IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разривът на Путин със Запада обръща Русия към Китай

Пекин се очертава като големият победител от разгръщащата се конфронтация между Москва и демократичния свят

10:54 | 04.07.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентите на Китай и Русия - Си Дзинпин и Владимир Путин. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Президентите на Китай и Русия - Си Дзинпин и Владимир Путин. Снимка: Bloomberg

Преди петдесет и три години управляващото Политбюро в Москва одобри сделката „газ срещу тръби“, която отбеляза пробив в икономическите отношения между Съветския съюз и Западна Европа. Тя предвиждаше доставката на тръби с голям диаметър от Западна Германия за СССР с цел изграждане на тръбопроводи. Така започна една ера на енергийно сътрудничество между европейци и руснаци, която сега завършва пред очите ни, пише за Financial Times Кирил Рогов, директор на мрежата за експертиза, анализи и политики Re: Russia.

Нарастващото съветско-китайско напрежение през 60-те години кара Политбюро да заключи, че има нужда от разведряване с капиталистическия свят. По това време Китай, въпреки че споделяше комунистическата идеология на Москва, изглеждаше като по-голяма заплаха за нея от западните демокрации. Сделката газ-тръби символизираше изграждането на мост между Кремъл и Запада. Днес нещата се обърнаха на 180 градуса. Сега Москва вижда Запада като източник на екзистенциални заплахи, а Китай като по-надежден партньор. Тръбата на приятелството със Запада се превърна в лула на войната.   

Триъгълните отношения между Русия, Запада и Китай съдържат определени парадокси. Преди половин век съперничеството между комунизма и капитализма беше централната сюжетна линия на съвременната човешка история, изправяйки Съветския съюз срещу Запада. Тази конфронтация вече принадлежи на далечното минало. Разгръща се ново съперничество – между либералните и нелибералните версии на капитализма. Но този път антагонистите са Западът и Китай.

Става все по-ясно, че тази нова конфронтация ще бъде доминиращата тема в човешката история през следващите десетилетия. Но както по време на противопоставянето между Запада и СССР през 20 век, така и в наши дни важен елемент от съперничеството между Запада и Китай ще бъде борбата за държави, разположени между двата противника. Така че, абстрахирайки се за момент от ужасната война в Украйна и ответната канонада от санкции, може да се запитаме къде по принцип би могла или трябва да се позиционира Русия в това състезание?

Ако човек погледне Русия от Лондон или Берлин, тя може да изглежда ярко незападна и неевропейска. Нейните политически и културни дадености и нейната история я поставят встрани от Запада по много начини. Но ако човек погледне Русия от азиатски ъгъл, той вижда различна картина: Русия, която в продължение на около три века е била частично европейска - никога изцяло, но винаги по-европейска от всичко друго.

Седемте десетилетия на комунизъм от 1917 до 1991 г. бяха най-радикалният опит Русия да се превърне в не-Европа, в алтернатива на Европа. Но след като почувства липсата на самодостатъчност, комунистическият режим също се обърна на запад в търсене на икономически и политически модели за подобряване на материалното благосъстояние и институционална реформа.

От тази гледна точка човек може да разглежда войната на Владимир Путин срещу Украйна – на пръв поглед ирационален гамбит – като опит да се осигури възможно най-всеобхватният, дългосрочен разрив между Русия и Запада. Това е радикално усилие да се прекъсне общо взето ориентираната към Запада еволюция на Русия от средата на 80-те години. Войната има за цел да обърне този процес безвъзвратно. Целта ѝ е да представи Русия на света като стълб на коалиция от незападни, нелиберални сили.

Независимо какво постига или не Путин в Украйна, той печели войната на вътрешния фронт. Той превръща Русия в своеобразен „православен Иран“, отделен от Европа сякаш с бездънен ров.

Войната е толкова мощен инструмент, че позволява на Путин да скъса с един замах хилядите нишки, изплетени в продължение на десетилетия, които свързваха Русия със Запада. Като кара западняците да мислят за Русия като за военнолюбива автокрация, атаката срещу Украйна също така превръща демокрациите в доброволни съучастници на кампанията на Путин за отвръщане на Русия от Запада.

Зверствата в Буча, обстрелът на украински градове, плячкосването на заграбена земя - всичко това показва Русия в толкова брутална светлина, че може да изглежда така, сякаш тя няма друго лице. Точно това иска Путин. Но ако възприемем по-дълга историческа перспектива, можем да видим, че както в миналото, така и в бъдещето естественото място на Русия е на малко по-различно място. То не е на запад, а на полу-запад.

Сделката между Съветския съюз и Западна Германия „газ срещу тръби“ трябва да ни напомня, че конфликтът между комунистическия Китай и СССР беше неочаквана геополитическа печалба за Запада – една от най-важните победи, постигнати от САЩ и техните европейски съюзници по време на Студената война. Конфронтацията на Кремъл със Запада днес преобръща нещата. С оформянето на новите съперничества от 21 век тя представлява най-ценната стратегическа печалба, която досега е извличал Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 1 година
Нищо не може, видяхме вече - само шЪ шЪ на развален китайски - и ето китайците я налазиха :) Не след 10, а само след 2 години Просия ще е на 22 парчета и ще се кълне, че така е най-добре - сценария СССР, ако изобщо иска да оцелее. Естествено, дупката около Масква ще има да излъчва радиация още 50тина години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Гд стигнах само до подзаглавието - до това с "демократичният свят". Да - чучyлото, трюдо, рошавият, урсулата - са символ на "демокрацията". За тръбите по времето на СССР - нз. Ама в България най-напред започнаха да се правят по онова време тръби със спираловиден шев - в град Септември. По старият ни газопровод половината трасе е с такива тръби, другата половина с тръби внесени по "второ направление" от запад. Всички аварии досега са там където са ВНОСНИТЕ тръби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Микроцефалчик - Русия се къпе в пари, Германия вече е с отрицателен търговски баланс. Та, нз кой е "просия" - Русия или Прусия. Колкото продава Русия в ЕС, четворно повече може да продава в Китай и Индия. И Иран ще помага. Накрая след 10 години, Китай, Индия, Русия ще бичат газ и ще дишат чист въздух, в ЕС ще се топлим с кюмбета на крадени дърва и стари парцали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Като цяло има и верни твърдения в статията, както и неверни. Пyтткин не искаше разрив със Запада, а усилени политико-икономически позиции там. За негово нещастие получи точно обратното с войната. Иначе пPocия ще търси алтернативи за суровините си, но те ще бъдат съвсем лимитирани - всички, без изключение, които пPocия търси за партньори, много искат да продават на Цивилизования свят. Така, че ще правят избор - или купуваме мръсни ресурси или продаваме на развитите. Китай е от малкото изключения, които ще могат да правят частично и двете. И по този повод са приготвили малък буркан с вазелин. Защо малък - няма нужда от голям, пияниците сами разтварят бузи вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 1 година
На Путин му беше лесно да лавира между европейските страни благодарение на силните политически, икономически и етнически връзки . Силно съм любопитен за отношенията му с кпп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Като се обърне към Китай и ясно ще и видим голият ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Както казва един приятел ... русия без Украйна е просто една азиатска държава :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
khao
преди 1 година
само дето не е ясно какво му е православното ... но щом ги кефи, нека се наричат православни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
Това изречение казва всичко : "Той превръща Русия в своеобразен православен Иран, отделен от Европа сякаш с бездънен ров."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Oбичам България
преди 1 година
И правилно. Европейците се провалиха да ги направят хора, но Китай е друга песен и ще ги оправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още