IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Раздвижване в Dax: Компаниите, които обещават най-висок дивидент

Индексът е отбелязал ръст от около 35 процента спрямо година по-рано и с ниво от около 15 500 пункта е близо до рекордния си връх

18:48 | 27.05.21 г.
<p>
	Кривата на Dax на борсата във Франкфурт. <em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Кривата на Dax на борсата във Франкфурт. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Началото на годината постави рекорди на фондовите борси и в реалната икономика: С приходи от 362 милиарда евро 30-те компании на Dax са успели да генерират между януари и март повече от всякога за първо тримесечие. А печалбите им в размер на малко под 42 млрд. евро са също рекордни - след като спечелиха 21 млрд. евро преди година – най-ниската сума от десет години.

Но такива суперлативи не значат много за фондовите пазари. Отчетите са само поглед в огледалото за обратно виждане. Handelsblatt обаче издири компании, които биха могли да увеличат печалбите си най-много и да обещаят силен потенциал за растеж. Седем от 30-те компании в DAX предлагат тези качества. Всяка от тези компании е увеличила над три пъти приходите си за първото тримесечие на годишна база. Освен това наскоро анализаторите допълнително повишиха прогнозите си за приходите им.

„Не се оставяйте да бъдете изплашени“

Силният ръст на печалбите в реалната икономика се случва в момент, когато цените на акциите вече са се повишили рязко. Dax е отбелязал ръст от около 35 процента спрямо година по-рано и с ниво от около 15 500 пункта е близо до рекордния си връх. Повечето анализатори не се страхуват от това.

„Дългосрочните инвеститори не бива да се тревожат от рекордите за всички времена“, казва Марсел Мюлер, ръководител на управлението на портфейла в независимия мениджър на активи HQ Trust. „Исторически погледнато рекордите за всички времена винаги са били последвани от нови високи върхове".

Основната идея зад всичко това е, че тенденциите на фондовия пазар е много по-вероятно да продължат, отколкото да се прекратят. По същия начин е по-вероятно печелившите акции да продължат да нарастват, отколкото губещите акции да обърнат тенденцията.

„Дори ако няколко индекса се котират на или в близост до рекордно високото си ниво, ние виждаме допълнителен потенциал за поскъпване на акциите“, прогнозира Мюлер. Подобно на повечето анализатори той очаква корпоративните печалби да продължат да се възстановяват и тази година.

Понастоящем средностатическите прогнози са за обща нетна печалба от почти 80 млрд. евро за 30-те компонента от Dax през текущата финансова година. Това би било два пъти повече от натрупаната през предходната година. „Печалбите се развиха по-силно от очакваното“, казва анализаторът на Commerzbank Андреас Хюркамп. „А благодарение на силния глобален растеж те ще продължат да се възстановяват през втората половина на 2021 г.“.

Heidelberg Cement

Групата за строителни материали се възползва, както почти никоя друга германска индустриална група, от многото програми за икономически стимули. Heidelberg Cement генерира около 90% от приходите си в чужбина.

Само американското правителство е осигурило близо 5 трлн.  долара от миналото лято, за да насърчи потребителите да харчат повече, а бизнесът - да инвестира повече. Проектите обхващат инфраструктурни мерки за обновяване или изграждане на нови мостове, пътища и обществени сгради.

Това изисква цимент, който групата със силното си присъствие в САЩ доставя. Субсидии има и в Италия, Индия и Австралия, където Heidelberg Cement също е силно представен.

Също така изпълнителният директор Доминик фон Ахтен остава оптимист и за строителството на частни жилища, което непрекъснато процъфтява с оглед на политиката за нулеви лихвени проценти в Европа. Акциите поскъпнаха повече от двойно (69,5%) от мартенската катастрофа преди година. Но предвид растящите печалби и очаквания съотношението цена / печалба е спаднало до малко под десет. Печалбата преди данъци е нараснала през първото тримесечие с цели 278% на годишна база.

Daimler

Инвеститорите са ентусиазирани от стратегията за отделяне на бизнеса с камиони и концентриране на Daimler върху марката Mercedes в бъдеще и по-силно подчертаване на статуса на премиум производителя. В рамките на една година цената на акциите му се повиши със 140 процента. Но печалбата на групата преди данъци и лихви се увеличи през първото тримесечие с 832 процента.

Към края на март Daimler вече е спечелил повече, отколкото през цялата 2020 г. По-специално Китай, най-важният пазар за продажбите, където Daimler сега продава повече от всяка трета кола, допринесе за ръста на резултатите.

Бордът на директорите незабавно увеличи прогнозата си. Анализаторите трудно могат да наваксат с увеличаването на своите оценки. Ако преди година те все още очакваха печалба на акция от почти четири евро за тази година, прогнозите в момента са за десет евро. Тъй като печалбата расте значително по-бързо от цената, оценката на акциите пада. Въз основа на прогнозната годишна печалба за текущата финансова година инвеститорите плащат седем пъти чистата печалба на акция за всяка една ценна книга. Понастоящем никой друг компонент в Dax не се оценява толкова евтино.

Eon

След като пое дъщерното дружество на RWE Innogy, Eon се концентрира върху подразделенията си „Продажби“ и „Мрежи“ и по този начин се превърна в един от най-големите доставчици на енергия в Европа. Студеното време до края на март и съответно силният бизнес донесоха на Eon силен ръст на печалбите в поделенията й през първото тримесечие. Това е малко вероятно да се промени особено през април и май - и двата месеца са най-студените от десетилетия – поне за големи части на Европа.

В допълнение към този бизнес и „Мрежите“ останаха надежден източник на приходи с изчислимите си доходи. В допълнение и една постоянно страдаща сфера изглежда се оправя: През първото тримесечие Eon отчете печалба от 84 милиона евро в бизнеса си с клиенти във Великобритания, който беше на загуба от години, след загуба от два милиона евро през предходната година.

С дивидент, който се е увеличил до 47 цента на акция, който според очакванията на групата трябва да се увеличава с пет процента годишно, инвеститорите генерират впечатляваща дивидентна доходност от 4,7 процента при сегашното ниво на цената на акциите. 

Volkswagen

Базираната във Волфсбург автомобилна компания увеличи петократно печалбата си преди лихвите и данъците през първото тримесечие. Поради постоянно нарастващите оценки на анализаторите за годишната нетна печалба, която сега се оценява на 13 милиарда евро за цялата година, акциите ѝ са едни от най-евтините в Dax със съотношение цена-печалба 7,8.

Ценовата фантазия се възбужда още повече от стратегията за единната платформа. В бъдеще всички превозни средства трябва да се базират до голяма степен на единни технически принципи, включително софтуер, батерии и технология за зареждане. Благодарение на високите си продажби и много марки VW може да използва тези взаимодействия по-добре от своите конкуренти.

Deutsche Bank

След най-високата тримесечна печалба от седем години насам шансовете най-голямата банка в Германия да бъде на печалба  за годината като цяло са доста високи. Само през последните три месеца анализаторите повишиха своите оценки за нетната годишна печалба средно с над 60 процента. Това е втората най-висока стойност в Dax след Covestro.

Нетна печалба от 908 милиона евро през първите три месеца се сравнява със загуба от 43 милиона евро през предходната година. Преди данъци и лихви сумата е дори 1,6 милиарда евро - почти осем пъти повече, отколкото през същото тримесечие на предходната година. По този начин банката се справя значително по-добре от очакваното. През първото тримесечие бяха заделени 300 милиона евро за дивиденти, при положение, че от години няма разпределение към акционерите.

За разлика от многото бързо поскъпващи индустриални акции повечето анализатори смятат, че банковите книжа са с изчерпан потенциал. Дванадесет от 30 международни анализатори, които задълбочено проучват Deutsche Bank, препоръчват продажбата. Това е необичайно висока стойност сред анализаторите.

Deutsche Post

За германската пощенска компания коледният сезон бе удължен през цялото първо тримесечие с почти 500 милиона изпратени колета. Тъй като онлайн търговията достига нови измерения по време на коронакризата, групата печели повече от всякога. Преди данъци и лихви печалбата се е увеличила повече от три пъти в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Анализаторите повишават годишните си оценки, както го направи и самата група. Вместо първоначалните 5,6 милиарда евро сега се очаква печалба (EBIT) от почти 6,7 милиарда евро.

Анализаторите повишиха един след друг прогнозите си за приходите и ценовите цели след данните за първото тримесечие, включително JP Morgan, която сега очаква еквивалента на над 70 евро. В момента с цена от 54 евро акцията е на най-скъпото си ниво от всякога. Но при съотношение цена / печалба от 14, логистикът е оценен не по-високо, отколкото през нормалното време.

Covestro

На цена от 56 евро акциите на Covestro са с цели 80% по-скъпи от преди година. Но рязко нарастващите оценки за печалбата - само през последните три месеца анализаторите повишиха прогнозите си за нетната печалба с 80 процента - не оскъпяват книжата засега.

Търсенето на пластмаса е огромно, но производството е ограничено. Ето защо цените растат. Този ефект действа като лост върху печалбата, като и продажбите се увеличават едновременно с това. По този начин Covestro е прототип на цикличен бизнес.

Анализаторите предполагат, че благоприятната ситуация за Covestro ще продължи и през втората половина на годината. Засега обаче това означава само, че бързите темпове на растеж все пак ще отслабват, но донякъде. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още