IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Моделите на икономическо развитие и глобализация са изчерпани

Евразийското партньорство "трябва да промени политическия и икономическия ландшафт на континента, твърди руският президент

08:44 | 14.05.17 г. 24
Автор - снимка
Създател
Путин: Моделите на икономическо развитие и глобализация са изчерпани

За създаване на голямо евразийско партньорство се изказа руският президент Владимир Путин при откриването на международния форум "Един пояс - един път" в Пекин днес, като призова за отказ от войнствената риторика, за да се преодолее застоят в глобалното развитие, предаде ТАСС.

Той изрази мнение, че наслагването на потенциалите на такива интеграционни формати, като Евразийското икономическо сътрудничество, "Един пояс - един път", Шанхайската организация за сътрудничество, Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, може да стане основа за формиране на голямо евразийско партньорство. "Ние бихме приветствали участието и на държавите от Европейския съюз в такова партньорство, и тогава то наистина би станало хармонично, балансирано и всеобщо", добави Путин, цитиран от БТА. 

Той приветства мащабната инициатива на Китай "Един пояс - един път", чрез която според него, китайският президент Си Цзинпин е демонстрирал "пример за творчески подход към развитието на интеграцията в енергетиката, инфраструктурата, транспорта, индустрията, в хуманитарното сътрудничество".

Говорейки за създаването на голямо евразийско партньорство с широко участие, руският лидер изрази мнение, че то "ще позволи да се реализира уникалният шанс за създаване на единно пространство за сътрудничество от Атлантика до Тихия океан за първи път в историята". Евразийското партньорство "трябва да промени политическия и икономическия ландшафт на континента, да донесе на Евразия мир, стабилност, разцвет и принципно ново качество на живот".

В същото време Путин предупреди за опасността от протекционизма. "Все по-очевидни са рисковете от фрагментация на глобалното икономическо и технологично пространство. Протекционизмът става норма, а негова скрита форма са едностранните незаконни ограничения, включително върху доставките и разпространяването на технологии", каза той.
Според него сформираните през изминалия 20 век икономически модели днес преживяват криза. "Много досегашни модели и фактори на икономическото развитие са практически изчерпани. В много страни се наблюдава криза и на концепцията за социалната държава, възникнала през 20 век. Днес тя не само не е способна да гарантира устойчив ръст на благосъстоянието, но често дори и не може да го задържи на предишното равнище", отбеляза руският президент. Необходими са "свежи, свободни от стереотипи идеи", добави Путин.

"Дисбалансите в социално-икономическото развитие, кризата на досегашния модел на глобализацията водят към негативни последствия за отношенията между държавите, за международната сигурност. Бедността, социалната неуреденост, колосалният разрив в равнището на развитие на страните и регионите поражда хранителна среда за международния тероризъм, за екстремизма и за незаконната миграция", подчерта руският президент. Няма да се справим с тези предизвикателства, ако не преодолеем стагнацията, застоя в глобалното икономическо развитие. Нека не забравяме и за онези заплахи, които носят регионалните конфликти, зоните на стари противоречия, каквито остават на много места в Евразия", каза той.

Говорейки за пътищата за нов тип интеграция, чрез която да се преодоляват тези изострящи се проблеми, Путин предложи да се оптимизират транспортните коридори, за да се създаде нова транспортна конфигурация на Евразийския континент. "Така ние ще можем да си поставим амбициозната цел да направим движението на стоки из евразийското пространство най-бързо, удобно и безпрепятствено", посочи той. Путин призова и за подготовка на евразийско споразумение за опростяване на търговските процедури.

Русия предлага също да се върви към унификация и единни норми за техническо регулиране, към разработване на единни стандарти както за традиционните промишлени и селскостопански стоки, така и за новата, високотехнологична продукция. Той предложи и създаване в Евразия на големи международни изследователски центрове и лаборатории за съвместно използване. Според него "качествената интеграция на страните от региона е възможна само с опора на мощен човешки капитал, на квалифицирани кадри, на технологични и научни постижения".

За такива мащабни проекти, каза президентът, ще са необходими и сериозни частни инвестиции. "Русия с нейното уникално географско положение е готова за такава съвместна работа", която да отстрани инфраструктурните пречки пред евразийската интеграция, подчерта той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
и да добавя, *** ... Китай в момента са това именно заради глобализацията :) така че малкия може да ходи да се гръмне в ботоксовия череп с неговите неадекватни изкзвания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
ама според мурзилските медди, иначе според статистиката ги водят за оная работа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 2
Варяг
преди 6 години
Не само са ги стигнали,но и им водят с 3 трильона долара ако се гледа БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 6 години
Русия след 1000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 6 години
много небивалици пак си написал ... и много неточности, Китай може да настигне щатите след минимум 100 години, и то ако ония спрат да се развиват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 2
V.At.
преди 6 години
Това ми напомня на заключението, за съжаление не помня точно автора, направено в края на 18 век, че всички научни открития вече са направени.Все пак откритията продължават да се правят, независимо какъв учен е направил твърдението.Така че каквото и да е казал Путин то си е за него, а какво ще стане ще видим по нататък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 4
nobel
преди 6 години
Но невежеството и безхаберието на политиците не се изчерпва с пълната им неспособност да се възползват от опита на другите. В момента те достигат безбрежните висоти на незнанието да не знаят на какво се е дължало бързото развитие в СОБСТВЕНАТА им страна. Защото беше време, когато Япония беше най-бързо развиващата се икономика и стана втора в света, изпреварвайки самата Германия. А сега с ужас трябва да гледам как Абе и Курода се "борят с инфлацията". Общо взето без добър резултат. И аз не знам на какво се е дължал предишният възход на Страната на изгряващото слънце, но не е било заради печатането на пари. И в Китай не е. Нито в Щатите, нито в Германия или пък в Англия по времето на индустриалната революция. Нито когато и където и да било по света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 4
nobel
преди 6 години
И колкото и странно да звучи в момента наблюдаваме точно същия феномен с точно същия резултат. От десетилетия Китай е най-бързо развиващата се икономика и поне на външен вид не изглежда политиците да си задават въпроса ЗАЩО е така. Стане ли дума за Китай всички се ограничават със съмнителното съждение, че "ръстът там май се забавя" и толкова. Наистина ли никой не се замисля, че след като китайците са най-добрите в момента в дисциплината "развитие" най-доброто, което можем да направим е да се ПОУЧИМ от техния опит. Но глупавата самонадеяност на политиците винаги им е пречела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 5
nobel
преди 6 години
При това в икономиката на Щатите няма нищо тайно и нищо секретно. Няма никакви климатични особености или природни богатства, които да им дават някакво решително предимство. Законодателството и начинът на управление на държавата им също са добре известни на всички. Какво ги прави различни в такъв случай?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 5
nobel
преди 6 години
Безспорно. Политиците никога не са знаели какво предизвиква икономически растеж или упадък. Защото ако знаеха - щяха да могат да го предизвикат. Много пъти в историята на различни места е имало бърз икономически растеж. Например в Съединените щати през миналото столетие. До ден днешен никой не е успял да даде поне що-годе приемливо обяснение защо се е случило така. И това при положение, че Щатите са населени най-вече с европейци и само в Ню Йорк живеят повече италианци, отколкото в Рим и повече ирландци, отколкото в Дъблин. Интересно защо тия хора не са могли да направят ТОЧНО СЪЩОТО, което са направили отвъд океана в родните си страни? Процесът е продължил дълги десетилетия и през цялото време всички европейски политици само са цъкали с език и са се чудели какво става без въобще да са в състояние да го повторят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още