Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Протекционизмът на Тръмп забавя растежа до нивото от времето на Обама

Паричната политика не може да компенсира лошите макроикономически решения

Протекционизмът на Тръмп забавя растежа до нивото от времето на Обама

Колко ли по-бързо щеше да расте икономиката на САЩ, ако не беше протекционизмът на Тръмп. Снимка: Ройтерс

Големият постфактум въпрос на президентството на Тръмп е колко по-бързо щеше да расте икономиката, ако не беше неговият търговски протекционизъм. Докладът за вялия ръст от 1,9% през третото тримесечие отново показва, че не може да се избегне възмездието на Адам Смит за впускането в лоши икономически политики заради политически цели, пише Wall Street Journal. 

Икономиката продължава да расте, въпреки опасенията от рецесия, като потребителските разходи осигуряват почти целия растеж на БВП. Това е второ тримесечие поред, в което могъщият потребител трябваше да компенсира спадащите бизнес инвестиции, за да се отчете положителен растеж. Държавните разходи съставляват 0,35 процентни пункта от растежа, компенсирайки спадовете в нетния износ (-0,08 пункта) и брутните частни инвестиции (-0,27).

Инвестиционният спад изглежда още по-отчетлив, ако се разгледат общите нежилищни инвестиции по тримесечия. Последните две тримесечия бяха отрицателни след близо две години здравословни повишения, в които инвестициите се съживиха при президентството на Тръмп и задействането на животинските бизнес духове. Икономисти от Демократическата партия твърдят, че смесицата от данъчна реформа и дерегулация на Тръмп не се е отразил на инвестициите и растежа.

Още по темата

Нежилищните частни инвестиции обаче потънаха през 2015 и 2016 г., тъй като икономиката едва избегна рецесията. Инвестициите се ускориха, след като стартира новият микс от политики заедно с про-бизнес политическия климат. Дан Клифтън от Strategas Research Partners оценява, че американските компании са репатрирали близо 1 трилион долара от чужбина след приемането на данъчната реформа, допринасяйки за различни бизнес цели.

Ръстът на БВП се ускори до 3% за известно време заедно с инвестициите, но след това дойдоха търговските намеси на Тръмп. Бизнес доверието спадна благодарение повече на  , на несигурността от това какво още може да направи Тръмп, отколкото заради самите щети от митата. Това доведе до по-бавен растеж, който се изразява в приблизително 2% ръст на БВП през последните две тримесечия. Сега икономиката отново се спуска към модела на бавен растеж от времето на Обама.

Президентът Тръмп и някои от Белия дом обвиняват Федералния резерв и Европа за този спад, но нито едно от тези обяснения не издържа. Европа не расте бързо от десетилетия, като поривът й през 2017 г. бе подпомогнат от по-бързия растеж в САЩ. Според нас Фед направи грешка с повишаването на ставките с четвърт пункт миналия декември, но бизнесът не изпитваше недостиг на средства дори преди централната банка да започне да намалява лихвите през това лято.

Има силни доказателства, че търговската политика е основният виновник за намаляването на растежа. Производството в САЩ се понижи, което е свързано със забавянето на износа. По-бавният растеж в Китай в резултат от търговската война намали експорта на американското селскостопанско, промишлено и строително оборудване. Понижението в разходите за оборудване за обработка на информация през третото тримесечие, голяма част от което се изнася, беше най-голямото от седем години.

Проучване на икономисти от Федералния резерв тази година изследва две вълни на „шокове“ в търговската политика - първо през 2018 г., а след това през първата половина на 2019 г. - и изчисли, че въздействието е свило растежа на БВП с около един процентен пункт. В октомврийското проучване на Националната асоциация за стопанска икономика 53% посочиха търговската политика като основен икономически риск през 2020 г.

На 30 октомври Федералният резерв продължи да се опитва да противодейства на този риск, като намали основната лихва с 0,25 пункта за трети път тази година до диапазона 1,50-1,75%. С инфлация от около 1,7% това означава, че Фед поддържа отрицателни реални лихвени проценти, дори при ръст на икономиката от 2% и безработица на историческото дъно от 3,5%. Това не е затегната политика.

Председателят на Фед Джей Пауъл заяви на пресконференцията си, че намаляването на ставките вече се проявява в по-силния пазар на жилища. А жилищното строителство през третото тримесечие допринесе за растежа на БВП за първи път от седем тримесечия. Проблемът е, че жилищата са форма на потребление и не водят до увеличаване на производителността и по-високи заплати, както правят другите бизнес инвестиции. Фед ще трябва да внимава да не се повтарят балоните при жилищните и други активи от началото на века, които в крайна сметка имаха печален резултат.

По-важното е, че паричната политика не може да компенсира лошите макроикономически решения. Нулевите ставки не можаха да вдигнат ръст на икономиката над 2% по времето на Обама, когато волю-неволю регулациите и високите данъчни ставки подкопаха бизнес доверието и инвестициите. Отрицателните ставки също не са панацея за търговските шокове.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
scott до: Императорът
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Замисляли сме се. ОБОНГО немаше да отвори война с Китай. САЩ щеше да има на своя страна тактиките на боата удушвачка и присъединяване към победителите на своя страна и за продължаване на влиянието и авторитета и по светъ. Когато искаш сичко само и единствено за себе си - унижаваш сподвижвиците, отдръпваш безразличните и показваш липса на мъдрост. Жалко, че полуживата беше фронтменът на това. Е, сега вече системата знае какво и се случи и къде епробивът. Ше може ли да го коригира: скептичен съм. след калугула винаги идва Нерон, не октавиан август.
1
 
0
 
2
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Добре, че Тръмп е президент иначе БВП щеше да е на - и Китай все още да се гаври с западния свят.
2
 
3
 
1
преди 10 месеца
Въпросът е как под могъщото лидерство на великият човек, въпреки търговската война и в пъти по-високите лихви на ФЕД, икономиката расте поне колкото по времето на обонгото?

А замисляте ли се как би се справило обонгото при лихви от 2-2.5% и търговска война с Китай и до голяма степен и с ЕС?

Още от Анализи
Как 70-те години променят американската икономика