Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Рекордните цени на тока и газа носят още шокове за Европа

Недостиг в доставките на газ увеличава разходите по производство на ток на много места в Европа и то когато бизнесите започнаха да се връщат към нормалното

Рекордните цени на тока и газа носят още шокове за Европа

Снимка: Bloomberg L.P.

Европа е изправена пред енергиен ценови шок заради  рекордно високите цени на природния газ и електричеството.

Недостиг в доставките на газ  увеличава разходите по производство на ток на много места в Европа и то точно когато бизнесите започнаха да се връщат към нормален режим на работа, а търсенето да се увеличава, пише Bloomberg.

Високите цени разпалват инфлацията и застрашават икономическото възстановяване, тъй като използващи големи количества енергия индустрии може да трябва да намалят производството.

Цените растат, въпреки че още е лято и търсенето все още е сравнително по-ниско, което създава условия за една още по-трудна зима. Компаниите за комунални услуги повишават цените за потребителите в унисон с тези на почти всичко от храни и напитки до транспорт.

“Проблемът дори още не е започнал”, коментира Юлиен Хоару, ръководител на звеното за анализ на Engie – EnergyScan. “Евопа ще се изправи пред много напрегната зима”, смята той. 

Още по темата

Бенчмарковите европейски газови фючърси се търгуваха в Нидерландия в понеделник на рекордна цена, както и британските. Рекорди имаше и при цените на електроенергията с краткосрочна доставка във Великобритания, както и договорите за година напред в Германия - на-големият пазар на електричество.  

 Горещините и слабите ветрове намаляват производството на възобновяема енергия, което стимулира използването на изкопаеми горива и също вдигна цената на въглищата с над 70% в Европа тази година. Всичко това изпрати на нов връх и цената на въглеродните емисии на континента до най-високото им равнище.

Европа е изправена и пред недостиг на газ, след като студената зима остави хранилищата празни. Увеличаването на запасите не е лесна задача, като Русия ограничава доставките, а Азия поглъща доставки втечнен природен газ, които иначе можеше да отидат към Европа.

Старият континент не може да разчита и на собственото си производство, тъй като няколко спирания намалиха добива от Северно море. В същото време голямото находище “Грьонинген” в Нидерлания може би ще трябва да затвори три години по-рано от предвиденото. Цените на газта са толкова високи, че се търгуват с малка премия пред тези на суровия петрол. 

Скъпата енергия се оказа и един от основните двигатели на инфлацията в Германия, която е на най-високото си ниво от 2008 г. Цените са нараснали с 3,4% през август, което е доста над целта на Европейската централна банка от 2%.

Според Хоару при ново климатично явление като студената вълна от  2019 г. то като нищо цените да станат дори трицифрени. 

Енергийни мениджъри от италианската Enel и австрийската OMV вече предупредиха за задаваща се трудна зима.  

А на този фон високите цени на газа правят тока на въглища по-изгоден, което увеличава цената на разрешенията за въглеродни емисии.

“Хората, които търгуват на въглеродния пазар, са заложници на съдбата на газа”, коментира Луиз Редшоу, изпълнителен директор на Redshaw Advisors.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (32)

   1| 2| 3| 4    
0
 
0
 
32
khao до: Mavi Goz
преди 1 месец
Няма профилна снимка
пак трябва да обяснявам... американска фирма в ИТ сектора автоматично изключва *** като гето затя ! ... да не говоря че е станала американска заради инвеститора, създателя е роден у некоя панелка в Младост (наше момче), а не като теб у яхъра на шумкарския си дядо !
1
 
1
 
31
Valentin13 до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
пълни брътвежи е отговора ти. аз те питам ясно - как така знаеш, че след 20 години спираме руския газ и след 80 години няма да има нефт /така пишеш в разни постове, следя те/, а не си разбрал че за 4 месеца газа ще се вдигне два пъти, че да предупредиш всички.
0
 
2
 
30
Императорът до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Жалък СОП, мога само да те окайвам, тебе дето и лоботомия да ти направят, никой няма да види никаква разлика. :( Добре, че ти липсва самосъзнание, та не разбираш колко си зле, иначе да си се обeсил досега.
0
 
2
 
29
Императорът до: zelka007
преди 1 месец
Да, добре. Все повече зеленашеска енергия се произвежда, ама иначе Европата е клекнала пред Газпром като гладно куче пред месарница !!!! Мечтите ти няма да се сбъднат. Сори . Зеленалеството катастрофира.
1
 
3
 
28
Dr. Vatnikov до: Mavi Goz
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ти кажи верно ли внуците в Америка са мургавелки?

Още от Анализи
ЕС може да преглътне горчив хап, за да прекрати търговската война на Тръмп