Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пълната легализация на марихуаната в САЩ може да има висока цена

Решението е декриминализиране със силна регулация и неучастие на големите тютюневи компании

Пълната легализация на марихуаната в САЩ може да има висока цена

Снимка: Bloomberg

Лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър наскоро пусна дългоочакван проект на закон за легализиране на марихуаната. Шумър заяви, че целите му са „да гарантира възстановително правосъдие, обществено здраве и да въведе отговорни данъци и регуации“. Докато много привърженици на легализацията и лобисти в канабис индустрията хвалят законопроекта, учените и водещите изследователи са прави да призовават сенаторите да действат предпазливо, пише за Wall Street Journal Кевин Събет, бивш старши съветник в администрацията на Барак Обама. 

Още по темата

Има основания да се притесняваме за вредите от политиките в областта на наркотиците. Войната с наркотиците засегна непропорционално общностите с ниски доходи и цветнокожите. Би било продуктивно да се декриминализира притежанието на марихуана на ниско ниво и да се заличат данните за арестите. Президентът Байдън подкрепя подобна декриминализация. Но това е много различно от комерсиализацията - политика, която би легализирала употребата, притежаването, производството и продажбата на марихуана, и би позволила на големите корпорации да рекламират и популяризират своите продукти. Комерсиализацията ще позволи на големите компании да се възползват от пристрастяването.

В същия ден, когато бе публикуван проектозаконът на Сената, група от 13 световноизвестни изследователи на марихуаната, включително Хувър Аджър от университета Джонс Хопкинс, изпратиха писмо до Шумър, което очертава три тревожни тенденции в щатите, които легализираха марихуаната.

Първо, щатите, които позволяват на индустрията за марихуана да произвежда и пуска на пазара продукти, са свидетели на ръст на различни форми на такива продукти. Често се срещат продукти с нива на THC - основният психоактивен компонент на марихуаната - над 90%. Пазарният дял на такива концентрирани продукти от марихуана бързо нараства. След 2015 г. сред учениците в Колорадо, които са употребявали марихуана през последните 30 дни, делът на тези, които са я пушили, е намалял с 15%, докато броят на тези, които са съобщили, че са използвали концентрирана марихуана, е нараснал със 139%.

Тези продукти стават все по-популярни сред младите хора. В Колорадо употребата на продукти от марихуана сред младежите се е увеличила пет пъти от 2017 г., докато на електронните цигари с марихуана се е удвоила. Употребата на мощен канабис при юноши и млади хора е свързана с повишен риск от пристрастяване и развитие на психоза и шизофрения. Законодателите в Колорадо единодушно приеха през юни ревизия на регулацията за марихуаната, за да смекчат вредата от силните продукти.

Второ, в щатите, които комерсиализираха наркотика, имаше нарастващ процент на употреба от младежи, обаждания в центровете за натравяния и проблеми с шофирането под въздействие на наркотици. В Колорадо и Масачузетс обажданията към центровете за контрол на марихуаната - свързани най-вече с поглъщането на храни с марихуана от деца -нараснаха съответно със 112% и 140% след легализацията. И според данни на Американската автомобилна асоциация и Департамента по транспорт на Колорадо, смъртните случаи, при които шофьорът е дал положителна проба за марихуана, са се удвоили след легализацията й в щатите Вашингтон и Колорадо. Не, небето не е паднало, но повече хора от очакваното пострадаха.

В Колорадо употребата на марихуана през последния месец сред деца под 15 години се е увеличила с 15% през последните две години. Според федерални данни в Калифорния, Невада и Орегон се наблюдава 20%увеличение на употребата от млади хора през последните две години. Държането на наркотика далеч от младежта е ключът към всяко успешно законодателство, като се има предвид вредата, която употребата на марихуана носи за развитието на мозъка, от вътреутробното излагане до юношеството.

Трето, тъй като комерсиализацията навлезе в няколко щати, тютюневите компании се стремят да се включат в производството на марихуана. Altria, собственикът на Philip Morris, е инвестирала повече от 2 милиарда долара в индустрията за марихуана, да не говорим за нейния 35%-ен дял в Juul Labs, компанията за електронни цигари, която е изключително популярна сред юноши и млади хора. Altria лобира за легализация на марихуаната на щатско и федерално ниво. Imperial Brands, петата по големина тютюнева компания в света, и British American Tobacco също се стремят да влязат в бизнеса.

И преди сме били мамени от големите тютюневи компании. Преди 100 години те превърнаха едно относително меко вещество в смъртоносна цигара, която все още убива повече хора, отколкото наркотиците. Тютюневите компании прекараха десетилетия в лъжи за опасностите от тютюнопушенето и сега експлоатират културната промяна към марихуаната.

Декриминализирането на малките количества и заличаването на данните за арестите трябва да бъде пътят напред, а не комерсиализацията в стил Колорадо. Но ако марихуаната е легализирана изцяло, законопроектът трябва да включва най-малко 10% до 15% таван на силата на марихуаната, строги ограничения за реклама, забрана за всякаква форма на ароматизирани или подходящи за деца продукти като вейпове и бонбони, и забрана относно участието на тютюневата промишленост.

Тези регулации биха поставили обществените здраве и безопасност начело на федералната политика за марихуаната. Всеки закон без такива разпоредби би бил подарък за индустрията на марихуана и нейните инвеститори. Трябва да се поучим от настоящите си наркотични епидемии - тютюн и опиати. И двете са катастрофални, и двете произтичат от легални индустрии, чийто бизнес модел е да печелят от пристрастяването.

По статията работиха: автор Петър Нейков, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Повече или по-малко потребителски избор е по-добре?