IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин и Ердоган - да обичаш на инат

И двамата имат проблем както със Запада, така и с международното право, а един съюз помежду им е нещо съвсем близко до ума, коментира DW

08:53 | 12.10.17 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

И двамата смятат, че незаслужено ги подценяват. И на двамата Западът периодически им обръща гръб. И двамата обичат да се показват като „силни мъже" пред публиката си и често повтарят, че са приятели. Много е общото между тях – между президентите на Русия и на Турция.

През последните седмици зачестиха сигналите, че Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган подготвят партньорство: двустранната търговия се увеличава, военните и тайните служби на двете страни си сътрудничат в Сирия. В същото време и двамата президенти продължават своите дипломатически войни срещу ЕС и САЩ: Вашингтон и Анкара прекратиха, например, взаимното издаване на визи. Турция вкарва в затвора германски журналисти и правозащитници и игнорира както протестите на Берлин, така и законите. Бойци, подкрепяни от Москва, участват във военни действия в Източна Украйна. Кремъл дори не желае да обсъжда въпроса за анексирането на Крим, но настоява Западът да свали санкциите срещу Русия, пише в коментар за Deutsche Welle Миодраг Сорич.

Меко казано, Путин и Ердоган имат проблем както със Запада, така и с международното право. И един съюз помежду им е нещо съвсем близко до ума. За да натрие носа на арогантните, според него, партньори от НАТО, Ердоган дори реши да закупи руски противовъздушни ракети – напук на всички протести от Брюксел и от Вашингтон.

Какво ли обаче донесоха на Ердоган публичните изблици на гняв, демонстративното му възмущение срещу Запада или пък съмнителното приятелство с Русия? Нищо. Международните политици – както в Берлин, така и във Вашингтон – не обръщат внимание на прикритата заплаха на Ердоган, че ще подобри отношенията с Русия и така всъщност ще смени отбора. Те вярват, че Ердоган ще се успокои (по-скоро в близкото, отколкото в далечното бъдеще) и ще постави интересите на страната си над своето его.



Защото дори ако установи още по-тесни връзки с Русия, от икономическа гледна точка Турция не може да спечели там дори частица от онова, което би изгубила на Запад. Борсите вече сурово наказаха  външнополитическите маневри на Ердоган. Печатането на пари така и така е единственият фактор, който поддържа турския икономически ръст. Западните туристи вече избягват Турция - и това личи включително и по многобройните затворени сергии из истанбулските пазари. Германските летовници все по-често потеглят към Гърция или Испания. Колко ли дълго ще издържи турският президент?

Подобна картина наблюдаваме и в Москва. Вярно, че напоследък германската икономика инвестира малко повече в Русия, но двустранната търговия е далеч под равнището от 2014 година. Санкциите си казват думата. Ако направим една трезва оценка, икономическите връзки на Русия в източна посока могат да бъдат само добавка, но не и заместител на добрата търговия с Германия и с ЕС.

В „надборването" с Турция и с Русия времето  работи в полза на Запада. Защото партньорството между двете държави не е и чак толкова близко. Напротив. Москва е разочарована, защото по време на посещението си в Киев Ердоган заяви, че Крим е част от Украйна. Да, Ердоган поръча руската противовъздушна система, но досега е платил само капарото. Сделката винаги може да се провали. Та нали турският президент с труд прикрива яростта си от това, че Русия и до ден-днешен забранява вноса на турски домати и други стоки.

Противоположни са интересите на двете държави и в Сирия: Москва държи на президента Асад, Анкара иска да го събори. Между другото, навремето Асад и Ердоган бяха големи приятели. Даже караха семейните си почивки заедно. Минало-бешело. Така е то с политическите приятелства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
Това си е традиция. Ататюрк обещава на Ленин Турция да стане съветска република. В замяна получава 220 кг злато, пари, картечници, оръдия, пушки и муниции. Въоръжава се и побеждава в гръцко-турската война 1919-1922 година. Иначе турската армия е била обезоръжена след ПСВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 6 години
Сигурен съм че ако ти си кмет ще назначиш не само родата, ами и и всичките си любовници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 6 години
Не знам, какво мислиш ама действителността е че във всички китайски училища има големи карти на Китай от 17-18 век. От тях на всяко дете става ясно, че Русия им е заграбила около 2 000 000 кв км земя. Договорите с които са им иззети те наричат несправедливи. Та си мисля,че Дракона забавя, но не забравя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 7
michaelis12
преди 6 години
ае първо си погледни дет вика нашия президент "родовообщинния строй" дет общините се управляват от родовете и после глей на комшиите в паниците .... дееебба и проссите платени селляндури .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 10
0pk
преди 6 години
Абе не те знам, можеш ли да мислиш, ама действителността е, че руснаците си добавят територии, турците и те като гледам ще се разширят, пък в ЕС все за екзити се говори и независимости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 4
the_evil_lord_Darth_
преди 6 години
Путин и Ердоган - да обичаш на инат- Тези двамата, само комунизмът може да ги събере... :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 6 години
Мисля че грешиш. Турция е бивша империя, от която предстои да се отдели само Кюрдистан. В Русия разпадът предстои(не ме питай кога, не знам). Така че те са задължени да казват "не" на западните ценности и най-вече правото на самоопределение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 7
markov
преди 6 години
Пък Китай - пуф-паф към икономика номер едно в света. Европа постепенно се превръща в заден двор с претенции.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 5
Стефчо
преди 6 години
лъха на нафталина на Свободна Европа Дойче Велето, верно е това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 6 години
Хаха... Ми такова е нивото на публиката тука - нали виждаш коментарите... :lol: За едноклетълни бройлери - информационен фураж... :lol: Всеки влак си има пътници. В Дойче Веле толкова могат - останаха си некъде там, в осемдесетте...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още