Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Провокациите на Ердоган

С прибързаната си реакция турският президент обрича икономиката на страната на нови страдания

Провокациите на Ердоган

Снимка: Bloomberg

Солидарността между партньорите би трябвало да се прояви по различен начин. Отзоваването на френския посланик от Анкара беше подходящият отговор на скандалната обида на турския президент Ердоган, който посъветва френския президент Еманюел Макрон да потърси психиатрично лечение и да му бъде проверено „психическото състояние“. Това е същият Ердоган, който заля съдебната система на страната си с хиляди обвинения за обида.

Германското правителство също можеше да покаже знак на солидарност и да привика германския посланик обратно за консултации. Вместо това остана с кухата фраза, че Германия е на страната на Франция и че атаките на Ердоган са неприемливи.

Още по темата

Вместо да се успокои, в понеделник Ердоган наля ново масло в огъня и призова за бойкот на френските стоки. За Франция последствията биха били незначителни, в края на краищата Турция е едва на 14-то място сред френските дестинации за износ. Бойкотът би ударил Турция, защото френските автомобили, произведени по лиценз, са един от най-важните износни продукти на Турция, коментира  Райман Хейман за FAZ.

Ердоган със сигурност няма да се извини

Каквото и да направи и каже Ердоган, той се бори с ерозията на избирателната си база, независимо от икономическите разходи. Последствията са драматични. Турската лира потъна до ново дъно в понеделник, кредитоспособността на страната се равнява на тази на Руанда, а всеки четвърти турчин е безработен.

Провокациите на Ердоган не са чиста емоция, те са предварително замислени и изчислени. Той знае, че с Франция може да постигне повече във вътрешнополитически план, отколкото с Германия. Защото много турци имат негативен имидж за Франция, където има силно арменско лоби и много кюрди от родината им. В същото време много турци живеят и се прехранват в Германия и имат добро мнение за федералната република.

Сега Ердоган приема есна продължаваща криза с Европа. При това турската икономика се нуждае от модернизацията на митническия съюз с ЕС от 1996 г. Без извинение от Ердоган за Макрон няма да го получи, няма да има изход от затруднението, в което Ердоган вкара Турция.
Ердоган се извини на друг президент само веднъж, през 2016 г., след като свали руски самолет. Но няма да е готов да направи това с Макрон.

И докато Ердоган изолира Турция все повече и повече, а турската икономика потъва в дълбока криза - в понеделник турската лира достигна рекордно ниско ниво спрямо долара и еврото - Ердоган се нахвърли отново да обижда европейски политици, които той посочи като „връзки в нацистката верига“ определен. "Враждебността към исляма и мюсюлманите в някои европейски страни се превърна в политика, която се насърчава и подкрепя лично на ниво държавни глави", заяви Ердоган в Анкара в понеделник. "Вие сте фашисти в истинския смисъл на думата", каза турският държавник, имайки предвид Европа. Самият Ердоган от години работи за премахване на свободата на изразяване и демократичните постижения в Турция и не се свени от насилието срещу турските граждани.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
4
 
4
Hahoto2 до: Dr. Vatnikov
преди 6 месеца
Путин щял да го заменя,да стане Русо-Турция, като Австро-Унгария лани! ;)
3
 
7
 
3
Dr. Vatnikov до: troika
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Е, риск винаги има, но има човек да го замести - новия светски кмет на Истанбул Имамолу бил много читав и слабо религиозен човек .
1
 
8
 
2
troika до: Dr. Vatnikov
преди 6 месеца
Само да не дойде някое още по голямо куку.
1
 
7
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Скоро, скоро ще има шут в г*за на бея.

Още от Анализи
Възлага ли твърде много надежди на Китай глобалната петролна индустрия?