IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващите се страни се нуждаят от 2 трлн. долара за "зелено" развитие

Ако се спести една трета от субсидиите за изкопаеми горива, а парите се вложат в целеви инвестиции, ще се създадат милиони работни места

10:05 | 27.09.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Развиващите се страни се нуждаят от годишни инвестиции на стойност 2 до 3 трилиона долара, за да настигнат индустриализираните страни по един природосъобразен начин. Това сочи нов доклад на ООН, цитиран от БТА, в който се призовава за трансформация на световните практики за кредитиране.

Дори с такова количество пари по-бедните страни по света ще могат да изпълнят само някои от 15-те цели на ООН за устойчиво развитие, които включват премахване на бедността, подкрепа за изхранването, здравеопазването и образованието.

Навсякъде безпокойството, породено от перспективата за нарастване на икономическата несигурност, е засилено от надвисналата опасност от екологичен срив, каза Мукиша Китуй, ръководител на Конференцията на ООН за търговия и развитие, която публикува по-рано тази седмица годишния си доклад.

Конференцията на ООН за търговия и развитие предлага световна програма за кредитиране при лихви под пазарните и дълъг период на връщане на заеми, за да се постигне това, което организацията определя като "Ново световно зелено споразумение".

Освен заемите Конференцията на ООН за търговия и развитие призовава богатите страни да създадат специален глобален фонд, който може да бъде финансиран от "неизпълнени ангажименти", направени през последните 40 години. Организацията посочва, че страните не са спазили световния план от 1970 година, според който те трябва да отделят 0,7 процента от брутния си вътрешен продукт в помощ на развиващите се страни.

Настоява се също така за дългово облекчаване и програми за преструктуриране.

Ако страните спестят една трета от субсидиите си за изкопаеми горива и вложат тези пари на стойност 1,7 трилиона долара в целеви инвестиции всяка година, 170 милиона работни места могат да бъдат създадени до 2030 година, се изчислява в доклада.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 7
khao
преди 4 години
боклучако, ти лично кой храниш? и кво са ти виновни хората че си импотентен и не можеш да се размнижиш (... и слава богу) !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Относно борбата с бедността, няма ли да е по-добре, ако онези от "развиващите се страни" просто спрат да се размножават като мишки? Светът не е длъжен да ги храни !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
крас
преди 4 години
От статята: " богатите страни да създадат специален глобален фонд, който може да бъде финансиран от "неизпълнени ангажименти", направени през последните 40 години."КАК ДА РАЗБИРАМЕ ТОВА - тези които неса изпълнили ангажиментите си към приетата през 1970 година програма ще се наложи да ПЛАЩАТ И ПЪЛНЯТ С ПАРИ НЯКАКЪВ ФОНД НА БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ?!!Затова ли толкова *** онова малко момиченце разхождано с яхтата на РОТШИЛД ??!!ДА НАПРАВИШ ПОДОБНА ФИНАНСОВА ПИРАМИДА В ЕДИН РАЗДИРАН ОТ ПРОТИВОРЕЧИЯ МНОГОПОЛЮСЕН СВЯТ Е НЕДОБРА ИДЕЯ. ТРЪМП ясно показа пълното си пренебрежение към носителят на тази идея - това малко и неосъзнато детско същество. Но ако САЩ не е съгласен да участва в подобна схема означава ли, че останалите като нас пигмеи няма да бъдат впрегнати с данъчни и други тежести за да се НАПЪЛНИ КОЛКОТО МОЖЕ КАСИЧКАТА НА ТАЗИ ФИНАНСОВА ПИРАМИДА?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
mick
преди 4 години
Лъжи. Единствено искат да ги издоят още, че видите ли развитите страни без това няма как да се развиват. Значи развитите си печатат долари и евра на корем и после изкупуват де що може, като първо задават пречки пред развиващите се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
WizzAir
преди 4 години
да, но на кредит с лихва разбира се, май това е целта бедните да станат още по-бедни защото са задлъжнели, а богатите още по-богати защото са давали заеми с лихви или ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още