IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът в САЩ подкрепя долната и средната класа

Акцентирайки върху растежа Тръмп направи повече за намаляване на неравенството, отколкото Обама, които се фокусира върху неравенството за сметка на растежа

14:19 | 13.01.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Петъчният доклад за заетостта в САЩ през декември представляваше скромно разочарование, след като отчете по-малко нови работни места и забавяне в ръста на заплатите. Докладът обаче е изключение на фона на други силни скорошни данни за трудовия пазар, като голямата картина показва, че най-дългото разширяване в наемането от 80 години насам подкрепя особено работниците с по-ниски доходи, както сочи натрупването на доказателства, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

Коефициентът на безработица остана постоянен на ниво от 3,5%, тъй като икономическата активност се задържа около скорошния си връх от 63,2%. Новите 145 000 работни места са по-малко от средното увеличение от 184 000 през последните три месеца и средната стойност от 165 000 за последната година. По-голямата част от забавянето в разкриването на работни места изглежда е свързано с търговията и отразява по-ниските бизнес инвестиции.

Ръстът на заплатите на производствените работници се забави до 3% на годишна база в сравнение с 3,4% през ноември. Част от това може да се дължи на статистически шум, след като тенденцията през последните две години бе за по-висок ръст на заплатите при по-ниските доходи. Това е в контраст с ранните години на настоящата експанзия, когато реалните заплати стагнираха.

Интервенциите на Федералния резерв надуха цените на активите, което помогна на заможните, но направи малко за американците с ниски и средни доходи, които не притежават акции. Тогава дойде Доналд Тръмп, чиито дерегулация и данъчна реформа отприщиха бизнес инвестициите (преди митата му) и наемането на работа, което повиши заплатите.

Сравнителните данни са поразителни и най-вече пренебрегвани от пресата. През първите 11 тримесечия на президентството на Тръмп заплатите на работниците над 25-годишна възраст от долния децил по доходи са се увеличили средно с 5,9% годишно в сравнение с 2,4% през втория мандат на Барак Обама, сочат последните демографски данни на Бюрото по трудова статистика. Заплатите за средните два квартила са нараснали с 3,2% в сравнение с 2,2% и 2,7% между 2012 и 2016 г. Ръстът на заплатите за горния децил е останал стабилен на ниво от около 3%.

По-слабо образованите работници се радват на най-голямо увеличение в заплатите. Те са нараснали с темп от 6,1% за работници над 25 години без средно образование и с 3,9% за тези с колеж - и при двете категории повишението е около три пъти по-бързо, отколкото през втория мандат на Обама. Ръстът на заплатите при висшистите също се ускори, макар и в по-малка степен - от 2,2% на 3,2%.

Иронично, младите хора, обичащи социализма, получават най-големи увеличения на заплатите. Надниците са се покачили средно с 5,8% годишно за тийнейджърите, с 4,4% за възрастовата група 20-24 години и с 4,8% за тези между 25 и 34 години по време на президентството на Тръмп. Може би с повишаването на доходите им повече милениали (родените между 1980 и 1995 г.) ще поставят под съмнение приказката за неволята и революцията, която Бърни Сандърс им продава.

Последна актуализация: 03:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 3
panther
преди 4 години
Като видя вече обявени ръстове в проценти почва да ми свети една червена лампа. Ръста на БВП на България редовно е от най-високите в ЕС, а колко сме добре ние си знаем.Това коеето казва статията е че ръста на заплатите на бедните в САЩ е висок, само дето 50% от американците взимат до $25К бруто. 6% ръст на 25К е $1500.Ръста на заплатите на богатите бил малък - на 3%. Само дето на заплата $250К 3% са $7500. А има и по-големи заплати.Допълнително бедните са натоварени с кредити до нива много от тях реално да нямат нетна собственост - като извадиш пасивите са на нула, а долния децил са на минус.А богатите са "натоварени" с акции и собственост, чиято стойност допълнително се надува от изсипваните от Фед трилиони напечатани долари.Според мен САЩ продължават да си съсипват средната класа, а статията е празни приказки за замазване на очите. Последствията ще ги видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 4 години
хората които са като него му се кефят. а такива хора за съжаление има много... и той реално вече се провали като президент, за цял мандат само един борсов балон наду, балон като него :) .... той една стена не можа да построи, подяволите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
kane
преди 4 години
Винаги съм смятал че Тръмп ще се провалиш като президент!Продължавам да смятам така!Това че с евреите успяват да тикат борсата засега е факт, но ще има една или две корекции, а може и мечи пазар с тези спекулативни и безразсъдни стръмни ръстовеПълен спекулант!Безсрамник, как може да има хора да му се кефят не разбирам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
Вся власть Советам!
преди 4 години
Баш ме брига какво е одобрил някаква надрусана ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 4
Solar Power
преди 4 години
Цифрите и борсите говорят друго ! Предпочитам да се доверя на числата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
"САЩ - най-големият враг на тутраканската селищна система!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
Local_Person
преди 4 години
"Почти всичките новосъздадено работни места са за минимални парички - хотелиерство, ресторанти, чистачки, бърсачи на старчески з***дници и търговия". - Това е Вярно, тези хора са така наречените Забравени в САЩ. "Реално добре платените работни места, които позволяват нормален живот намаляват със заплашителна скорост от едно 30 хил. месечно или 400 хил." - Това е Невярно - прочети статистическите докалади от последните 3 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 11
дядя Вова
преди 4 години
Президентът на Иран Хасан Рухани одобри законопроекта признаващ Пентагона за терористична организация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
Тръмп тотално се провали в областта на икономиката и доклада за заетостта от декември го доказва. Почти всичките новосъздадено работни места са за минимални парички - хотелиерство, ресторанти, чистачки, бърсачи на старчески з***дници и търговия. Реално добре платените работни места, които позволяват нормален живот намаляват със заплашителна скорост от едно 30 хил. месечно или 400 хил. годишно... Всъщност подобно е положението на родния ни трудов пазар и Борисов има същия проблем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 9
khao
преди 4 години
ехехе еврно ли това е ключа към успеха, Тръмп сигурно е чел най-много и е бил отличник в гимназията :) ... и изобщо не е взимал от парите на другите, въпреки няколкото съдебни решения :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още