Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Разпространението на ваксината за коронавируса: Геополитическа игра за богати

Развитите и богати икономики сключват двустранни сделки с потенциални производители за милиарди и дават заявка, че може да блокират износа на ваксината

Разпространението на ваксината за коронавируса: Геополитическа игра за богати

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Кой първи ще получи ваксина срещу коронавируса? Да оставим настрана всички възвишени реторики по темата, геополитиката и парите ще определят това, пише онлайн изданието Politico.eu в свой анализ.

Не става въпрос само за опазване здравето на населението. Както много експерти отбелязват, ваксината също е жизненоважна за възстановяването на икономиките.

Световните лидери знаят това и това кара богатите страни да запазват стотици милиони дози от потенциални ваксини предварително, хеджирайки залозите си, че някоя от компаниите, които са избрали, ще произведе успешна ваксина.

Сюри Муун, съдиректор на Глобалния здравен център на Женевския институт за висше образование, определя потенциалните ваксини като „стратегически предимства“ и ги приравнява към „военните оръжия“. Достъпът до ваксина е шанс за засилване на политическия статут и престижа на страната, отбелязва тя.

Още преди да бъде произведена единична ваксина, вече са сключени сделки на стойност милиарди евро. Великобритания например си е осигурила 30 милиона дози потенциална ваксина, създадена от BioNTech и Pfizer, и има отделна сделка с AstraZeneca за 100 милиона дози, както и още една сделка с GSK и Sanofi Pasteur за 60 милиона дози. AstraZeneca има и договор с четири страни от ЕС - Нидерландия, Германия, Франция и Италия, за закупуване на 400 милиона дози.

Още по темата

САЩ имат три договорени сделки: една с BioNTech и Pfizer (на стойност близо 2 милиарда долара) за 600 милиона дози, друга с AstraZeneca за 300 милиона дози и трета с Novavax за 100 милиона дози.

Тази борба на богатите страни обаче е "катастрофална на международно ниво", казва Сюри Муун. „Това означава, че ще останат много малко ваксини за останалия свят и за страни, които или нямат пари, нито производствен капацитет в рамките на собствените си граници, за да имат достъп до ваксина“, коментира тя.

Чарли Уелър, ръководител на ваксинната програма на Wellcome Trust, също казва, че през първата година след намирането на ваксина няма да има достатъчно дози. „Следователно механизмите за справедливо разпределяне на оскъдните ресурси ще станат абсолютно критични“, допълва Уелър.

Механизмът за организиране на такова справедливо разпределяне е глобалното средство за достъп до ваксина срещу COVID-19, известно като COVAX, което е своеобразен „басейн“ за закупуване на ваксини. Идеята е да се предотврати повторение на ситуацията от 2009 г. с ваксината срещу свински грип, в резултат на което страните с висок доход взеха лъвския пай и оставиха по-бедните страни далеч на опашката.

Големите фармацевтични компании са наясно, че това може би ще се случи отново. Томас Куени, генерален директор на IFPMA, предупреждава, че фармацевтичната индустрия може да се окаже притисната между правителствата, които искат страната им да получи ваксина първа, и инициативите за глобален достъп, опитващи се да осигурят справедливо разпространение.

„Не искаме да поемаме този риск“, каза той по време на събитие в Chatham House на 22 юли. „Ето защо ние сме напълно ангажирани с механизма COVAX“, допълва той.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
1
 
7
ing5rov до: Dr. Vatnikov
преди 10 месеца
що бе , нека си каже човекът ... ти да не би да си моралния коректив на сайта ...
1
 
2
 
6
Dr. Vatnikov до: Zlato
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Аха, разбрах, интересува те плюнката да стане, да наплюеш, пък какво, що...много важно!
1
 
1
 
5
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
кьор фишек е всичко
1
 
2
 
4
преди 10 месеца
а, то е ясно - бедните да го д.......а
2
 
2
 
3
Zlato до: Dr. Vatnikov
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Пфайзер къде се цели не ме интересува, защото най-вероятно ще уцели повече. Важното е, че ваксината ще я плащаме ние, защото като я направят задължителна тъй наречената държава ще я плаща ;-)

Още от Анализи
Остарелите счетоводни правила заблуждават инвеститорите