Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Рубини: Очаквам спукване на биткойн балона

Много от дребните фенове на криптото са балами, манипулирани от армия инсайдъри и продавачи на пенкилер, смята известният икономист

Рубини: Очаквам спукване на биткойн балона

Снимка: Bloomberg

Твърденията, че биткойнът е новото „цифрово злато“, подхранват нов балон с него и други криптовалути. При последния през 2017-18 г. биткойнът скочи от 1000 до 20 000 долара и след това се върне на 3000 до края на 2018 година.

Тъй като фундаменталната стойност на биткойна е нула и дори би била отрицателна, ако се наложи подходящ данък върху въглерода, свързан с масовото му замърсяващо енергоемко добиване, прогнозирам, че настоящият балон в крайна сметка ще завърши с ново спукване, пише за Financial Times Нуриел Рубини, професор по икономика от Нюйоркския университет.

Определянето на биткойна или друго крипто като „валути“ е погрешно название. Те не са разчетна единица: на практика няма цени в тях. Те не са мащабируемо средство за плащане: с биткойн можете да направите пет транзакции в секунда, докато с мрежата Visa - 24 000. Биткойните почти не се използват от законните компании за плащане на стоки и услуги, въпреки че Tesla заяви, че планира да започне да ги приема.

Още по темата

Криптото не е стабилно средство за съхранение на стойността: дори някои крипто конференции отказват да ги приемат като начин на плащане на таксата за участие в тях. Волатилните движения на цените могат да елиминират всяка печалба на търговец в рамките на няколко часа. Те дори не са деноминирани по последователен начин, който позволява на потребителите да сравняват относителните цени на стоките. Това разчитане на различни токени е реално връщане към бартер. Семейство Флинтстоун имаха по-сложна парична система, базирана на еталон: анимационните хора от каменната ера използваха черупки.

Дори позоваването на криптото като актив е погрешно. Повечето активи имат поток от доходи (акции, облигации, търговски недвижими имоти) или употреба (жилищата) или някаква друга полезност (декретните пари осигуряват ликвидност и могат да се използват за плащания). Златото не носи доход, но се използва в промишлеността. То също така има полезност като средство за съхранение на стойността, хеджиране срещу инфлация, обезценяване на валутите и крайни рискове.

Криптото няма доход, полезност, платежни или други услуги. Дори не е анонимно, тъй като блокчейн технологията в основната му улеснява проследяването на плащанията. То е просто спекулативен балон, по-лош от историческата мания по лалета в Холандия от началото на 17 век, тъй като цветята са имали и все още имат полезност. Функцията му като средство за съхранение на стойността срещу крайни рискове е недоказана. И още по-лошо: някои криптовалути, наречени „шиткойни“, са финансови измами по природа или пък са обезценявани ежедневно от техния спонсор. Цената на биткойн е силно волатилна и твърденията за манипулации от борсите, на които се търгуват, са широко разпространени.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
10
 
1
 
15
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
PayPal, Visa, Mastercard, Microstrategy, Tesla, Bank of New York и други подобни институции сигурно се чудят как са пропуснали да наемат Рубини за съветник. Този човек за пореден път коментира тема, която не разбира. След като Oracle стане поредната компания, която ще вложи част от своя кеш в биткойн, вероятно Рубини ще даде ново интервю.
7
 
1
 
14
преди 4 месеца
Тоя Рубини нееднократно се е провалял гръмко с прогнозите си.Това ще е поредната такава.Очевидно е, че това нещо все повече се налага, все повече получава и институционална подкрепа от големи финансови имена и инвеститори.Последната такава дойде вчера от Mastercard и Bank of New York Melon.През десетте си години история биткойн преживя множество сривове.Някои от които внушителни, например този от 2018 год, когато от 20к цената на бтк слезе до 3к.Но неизменно след всеки такъв срив биткойн достига много по9високи нови стойности.Дори някой, купил в края на 2017 год на нива близо до 20к, ако не е продавал,поддавайки се на премъдростите на разни Рубиневци, до момента ще е реализирал 135% доходност за малко над 3 години, преминавайки през това време през няколко срива,докато учените глави като Рубини сигурно се радват на 2-3% годишно.
1
 
6
 
13
Grosss до: Frosty
преди 4 месеца
То това е проблемът ,че американските тарикати натикаха тази пръдня наруснаци и китайци и познай какво може да се случи?
4
 
6
 
12
Frosty до: Dr. Vatnikov
преди 4 месеца
Доктар Ватныков, докато такива като теб реват по форуми, руснаците рязко забогатяха от крипто-валути. Нали се сещаш, че в Руската федерация има изградени много ядрени мощности, токът за руските потребители е изключително евтин... киловатът струва копейки... което пък прави добива на крипто-валути за руските граждани достатъчно рентабилен.
6
 
1
 
11
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Все още очаквам вашето включване.

Още от Анализи
Европа се изправя пред вълна от онкологични заболявания