IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин не можа да си върне любовта на народа през 2019 г.

Тове бе година, в която руският лидер увеличи влиянието си в чужбина, но го загуби у дома

10:27 | 29.12.19 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин по време на традиционната си годишна пресконференция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин по време на традиционната си годишна пресконференция. Снимка: Ройтерс

Никой диктатор не управлява без мълчаливото съгласие на нацията, но в Русия през 2019 г. президентът Владимир Путин установи, че това съгласие е все по-неохотно. Неговата реакция: все повече разчитане на тоягата, след като реколтата от моркови не бе добра, пише Леонид Бершидски в анализ за Bloomberg.

Путин откри през 2018 г., че светът може да бъде по-лесен за манипулиране отколкото неговата собствена страна. След като геополитическата архитектура, която той започна да изгражда с анексията на Крим през 2014 г., се оформи, популярността му у дома спадна - благодарение на необходима, но силно непопулярна пенсионна реформа, включваща рязко увеличаване на възрастта за пенсиониране. Протестите зачестиха. Към края на миналата година Путин реши да откъсне очи от световната карта и да погледне към руската сърцевина, където прокремълската партия Единна Русия претърпя болезнени електорални поражения.

Тази година усилията на Путин да си върне обичта на Русия бяха неуспешни. Това се отразява на перспективите за плавно предаване на властта през 2024 г., когато той трябва да се оттегли поради конституционното ограничение в мандатите му. 

В края на 2018 г. Путин и неговите външнополитически съветници дадоха да се разбере, че според тях няма място за какъвто и да е твърд международен ред. В такъв свят глобалните лидери защитават това, което смятат за национални интереси на базата на пазарлъка, като не изграждат твърди съюзи, а вместо това правят така, че другите да осъзнаят ползата да си сътрудничат с тях в конкретни области. Тази година това, което Русия предлагаше на геополитическия пазар се обедини. 

Русия преди залагаше на огромните си енергийни ресурси - през 2000-те години, когато цената на петрола скочи, дори се заговори за превръщането на страната в "енергийна суперсила". През 2019 г. тази стара стратегия започна да дава плодове. Газпром, монополистът при износа на газ, който Кремъл използва за упражняване на енергийната си мощ (и обогатяване на приятелите на Путин чрез инфраструктурни договори), завърши два основни газопровода: морската част на Турски поток, пресичаща дъното на Черно море до Турция, и Силата на Сибир, доставящ руски природен газ на Китай. Въпреки че изграждането на Северен поток 2 под Балтийско море към Германия бе забавено поради европейските регулаторни пречки, неблагоприятни климатични условия и може би закъснели американски санкции, то ще бъде приключено през следващата година. Тогава старата схема на Путин за превръщането на Русия в незаменима за ключовите си съседи (балканските държави, Китай, Германия и Турция) също ще бъде завършена.

Газовият проект обаче няма да придаде на Русия статут на суперсила. Откриването на нови газови находища и растежът на световната търговия с втечнен природен газ създадоха здравословна конкуренция между доставчиците на всички ключови пазари.

Освен това Европейският съюз, основният руски пазар за износ на енергия, се стреми към въглероден неутралитет до 2050 г. с амбициозен план за развитие на възобновяеми енергийни източници. Рано или късно и Китай също ще започне постепенно да изважда от употреба изкопаемите горива. Дългосрочната стратегия на Русия трябва да се основава на нещо различно от износа на въглеводороди.

Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 3 rate down comment 0
beinsa
преди 4 години
Джуджето загуби всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 0
многодобре
преди 4 години
Вчера излезе новина в някои медии за разговор между Путин и Меркел по различни теми. Едната от тях / темите / е била и завършванета на проекта " Северен поток 2 " . Мненията и позициите на двамата ги прочетох и знам кой какво е казал и какво е заявил. Да видим кога или въбще ще бъде ли отразена тази новина тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
Сериозни, сериозни, колко да са сериозни? Сериозен е Чингиз хан, че изтреби 1/3 от съществуващите хора на Земята. Руснаците не можаха да достигнат и 5% в техните аналогични усилия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
"да обвиняваш някаква нация в определен колективен недостатък, за който недостатък има всички белези, че и нацията, на която ти си представител страда , ако не в по-голяма степен, то съизмеримо, е малко , как да кажа ... неадекватно, не мислиш ли ?"Принципно си прав, но в реалността това което важи за българската висша нация, не важи за руската нисша такава. Аксиомата е изведена още от римляните под формулата : " Това което е позволено на Юпитер, не е позволено на вола".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 5
Вся власть Советам!
преди 4 години
За вестник Правда, органа на КПСС или добро или нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 4
supertrader
преди 4 години
Голям страх е Русия и Украйна да не вземат да се приобщят към Европа и да се случи нов ЕС. Това е цялата работа, защото по суша войните са лесни. Виж за Северна Америка е друго, там така са се събрали че за война на континента е невъзможно и да се мисли. Все някога това ще се случи и с Европа, може Путин ако не го направи то поне да го подготви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 4 години
е па голем праз ... да ти имам "тежката артилерия"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 2
Вся власть Советам!
преди 4 години
Ето ти още един линк, от Аргументы и Факты:https://aif.ru/society/law/na_urale_pensionerki_nezakonno_zapustili_zakrytyy_likero-vodochnyy_zavodЕто армейския официоз:https://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201912281556-8Hv7l.htmlИ тежката артилерия, Правда:https://***.pravda.ru/news/districts/1462901-zavod/Когато линковете говорят и матрошките се крият една в друга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
не му се връзвай ...тролягата ше ти извади линк даже и за туй , дето вчера си го казал на жена си ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
Вся власть Советам!
преди 4 години
Дето се вика, ей сега изтече по телекса:https://***.mk.ru/incident/2019/12/28/tri-babushki-tayno-zapustili-zabroshennyy-likerovodochnyy-zavod-na-urale.htmlИзточникът е Московский комсомолец, надявам се му имаш доверие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още