Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Разделените американски щати вещаят проблеми за икономиката

Въпреки колективното събуждане под формата на тежка здравна и икономическа криза страната явно не желае решителни мерки, коментира Мохамед ел-Ериан

Разделените американски щати вещаят проблеми за икономиката

Снимка: Emily Elconin/Bloomberg

След изборите за президент на САЩ има три неща, които са ясни на този етап, и те създават сериозни проблеми за американската икономика, пише в анализ за FT Мохамед ел-Ериан, президент на Queens' College, Cambridge, и старши икономически съветник на Allianz.

Изборите през 2020 г. потвърдиха, че САЩ остават дълбоко разделена държава, изправена пред нарастващи предизвикателства, които заплашват както това, така и бъдещите поколения. Въпреки колективното събуждане под формата на тежка здравна и икономическа криза, страната изглежда не желае и не е в състояние да предприеме необходимите решителни мерки, посочва ел-Ериан.

Още по темата
Нежеланието идва от фундаментални различия във възгледите за това как най-добре да се провеждат икономически и финансови реформи, като същевременно се реши и спешната ситуация с Covid-19. Невъзможността се дължи на разделения Конгрес, където щетите от последните няколко години върху най-основните междупартийни работни отношения бяха подчертани от бързането през последния месец да бъде одобрен нов съдия във Върховния съд.

Ако Джо Байдън стане президент, може да има труден период, докато не се премести в Белия дом. Вероятно няма да има много сътрудничество между администрацията на Тръмп и нейния наследник, което увеличава несигурността през следващите няколко месеца.

Това не само излага на риск дългосрочно ориентираните реформи, които целят да ограничат поредния ход надолу в производителността, но и влошава икономическата несигурност на домакинствата и неравенството. Също така в риск са краткосрочните здравни и икономически усилия за подпомагане на нацията да се възстанови от значителните щети, които първата вълна на Covid-19 нанесе.

Дълбокото разделение означава също така, че втората вълна на коронавируса, която сега набира скорост, ще бъде още по-опустошителна. Дълбоко разделената конфигурация на отделните щати ще възприеме различни реакции на вируса, който е общ за всички тях и не познава географски граници.

Той като федералната власт не успя изначално да наложи единен подход, дори и да искаше, САЩ вероятно ще повторят опита на Великобритания, в който регионалните подходи се провалят. На Острова последва национална блокада, необходима за защита на здравната система и възстановяване на системата за тестване и проследяване, затрупана от непрекъснато нарастващия брой на инфекциите, хоспитализации и трагични смъртни случаи.

Трето, Федералният резерв отново ще бъде принуден да направи повече с все по-неефективни и неизбежно изкривяващи политически инструменти. Това навлизане в още по-големи експериментални неконвенционални парични политики няма да допринесе истински за стимулиране на икономиката. Вместо това е вероятно да създаде допълнителни изкривявания на финансовите пазари, да увеличи стимулите за безотговорно поемане на риск и да доведе до неправилно разпределение на ресурсите в цялата икономика. Това, на свой ред, ще засили заплахата от финансова нестабилност.

Още по темата

По време на процеса и без това голямата връзка между Мейн Стрийт и Уолстрийт ще се разшири, добавяйки политически и социални предизвикателства.

Тези три реални и настоящи предизвикателства за американската икономика се превръщат в изключително трудна перспектива както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Това означава по-малко динамично предлагане и по-малко динамично търсене. Ръстът на икономиката не само ще бъде по-малък от необходимото, но и няма да постигне това, което двете страни на политическото разделение вярват, че е възможно при различните им подходи, като подклаждат игра на обвинения, която допълнително подкопава социалната структура.

Американското положение е проблематично и за глобалното икономическо възстановяване, което сега е по-вероятно да стане по-неравномерно и по-несигурно. Увеличава се и рискът от деглобализация и по-нататъшното действие на икономическите и инвестиционни инструменти.

Независимо кой в ​​крайна сметка ще спечели тези избори, политически разделените САЩ ще се сблъскат с по-предизвикателна среда в момент, когато втората вълна на коронавируса вече нарушава дейността в по-голямата част от Запада. В крайна сметка науката ще принуди политиците да действат, но рискът от икономически и финансови смущения нараства значително.

Комбинацията от спешна медицинска ситуация, отслабваща икономика и повишена финансова нестабилност ще принуди правителството на САЩ да предприеме значителни действия, но не и преди да бъдат нанесени значителни щети върху живота, поминъка и психичното благосъстояние на това поколение, а може би и на бъдещите.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Неумолимият възход на борсово търгуваните фондове