Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пътуване в неизвестното: Туристическата индустрия се надява на ново начало

С всички неизвестни едно е ясно - пътуването във времената на коронавируса ще е игра на нерви

Пътуване в неизвестното: Туристическата индустрия се надява на ново начало

Снимка: Melissa Alcena/Bloomberg

Лятна ваканция на Средиземноморието? Досега това изглеждаше безнадеждно през 2020 г. - годината на коронавируса. Но сега цялата европейска туристическа индустрия таи нова надежда. Федералното правителство на Германия например планира да възстанови свободата на пътувания в Шенгенското пространство най-късно от 15 юни. Планът бе анонсиран от министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер.

Туристическата група Tui, която съкращава повече от едно на всеки десет работни места въпреки държавната помощ в условията на криза, вижда шанс за рестартиране на основната си туристическа дейност от юли нататък, поне на Балеарските острови и България и Гърция. Изпълнителният директор Фриц Юсен заяви в сряда, че „няма причина да не може да се пътува до там", при условие че броят на заразените остане сравнително нисък. Lufthansa и Ryanair също обявиха, че някои самолетни връзки ще се възобновят през юни и юли.

Още по темата

Германия трябва да отвори границата с Люксембург в петък, малко след това и границата с Дания. На граничните пунктове към Франция и Австрия засега проверките ще продължат, но само на случаен принцип. В допълнение следва да бъдат разширени изключенията, които вече имат право да преминават границата.

Натискът над министрите в целия ЕС да премахнат контрола се засили през последните месеци - от бизнеса и от парламентите. Също и в България – в управляващата коалиция, където бившият вицепремиер Валери Симеонов успешно влиза в ролята на стожер на интересите и на ресторантьорския, и на туристическия бранш. Едва преди броени дни неговият НФСБ предложи да се издадат талони (ваучери) в размер на 210 лв. за 7-дневна почивка за всички социално осигурени работници и служители като пряка мярка за подпомагане на вътрешния туризъм, като предлага те да важат и за догодина. От партията му предложиха и предимство за безвъзмездна финансова помощ от 3 до 10 хил. лв. и друго безвъзмездно финансиране за хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенти. „Считаме, че българският туризъм трябва да бъде спасен от българската държава и българските граждани“, заяви Симеонов.

Обратно в Германия – в собствената на Зеехофер партия Християнсоциалния съюз има призиви за обрат. Зеехофер трябваше да реагира, вече не беше възможно да се обясни защо мерките за кризата се разхлабват навсякъде в страната - само не на границата.

Но вътрешният министър поиска да противодейства на впечатлението, което е оставил. „Ние трябва да сме готови да реагираме и на влошаване", казва той. Неговата работа била да защитава германското население. Затварянето на границите било необходимо и той не изключва да стане необходимо отново.

Отвъд германската граница с Франция, например, има „червена зона“, район с все още висока степен на зараза. Затова трябва да се внимава, казва Зеехофер пред местните медии. Границата между Австрия и Италия засега остава затворена поради по-големия брой инфекции там - точно като тази между Франция и Испания. Германските забрани за влизане на пътници от Италия и Испания също продължават да съществуват засега.

Но едно е ясно: фазата на облекчаване, която толкова дълго чакаше туристическата индустрия в Европа, започна. Перспективата за лятна ваканция в планините или на Средиземно море се увеличи, въпреки че в тези времена нищо не е сигурно. „Свободата на пътуване е част от основата на европейския проект", обяви и федералният министър на външните работи Хайко Маас (СДП). Същото преди дни каза и българският премиер Бойко Борисов, без да навлиза в допълнителни коментари.

„Във времена на коронавируса обаче Европа трябва да гарантира още повече: свободата за безопасно пътуване“, пояснява федералното правителство и започна „интензивен консултативен процес“ в Брюксел. Зеехофер също така подчертава, че е в близък контакт със своите европейски колеги. Същото каза и неговият български колега Николина Ангелкова.

Донякъде координиран подход - към това се стремят правителствата. Изходът от блокадите трябва да е по-малко хаотичен от пътя към тях. По-специално в граничните райони поради строгите ограничения за влизане се чувства напрежение.

Европейската комисия се опитва да координира усилията: съседните страни трябва да се координират помежду си и да отварят границите предпазливо и стъпка по стъпка - започвайки в отделни региони със сравнително нисък процент на зараза. И само ако болниците там все още разполагат с достатъчно свободни легла, ако властите могат да тестват за инфекции мащабно и ако могат да проследят контактите на болните хора.

Правомощията за вземане на решения са на държавите членки. Комисията е ограничена да упражнява нежен натиск върху правителствата да ограничат свободата на движение в Шенгенското пространство не повече от необходимото за ограничаване на вируса.

Правомощията за вземане на решения са у държавите членки. Комисията е ограничена да упражнява нежен натиск върху правителствата да ограничат свободата на движение в Шенгенското пространство не повече от необходимото за ограничаване на вируса.

Залогът е много висок, става въпрос за постиженията на европейската интеграция, а също и за много пари. Икономиката бавно започва да се рестартира, прекъснатите вериги за доставки трябва да се съберат отново, в противен случай ще има затруднения. Туризмът също е бизнес на милиарди долари, представляващ почти десет процента от европейската икономическа продукция.

Той е дори най-важният икономически фактор в някои страни. Наскоро туроператорите, хотелиерите и ресторантьорите забелязват драматични намаления на приходите от 60 до 90 процента в сравнение с предходни години поради пандемичните ограничения. „Милиони малки семейни предприятия са на ръба на фалита", предупреждава комисарят за индустрията Тиери Бретон.

Въпреки това едно е ясно - пътуването във времената на коронавируса е игра на нерви.

Защото дали лятната ваканция ще може да се състои, зависи не само от решенията на българското или германското правителство, но и от тези на останалите държави. И най-вече, разбира се: от поведението на един вирус, който все още е слабо проучен.

България

Границите на България остават затворени до 14 юни, а забраната за влизане обхваща всички чужди граждани без тези от ЕС. Досегашният режим, действащ от 6 април, забраняваше в страната да бъдат допускани граждани от трети страни и спираше - независимо от гражданството им, идващите от 12 страни от Европейския съюз и шенгенското пространство (Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург). Въпреки това обаче остава и досегашното задължение за 14-дневна домашна карантина на всички влизащи от чужбина. При влизане в страната през всички гранични пунктове те трябва да попълват предписание, в което посочват къде ще отседнат и се ангажират да не излизат и да спазват епидемиологичните мерки. Това, разбира се, поставя под въпрос възможността за туризъм на чуждестранните граждани.

„Тези мерки към момента са реципрочни и важат за всички държави към днешна дата - 14 май. Виждате, че когато пътуват и от България в чужбина, ги подлагат на такава картантина. И обратно - няма изключения в момента. Вчера Европейската комисия излезе с насоки и препоръки да започнем поетапно обсъждане за отваряне на вътрешните граници, но постепенно и на база на епидемичната обстановка във всяка една страна в зависимост от броя на заразените там", каза в четвъртък министърът на туризма Николина Ангелкова. Въпреки уклончивите си отговори тя даде краен срок - 31 май - за внасяне на повече яснота по условията, при които ще бъдат възможни туристическите пътувания между България и съседните страни от региона - Гърция, Сърбия и Румъния.

На днешната си пресконференция министърът на туризма повтори отново параметрите на противоепидемичните мерки, които ще трябва да предприемат концесионерите на плажове по Черноморието.

Според Ангелкова оптимистичните очаквания на бранша са за късен сезон, който да започне на 1 юли, но тепърва предстои да стане ясно колко от базите по Черноморието ще отворят. „Рисковете са големи, а неизвестните - много, така че това ще е индивидуална преценка на всеки от хотелиерите, каза тя. Всичко зависи от развитието на епидемиологичната обстановка в страната“.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Кой ще наследи Курода след края на мандата му през 2022 г.?