IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисковите инвестиции на невиждани нива от 13 години насам

Перспективите за 2015 г. изглеждат силни, твърдят анализатори от Ernst & Young

10:21 | 15.02.15 г. 1
Рисковите инвестиции на невиждани нива от 13 години насам

2014-та бе една изключителна година за глобалната индустрия на рисковите инвестиции (Venture Capital, VC). Финансирането се върна до нива, невиждани от 2000-та година насам, средният размер на сделките бе по-голям във всички фази на развитие на бизнесите, а мега сделките (по-големи от 50 милиона долара), бяха повече от 13 години насам. Това се казва в анализ на Ernst & Young Bulgaria. Според компанията перспективите за 2015 г. изглеждат силни -  макроикономическата среда става все по-стабилна, а възможностите за излизане от инвестициите през първични публични предлагания (ППП) са изключително добри.

Браян Пиърс, глобален лидер на EY в сектора на рисковия капитал коментира: „VC инвеститорите влагат все повече капитали и получават звездна възвръщаемост, когато излязат от компаниите през ППП. Доверието се покачва и привлича допълнително финансиране за инвестиции в повече и по-големи сделки. А това е една прекрасна новина за предприемачите.“

До края на 2014-та година глобалните VC инвестиции стигнаха нива от 86,7 милиарда долара. Тази силна тенденция беше най-ярка и в трите ключови VC региони – САЩ, Европа и Китай.

Възход на мега сделките

309 са компаниите, които получават  финансиране за над 50 млн. долара през 2014 година, привличайки общо 39,4 млрд. долара – за сравнение през 2013 година тези сделки са 141, а общата инвестиция е 13 млрд. долара. Тези цифри отразяват доверието в средата и невиждан от години апетит за сделки.

Пиърс добавя: „Това съществено и повсеместно увеличение на броя и размера на сделките, особено при мега сделките, показва как venture capital фондовете ефективно подкрепят компаниите в различните етапи на тяхното развитие. VC инвеститорите все по-често са готови да вложат повече и да подкрепят компании, които са близо до излизане на борсата. Това могат да са нови инвестиции в бързоразвиващи се, високо стойностни компании с голям потенциал или увеличаване на капитала на съществуващи инвестиции в компании, които са все по-близо до излизане на борсата“.

Позитивни перспективи

Подобряващите се макроикономически условия подкрепят доверието на инвеститорите и подхранват развитието на добра среда за печеливш изход от инвестициите и последващо набиране на средства. С първоначално поскъпване на акциите с 25,2% ППП на рисково-подкрепените компании говори за особено добра възвръщаемост на инвестициите. За сравнение, средното поскъпване на акциите на ППП в първите дни варира около 12,9%.

Потребителските услуги и финансовите инвестиции - най-успешни

Компаниите, които предлагат потребителски услуги, получават най-голям дял от общите инвестиции през 2014 година с 29 млрд. долара, инвестирани в 1690 сделки - 130% повече от нивата на сделките през 2013 г. Бизнес и финансовите услуги са най-атрактивни за рисковите инвеститори с привлечени 20,2 млрд. долара в 1682 сделки.

Пиърс добавя: „Поглеждайки напред към 2015 година, очакваме запазване на тази възходяща тенденция, тъй като възможностите за ППП са големи. Търсенето на възвръщаемост от страна на инвеститорите подсилва този процес, особено на фона на сравнително ниските нива на възвръщаемост на други видове инвестиционни активи“.

Изгледите за различните региони

В САЩ икономическата активност се възстановява все по-бурно, което говори за добри перспективи пред VC индустрията през 2015 г. В Европа перспективите са не толкова благоприятни предвид бавното възстановяване на Еврозоната и несигурността около монетарната политика на Стария континент. В Китай по-бавният икономически растеж се компенсира от по-умерената парична политика на властите. Така китайската икономика ще продължи да подкрепя рисковите инвестиции в страната.

Според Пиърс рисковите инвеститори ще продължат да търсят иновативни, добре ръководени бизнеси, с ясен план как да разместят пазара или да се възползват от разместванията, които други компании са направили. „През 2015-та ще сме свидетели на все по-големи инвестиции, доверени на компании с безупречен мениджмънт и завладяваща история. Нововъзникващите пазари привличат интереса на инвеститорите с предприемачески компании, които повишават стойността си с иновативния и решителен начин, по който променят пазарите и влияят на икономиката“, очаква той.

*Данните за VC индустрията са взети от Dow Jones' VentureSource и са валидни към 31 декември 2014 г. IPO данните са взети от Dealogic и са валидни към 31 декември 2014 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Alee
преди 9 години
It pays to be bold!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още