Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Провали ли се стратегията на Швеция срещу коронавируса?

Последните данни навеждат на мисълта, че Швеция вече се справя по-добре със заразата. Броят на новите смъртни случаи е едноцифрено число през повечето дни този месец

Провали ли се стратегията на Швеция срещу коронавируса?

Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Почивката близо до дома е популярна в Швеция това лято благодарение на ограниченията за пътуване, наложени срещу нея от други държави заради високия брой заразени с новия коронавирус, пише Мади Савидж в материал за ВВС, цитиран от БТА.

Над 5500 човека с COVID-19 починаха в страната с население от само 10 милиона души. Смъртността в Швеция е една от най-високите в Европа на глава от населението и много по-голяма от тази в останалите скандинавски държави. За разлика от Швеция, всички те наложиха строги ограничения в началото на пандемията.

"Може би ние трябваше да се грижим повече един за друг", признава 31-годишният Дан Еклунд, който се разхожда с лодката на свой приятел в езерото Сторшон, на два часа път северно от Стокхолм.

Още по темата

Последните данни навеждат на мисълта, че Швеция вече се справя по-добре с овладяването на заразата. Броят на новите смъртни случаи е едноцифрено число през повечето дни този месец, в контраст с пика на епидемията в страната през април, когато няколко дни починаха по над 100 души.

Тежките случаи също са намалели значително, като броят на пациентите, приемани в интензивно отделение, спадна до няколко на ден. Въпреки че данните не са толкова добри, както в другите скандинавски държави, е налице очевидно подобрение.

"Ситуацията изглежда добре. Имам предвид, че най-накрая сме там, където се надявахме да бъдем много по-рано", казва Андерш Тегнел, главният държавен епидемиолог, който отговаря за стратегията. Той призна, че са починали твърде много хора, по-конкретно в старческите домове. Тегнел обаче все пак смята, че "няма убедителни доказателства, че една карантина би направила ситуацията много по-различна".

Каква бе стратегията на Швеция?

Швеция до голяма степен разчиташе в началото на пандемията на указанията за доброволно социално дистанциране, включително хората да работят от вкъщи, когато е възможно, и да избягват обществения транспорт.

Освен това, събирането на повече от 50 човека на едно място е забранено, наложени са ограничения за посещаването на старчески домове, а в баровете и ресторантите може да се сервира само на маса. Правителството неведнъж нарече пандемията "маратон, а не спринт", твърдейки, че мерките ще останат в сила дълго време.

Необичайната стратегия си навлече критики в цял свят, включително от страна на някои от първоначалните поддръжници на д-р Тегнел, които сега казват, че съжаляват за неговия подход. Аника Линде, която заемаше поста му между 2005 и 2013 г., каза наскоро пред шведския всекидневник с най-голям тираж, "Дагенс нюхетер", че ако в началото на пандемията са били наложени по-строги ограничения, това е можело да спаси живота на хора.

Според клиничния епидемиолог Хелена Норденстет обаче в шведската научна общност няма консенсус, че стратегията като цяло се е провалила.

Още по темата

"Стратегията бе да бъде изравнена кривата (на новите случаи), да не бъде претоварена здравната система. Тази цел изглежда бъде постигната. Ако извадите старческите домове от уравнението, нещата сега изглеждат много по-оптимистично", заявява тя.

Андерш Тегнел казва, че според неговия модел шведите са намалили социалните си контакти до равнище от около 30 процента спрямо времето преди пандемията.

Проучване, публикувано тази седмица от шведските власти, пък показва, че 87 на сто от населението продължава да спазва препоръките за физическо дистанциране както преди една или две седмици, при ниво от 82 процента преди един месец.

Норденстет смята, че тъй като вече условията в Швеция не са различни от тези в държавите, където бе наложена карантина, това може да й помогне да смекчи ефекта от потенциалната втора вълна.

"Хората не са толкова изтощени, както може би в други страни, където рестрикциите бяха много по-широки и по-строги", аргументира се тя.

Но докато шведите са наясно за указанията, има съобщения за струпвания на много хора на някои туристически места, откакто ограниченията на вътрешните пътувания бяха смекчени миналия месец.

"Опитваме се да им кажем и показваме да спазват дистанция", казва Шиар Али, управител в един от ресторантите на брега на езерото Сторшон. "По-специално на младите изобщо не им пука за това."

Постигна ли Швеция стаден имунитет?

Шведските власти никога не са казвали, че постигането на стаден имунитет е тяхна цел, но твърдяха, че като обществото бъде оставено по-отворено, е по-вероятно шведите да придобият имунитет срещу COVID-19.

Пет месеца след началото на епидемията в Европа, само 6 процента от населението на Швеция има антитела, според изследване на националната Агенция за обществено здравеопазване.

Андерш Тегнел обаче смята, че истинските числа "несъмнено са много по-високи", тъй като имунитетът "се оказа изненадващо труден за количествено оценяване".

Държавният епидемиолог посочи неотдавнашно изследване на Каролинския институт, което установило, че дори хора, дали отрицателна проба за антитела срещу коронавируса, са имали специфични Т-клетки, които могат да осигурят имунитет, като установят и унищожат инфектираните клетки.

Други шведски учени обаче са по-предпазливи в прогнозите си за устойчивостта на вируса. "Мисля, че (Тегнел) е самонадеян", казва Хелена Норденстет. "Всички ние можем да се надяваме това ще се отрази на броя на заразените в Швеция наесен, но все още не знаем", посочва тя.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
В условията на Covid-19 трябва да се подкрепят хората, а не работните места