IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обмисля конституционни промени, за да задържи Путин на власт

Мандатът на президента ще изтече през 2024 г.

13:34 | 26.12.18 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Говорител на руския парламент загатва, че са възможни промени в Конституцията на страната. Същевременно нарастват спекулациите, че Кремъл обсъжда възможности, които да позволят на президента Владимир Путин да остане на власт и след края на мандата му, когато сегашният закон изисква да се оттегли, пише Bloomberg.

„Става дума за прехвърляне на власт“, коментира Глеб Павловски, политически анализатор и бивш съветник на Кремъл. „Путин насърчава тази игра, като дава недвусмислени намеци“.

Коментарите на Вячеслав Володин, говорител на Държавната дума и един от висшите представители на управляващата партия, по време на среща с Путин, проведена вчера, са били неясни и не споменават за наследник. Но анализатори твърдят, че думите му показват, че властите вече подготвят почвата за промени преди изтичането на сегашния мандат на Путин през 2024 г.

„В обществото има въпроси, уважаеми Владимир Владимирович“, посочва Володин, обръщайки се официално към Путин, сочи препис от Кремъл. „Сега е времето, в което можем да отговорим на тези въпроси без да застрашаваме по някакъв начин основните разпоредби“ на Конституцията, допълва той. „Законът, дори основният закон, не е догма“.

Предпазливият Путин

Настоящата Конституция на Русия беше изготвена преди 25 години, коментира Володин. „Това беше много трудно време. Време, когато държавата беше на ръба на колапса, когато обществените задължения не се изпълняваха, когато нашите граждани загубиха вярата си във властите“, допълва той.

Володин е предложил конституционните съдии и други правни експерти да разгледат възможностите за промени в Конституцията и други закони, свързани с нея. 

В официалния препис не се посочва какъв е отговорът на Путин на това предложение. Строгият контрол на Кремъл върху политическата система ще улесни одобряването на конституционните промени, ако държавният глава ги подкрепи.

„Все още няма никаква позиция по този въпрос“ в Кремъл, посочва говорителят на президента Дмитрий Песков в отговор на въпрос за коментарите на Володин, допълвайки, че в момента не се работи по това.

Когато през март беше преизбран за още един шестгодишен мандат, Путин заяви: „В момента не планирам никакви конституционни реформи“. Той отхвърли въпроса за това дали може да управлява отново до 2030 г.

„Какво ще правя – ще стоя докато стана 100-годишен? Не.“, заяви той.

Но спекулациите за потенциални промени продължават. По-рано този месец Путин заяви, че Конституцията е „жив, развиващ се организъм“. На годишната си пресконференция, която се проведе миналата седмица, президентът коментира, че всички промени в Основния закон са „въпрос на широка гражданска дискусия“, въпреки че не беше изрично попитан за изменения, които биха позволили оставането му на власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 9 rate down comment 4
majnata
преди 5 години
Стовене , скрий се ве пъпеш ...ей *** си остана , грам прогрес нема у тебе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 25 rate down comment 19
ABBA
преди 5 години
Стуенчоуу, мама, ко'ш кайш,ако се разтърсиш из интернет и да видиш как ивъл рашънс са снимали твоя невидим F-22 в инфрачервения диапазон у Сириско?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 31
Стоян Петров
преди 5 години
Стоян не говори глупости като Путин. Същия обеща да сваля не само ракетите, а и техните носители независимо къде се намират. Е свали ги , няма що. А колкото до "невидимките" даже Русия не гъкна когато американския генерален щаб заяви че F-22 е единствения самолет който може и действа в зоната на обхват на сирийската ПВО. По нашата квалификация това са трудно откриваеми самолети. Само селските бек може да ги нарича "невидимки".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 26
Стоян Петров
преди 5 години
Ще я променят на монархия. Чакат само президент да стане Рамзан Кадиров. Така ще закрепят генотип от сой на трона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 33 rate down comment 27
pjc50313869
преди 5 години
Ами що чиниш още тука? *** си при дед мороз и натискайте водка дружно... па ако нема водка, ще бутате одеколон :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 33
Sokratus
преди 5 години
Да я променят на Монархия! Че много често взеха да я променят! Да им се махне този товар от плещите!!!хахахахЧе дори и повод има почти 100 години от последният руски цар и ако я обявят със задна дата - 17 юли 2018! И с гордост могат да провъзгласят качването на трона на Владимир Владимирович Романов!!!хахахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 27
ABBA
преди 5 години
Стуенчоуу, израелски самолети сега над Сирия не летят, въпреки, че и "невидимки" имат.Комплексите "Панцир-С1" отразили израелска ракетна атака в Сирия https://rg.ru/2018/12/26/kompleksy-pancir-s1-otrazili-izrailskuiu-raketnuiu-ataku-v-sirii.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 38
Стоян Петров
преди 5 години
Да обясниш как С 300 щяха да свалят израелски самолети?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 44
Стоян Петров
преди 5 години
Пояснявай че това е сарказъм, защото тролеите се радват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 26
ABBA
преди 5 години
То тия промени им трябват за друго, но нека русофобите си мислят, че лаят по този керван, по който им трябва...Иначе по-добре Дядо Мраз със Снежанка, отколкото някакъв дядо Коледа с някакви елени :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още