutsche Bank, паралелът е очевиден, но също така е дълбоко подвеждащ, коментира Джеймс Макинтош в анализ в Wall Street Journal.

Хедж фондовете са изправени пред същата дилема, пред която стоят клиентите на банката. Ползите да останат с Deutsche Bank са много малки, а пък потенциалните загуби биха били много големи, ако банката изпадне в неприятност.

„Всички са хиперчувствителни“, казва анонимен хедж фонд мениджър, пострадал от колапса на Lehman Brothers. “Lehman научи всички, че има много малка полза от това да държиш експозициите си”, допълва той.

Lehman се провали по начин, по който всички банки се провалят. Свършиха парите и ликвидните активи, които можеше да продаде, за да плати на клиентите си, които си тръгваха. По принцип това може да се случи на всяка банка, тъй като банките никога нямат достатъчно лесни за продаване активи, с които да платят веднага на всички вложители. Deutsche Bank сега е във фокуса на вниманието, отчасти защото клиентите са подплашени от срива на акциите, поевтинели наполовина от началото на годината.

Lehman беше особено уязвима заради това, че разчиташе на т.нар. овърнайт обратно изкупуване, или репо операции, и на хеджфондове, за да се финансира. Милиарди долари под формата на кеш и активи се „източиха“ от основния й посреднически бизнес през последните дни преди фалита, репо операциите не можеше да се подновят, а банките и други клиенти искаха допълнителни обезпечения да подкрепят търговията с деривати.

При Deutsche Bank случаят е различен. Тя има много по-диверсифицирана клиентска база, много повече ликвидност (220 млрд. евро в края на юни, което е 12% от активите й). За сравнение, при Lehman месец преди срива този дял възлизаше на 7,5%).

Deutsche Bank има слаба капиталова позиция и влошена печалба, но проблемите й не са толкова критични, колкото на Lehman, където загубите възлизаха на над 10% от акционерния капитал през последните две тримесечия от живота на банката.

И най-важното – Deutsche Bank има достъп до Европейската централна банка, което означава, че може да превърне всеки трудно продаваем актив в средства, ако се нуждае. Навремето Фед отказа на Lehman Brothers допълнителен кредит с аргумента, че банката няма достатъчно надеждни активи за обезпечение.

Нито един от тези фактори не правят Deutsche Bank имунизирана. Няма ликвидност, която да е достатъчна, когато клиентите и вложителите изгубят вяра, защото не всички активи може да бъдат превърнати в свежи пари чрез ЕЦБ. Задачата на изпълнителния директор Джон Краян е да си върне обратно доверието на клиентите, при това бързо.

Може да очакваме Краян първо да подходи като Ричард Фулд от Lehman: Ако сте голям клиент на Deutsche Bank, може скоро да получите уверяващо лично обаждане. Доверието обаче може да се възстанови по-бързо с емитиране на нови акции, като по този начин се подсилва банката за сметка на сегашните акционери. Deutsche Bank се въздържа от този ход на фона на още по-поевтиняващите акции.

Един урок от Lehman Brothers е, че американската банка горделиво отказа да приеме спасителен капитал, тъй като цената му не се хареса. Deutsche Bank трябва да внимава да не следва същата логика, заключва WSJ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
Истината е полезна и за Вас?Ако не бяхте прочели написаното от мен нямаше да знаете, че сега прилаганата парична система е сгрешена и тази държавна грешка е водещ причинител за актуални злини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
ivan.kostov.39
преди 7 години
Мисля, че ще паднат под $ 10 , а защо не и по надолу преди да тръгнат нагоре. За сега е в списъка за наблюдение. Успех на всички :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
Стига си бръщолевил едни и същи глупости...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Тебе що не те поканят там , да им обясниш някои работи ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 11
Иван Митев
преди 7 години
Lehman Brothers страдаше и банкрутира при злокобно влияние на сгрешена парична система.Същите условия влияят и спрямо Deutsche Bank.Еднаквите условия създават идентични последици.За спасение на банки е необходимо прилагане на подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 8
michaelis12
преди 7 години
докато си лаете за разни призраци, акциите на тези ше станат двойно. Ако фалира някоя банка като Лемана ше стане изведнъж, а не по новините да разтяхат лукуми 2 месеца как щяла да фалира как е мнооо зле, как тва онова глупости на квадрат. Който има нещо в тиквата си да купува акции на DB после да нема не чул и не разбрал .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"Един призрак броди из Европа..." и не само...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 7 години
Никой не обича призраци да му кръжат над главата .А доверие не се връща за 5 минути .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още