IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Геополитическите рискове може да се отразят на пазарите

Вълненията в Близкия изток, конфликтът в Украйна и протестите в Хонконг може да променят нагласите на инвеститорите, смята икономистът

21:02 | 02.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рубини: Геополитическите рискове може да се отразят на пазарите

Известният икономист Нуриел Рубини, известен с мрачните си прогнози за финансовите пазари, посочи, че световните финансови пазари остават стабилни, ако не и надценени, въпреки че геополитическите рискове са се умножили.

Според него изглежда има добри причини, поради които досега пазарите реагираха благосклонно на поредицата геополитически кризи. Но това може да се промени, предупреждава той в анализ за сайта Project Syndicate.

Рубини, който прогнозира глобалната финансова криза, стартирала през 2008-а година, посочва три възможни промени, които могат да отърсят глобалните инвеститори от тяхното настоящо самодоволство:

Евентуални терористични атака в САЩ или в Европа
. Според него вълненията в Близкия изток не са нарушили сериозно спокойствието на инвеститорите, но това би могло да се промени, ако се осъществят една или повече терористични атаки в Европа или в САЩ – правдоподобна опасност, като се има предвид, че няколкостотин джихадисти от т.нар. ИДИЛ ("Ислямска държава в Ирак и Леванта") притежават европейски или американски паспорти, пише Рубини в свой анализ.

Евентуално разширяване на конфликта Русия-Украйна или на този в Сирия. Пазарите може би погрешно преценяват, че конфликти като тези между Русия и Украйна, или гражданска война в Сирия, няма допълнително да ескалират или да се разпространят, смята Нуриел Рубини. Външната политика на руския президент Владимир Путин може да стане по-агресивна в отговор на предизвикателства пред неговата власт у дома, докато Йордания, Ливан и Турция могат да се дестабилизират от продължаващата кървава баня в Сирия, предполага той.

Задълбочаване на настоящите протести в Хонконг. Според икономиста геополитическите напрежения е по-вероятно да предизвикат глобална зараза, когато системните фактори вкарат и глобалната икономика "в игра". Хонконг, САЩ или Европа могат да осигурят такива фактори, посочва Рубини. Днес (или в скоро време), ситуацията в Хонконг, заедно с новините за по-нататъшно отслабване на китайската икономика, могат да предизвикат глобален финансов хаос, смята той.

Рубини също така предупреждава, че Федералният резерв на САЩ може да предизвика финансова зараза чрез приключване на политиката на нулеви лихви по-рано и по-бързо, отколкото очакват финансовите пазари, или ако еврозоната отново изпадне в рецесия и в нова финансова криза.

(БНР) 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Бухал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още