IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ролята на държавата при прогресивния капитализъм е ключова

Държавата трябва да изгражда институциите, тъй като те не се развиват спонтанно, както неолибералите вярват, смята Дейвид Сейнсбъри

14:30 | 30.03.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ролята на държавата при прогресивния капитализъм е ключова

В статия в изданието Foreign Affairs, озаглавена "Бъдещето на историята" Франсис Фукуяма посочи, че въпреки широко разпространения гняв спрямо спасяването на финансови компании на Уолстрийт, няма голям подем в подкрепата за левите политически партии.

Фукуяма отдава това, правилно според мен, на провала на идеите, пише за сайта project-syndicate.org Дейвид Сейнсбъри, член на Камарата на лордовете в британския парламент, министър на науката и иновациите при премиера Тони Блеър (1998-2006 г.) и автор на „Прогресивният капитализъм – как да постигнем икономически растеж, свобода и социална справедливост“. 

Финансовата криза от 2008 г. разкри основни недостатъци в неолибералния капитализъм, като обективният поглед върху последните 35 години показва, че неолибералният модел не се е представил добре в сравнение с предишните 30 години по отношение на икономически растеж, финансова стабилност и социална справедливост. Надеждна прогресивна алтернатива обаче предстои да се оформи.

Какви трябва да бъдат основните характеристики на тази алтернатива? Първо, прогресивната политическа икономика трябва да се основава на твърда вяра в капитализма – т. е. на една икономическа система, в която повечето от активите са частна собственост, а пазарите в голяма степен насочват производството и разпределят дохода.

Тази алтернатива трябва също така да включва три определящи прогресивни убеждения: решаващата роля на институциите; необходимостта от държавна намеса в тях, за да се предотвратяват конфликти на интереси и да се предоставят обществени блага; и социалната справедливост - определена като равнопоставеност - като важна мярка за икономическия просперитет на страната.

Беше голяма грешка на неокласическите икономисти да не видят, че капитализмът е социално-икономическа система и че институциите са съществена част от него. Неотдавнашната финансова криза бе влошена от дълбоки институционални провали, като например високото ниво на задлъжнялост, което бе позволено на банките.

Емпиричните изследвания показаха, че четири групи институции имат голямо влияние върху работата на фирмите, и следователно, върху икономическия растеж на страната. Това включва институциите, които са в основата на финансовия и трудовия пазари, корпоративното управление, системата за образование и обучение, както и системата за иновации (мрежата от обществени и частни институции, които инициират и разпространяват нови технологии).

Второто определящо схващане на прогресивното икономическо мислене е, че институциите не се развиват спонтанно, както неолибералите вярват. Държавата трябва да участва в тяхното проектиране и реформа. В случая на институции, които са в основата на трудовия и финансовия пазари, както и на корпоративното управление, държавата трябва да посредничи при конфликти на интереси. По същия начин системата на образование и обучение, и системата за иновации са до голяма степен обществени блага, които трябва да бъдат осигурени от държавата.

Последна актуализация: 09:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Само Те повтарям!:И за *** да е ясно!НЕ Е ПО-ДОБРЕ!Не е по-добре неолиберализмаНе е по-добре с плоски данъциНе е по-добре с единици свръхбогати и 50% оцеляващи от тях 20% мизерващиНЕ е по-добре държвата да е в ъгъла и да гледа вързана изнасилването на населението сиНЕ Е ПО-ДОБРЕ РАЗБЕРЕТЕДобре е да оцеляваме ЗАЕДМО, а не ПО ОТДЕЛНОЗАВТЕ НА ВЕЛИКИЯ ХАН ПОМНЕТЕ:"САМО ЗЕДНО СМЕ СИЛНИ"Тачър и Рейгън са мъртви . Нека погребем и идеите им - ТЕ СА СГРЕШЕНИЧовека и проблемите му трябва да са в центъра на всяко решение, а не "изнеса", безработицата, икономиката ТЕ ВСИЧКИ са производни на ЧОВЕК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
creepazoid
преди 10 години
Щото ТАПИРИТЕ само минОси могат да пишат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
абитуриент
преди 10 години
АДМИРАЦИИ......!!!!!......ама що ТАПИРИТЕ са ти писали миноси не мога да разбера........сичко си е едно към едно.......!!!!!.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
той е от червеноармейските фашисти, това му е работата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Sakamano
преди 10 години
Това, че неолибералният модел има недостатъци не значи веднага да вадите книгите на Маркс. Не това е смисълът на статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 12
SS-23
преди 10 години
Браво !!+++++++
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 8
sisiko
преди 10 години
Да бе да,ама не! Пак неолибералите виновни! Нещо напоследък масово търсят оправдание за глупостите които вършат. Хайде затваряйте интернета и обработката на "овцете" ви е в кърпа вързана!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 13
kane
преди 10 години
"Финансовата криза от 2008 г. разкри основни недостатъци в неолибералния капитализъм, като обективният поглед върху последните 35 години показва, че неолибералният модел не се е представил добре в сравнение с предишните 30 години по отношение на икономически растеж, финансова стабилност и социална справедливост. Надеждна прогресивна алтернатива обаче предстои да се оформи"...................................И за *** да е ясно!НЕ Е ПО-ДОБРЕ!Не е по-добре неолиберализмаНе е по-добре с плоски данъциНе е по-добре с единици свръхбогати и 50% оцеляващи от тях 20% мизерващиНЕ е по-добре държвата да е в ъгъла и да гледа вързана изнасилването на населението сиНЕ Е ПО-ДОБРЕ РАЗБЕРЕТЕДобре е да оцеляваме ЗАЕДМО, а не ПО ОТДЕЛНОЗАВТЕ НА ВЕЛИКИЯ ХАН ПОМНЕТЕ:"САМО ЗЕДНО СМЕ СИЛНИ"Тачър и Рейгън са мъртви . Нека погребем и идеите им - ТЕ СА СГРЕШЕНИЧовека и проблемите му трябва да са в центъра на всяко решение, а не "изнеса", безработицата, икономиката ТЕ ВСИЧКИ са производни на ЧОВЕК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още