IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развитите пазари биха развиващия се свят през 2013 година

Всички основни индекси в региона на Западна Европа отчетоха ръстове, които задминават тези на развиващите се пазари и Азия

08:10 | 06.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Развитите пазари биха развиващия се свят през 2013 година

2013 година вече е история. Вижте какво се случи през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg Бизнесът 2013. Предлагаме Ви поглед върху най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот на България и света.

След самостоятелните анализи за представянето на водещите борсови индекси в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и на развиващите се пазари през последната година, нека да обърнем по-широко внимание на основните индекси на капиталовите пазари в глобален мащаб.

На фона на силната година в някои региони на света би било интересно да сравним представянето на всеки един от тях. Преди пет години именно фондовите пазари първи усетиха сътресенията на финансовата и икономическа криза. Пет години след началото й, през 2013 г., сигналите за възстановяване на световната икономика и оптимизмът вече са налице. Политиките на централните банки – на Федералният резерв на САЩ, на Европейската централна банка, на Японската, Китайската, Австралийската и редица други – също стимулираха инвеститорите и ги подтикнаха да предпочитат по-рисковите, но и доходоносни, инвестиции в акции.

Кои са първенците сред фондовите пазари на САЩ, Азия, Западна Европа, развиващите се икономики и региона на ЦИЕ? Този въпрос би получил интересен отговор, ако се сравнят повсеместно всички включени в анализа индекси. За целта нека да видим кои ключови индекси, най-вече кои региони по света, записаха най-сериозни ръстове през отминалата година.

2013 г. бе годината за бичия пазар в Япония и за индекса Nikkei 225. Той завърши годината с най-доброто си представяне в последните повече от 40 години. Ръстът от близо 57% дойде благодарение на икономическата реформа на премиера Шиндзо Абе и паричните стимули на централната банка. Само за декември Nikkei 225 бе нагоре с 4,02%. За миналата година индексът записа повишение от близо 23%.

В Китай пък годината за Shanghai Composite не се разви по същия брилянтен начин. За изминалите 12 месеца бенчмаркът изтри 11,30% от стойността си. Само за последния месец на годината той е надолу с 4,71%. Трендът е негативен. За сравнение през 2012 г. Shanghai Composite нарасна с 8,46%.

Комунистическата партия на страната излезе с мащабна програма за икономически реформи за следващите 10 години. В последните няколко пък икономическия растеж на втората по-големина икономика се забави и това се отрази на фондовите пазари. Липсата на интервенции на Китайската централна банка на паричния пазар причиниха проблеми, като надвисна заплаха за ликвидна криза и нова кредитна криза. Намесите на банката и политиката на правителството в подкрепа на юана също диктуваха движенията на пазарите.

За 2013 г. сред разгледаните водещи индекси в региона на Азия и Океания всички без китайския отчитат ръстове. Топ три се допълва от Нова Зеландия (+16,08%) и Австралия (+15,13%).

SOFIX пък е безапелационен лидер в региона на ЦИЕ за 2013 г. С прираст от 42,28% подемът на родния индекс на сините чипове остава след японския, като се изстрелва далеч пред индексите в САЩ и Западна Европа.

В САЩ 2013 г. също бе изпълнена с оптимизъм. Nasdaq Composite изпрати годината с ръст от 38,32%. Широкият индекс Standard & Poor's 500 регистрира най-добрите си 12 месеца от 1997 г. насам. с прираст от 29,60%. 30-те компонента на Dow Jones Industrial Average пък му помогнаха да подобри около 50 рекорда. В крайна сметка индексът прибави 26,50% към стойността си. Поредицата от положителни данни за икономиката на САЩ, които сигнализираха за възстановяването й, и стимулите на Фед бяха причината Wall Street да изпрати една добра година. През 2012 г. Nasdaq Composite нарасна с 15,91%, S&P 500 с 13,41 на сто, а Dow Jones – само със 7,26%.

Политиката на Фед и на централните банки като цяло диктуваха посоката на индексите в развиващите се икономики. Основният борсов индекс в Египет CASE записа годишен ръст от 20,98% и стана първенец сред разгледаните държави, попадащи под класификацията „развиващ се пазар“. През 2012 г. повишението му е с цели 54,77%.

Интересното обаче тук е, че 8 от всички 12 борси записват годишни загуби. Най-сериозно пропадат пазарите в Перу (-23,63%) и Бразилия (-15,50%). Все пак в Перу има поводи за оптимизъм, след като през декември водещият индекс IGBVL прибави 3,64 на сто към стойността си и е втори по ръст сред останалите за месеца.

Последна актуализация: 21:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още