Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

PwC: Работещите подобряват уменията си и не искат да се връщат изцяло в офиса

Работещите са готови да жертват част от свободата си и 44% са съгласни техните работодатели да ползват технология, която да следи работата им

PwC: Работещите подобряват уменията си и не искат да се връщат изцяло в офиса

Снимка: Bloomberg LP

В условията на пандемия служителите са подобрили своите дигитални умения и малка част са склонни да се върнат на работа отново изцяло в офиса на пълен работен ден. Това показва мащабно проучване на консултантската PwC, извършено сред 32,5 хил. служители от 19 държави.

Данните показват, че пандемията променя много трудовия пазар, а работата от вкъщи и само един аспект. 60% от анкетираните се притесняват, че техните работни места ще изчезнат, заменени от автоматизацията на работния процес, а за почти половината (48%) заетостта в традиционния смисъл ще изчезне.

Позитивен аспект на блокадите е, че 40% от участвалите в анкетите са заявили, че са подобрили своите дигитални умения и няма да спрат да се обучават. 77% са готови да се учат на нови неща и дори съвсем различни от областта, в която работят, а 74% заявяват, че обученията са въпрос на лична отговорност.

80% от работещите са уверени, че могат да се адаптират към новите технологии, които навлизат на работните им места.

Още по темата

50% от анкетираните се оплакват от дискриминация и липса на възможности за кариерно развитие или за обучение. Дискриминацията по различни критерии - етнически произход, пол и т.н. Младите и по-възрастните служители се оплакват от ограничаване на възможностите, свързано с възрастта им.

Интересен факт е, че по-често хората с по-високо (университетско) образование отбелязват, че работодателите им им дават възможност да подобряват своята квалификация чрез участие в различни курсове и обучения - 46%. В същото време едва 28% от хората с гимназиално образование заявяват същото.

Работещите в някои сектори са в по-голям риск от загуба на уменията. Например едва 20% от работещите в транспорта и 25% в търговията имат предложения за продължаващо обучение. В банковия сектор обаче 42% от служителите имат възможност да посещават курсове за подобряване на квалификацията си.

75% от хората по света заявяват, че желаят да работят в организация, която допринася за обществото. Това е особено валидно за работещите в Република Южна Африка (90%), Индия (90%) и Китай (87%). Младите хора (18-34 години) обаче предпочитат работа, която ще им донесе повече пари, отколкото възможността да променят света.

На фона на продължаващата пандемия повечето работници предпочитат да работят от домовете си. Но при подобряване на ситуацията 72% желаят да имат някакво гъвкаво съчетание от работа от офиса и дома. Само 9% са готови да се върнат в традиционния офис на пълно работно време както преди.

Работещите са готови да жертват част от свободата си и 44% са съгласни техните работодатели да ползват технология, която да следи работата им. 31% са категорично против. Нещо повече - 35% са съгласни работодателите им да имат достъп до лични данни, включително и профили в социални медии, показва още проучването.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
ЕС трябва да защити дигиталния си суверенитет