IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският Далечен изток въстана срещу Владимир Путин

Протестите срещу ареста на кмет в Хабаровск се превърнаха в най-продължителното недоволство в Русия от близо десетилетие

13:10 | 01.08.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кадър от протестите на 25 юли. <em>Снимка:&nbsp;EPA/ALEKSANDR KOLBIN</em></p>

Кадър от протестите на 25 юли. Снимка: EPA/ALEKSANDR KOLBIN

Само месец след като затвърди управлението си на референдум, който му позволява да остане на власт до 2036 г., руският президент Владимир Путин е изправен пред най-големите антиправителствени протести в страната от години. Но – поне засега – Кремъл им позволява да продължават, посочва Bloomberg в свой материал.

Жители на град Хабаровск, близо до границата с Китай, ежедневно излизат по улиците в организирани шествия, предизвикани от ареста на местен кмет – Сергей Фургал. Само за няколко уикенда първоначалното недоволство на няколко стотин души прерасна в многохиляден протест. Няколко хиляди души излязоха в събота за 22-и пореден ден в шествие, което не можа да бъде спряно дори от проливния дъжд. На този фон все повече личи, че протестът постепенно започва да се разраства като недоволство срещу цялостното управление на президента Путин.

Според 35-годишната Карина, която участва в протестите, първоначално никой не е казвал и дума срещу Путин. „Сега (призивите – бел. ред.) са „свобода за Фургал и довиждане Путин“. Те стават по-смели всяка следваща събота“, допълва тя.

Но въпреки опасенията в Москва властите нямат намерение да потушават демонстрациите, заявиха пред Bloomberg двама представители на Кремъл, занимаващи се с въпроса. Употребата на сила срещу големи групи хора може да провокира дори още по-голямо обществено недоволство, казва единият от тях.

Протестите в Хабаровск са най-големите непрекъснати антиправителствени демонстрации от недоволството през 2011-2012 г. в Москва, което приключи с остър отговор от страна на властите. Оспорването на властта на Путин на хиляди километри от столицата става факт, след приемането на конституционни реформи, одобрени на референдум, които позволяват на държавния глава да се кандидатира за още два мандата на поста, след като настоящото му време като президент изтече през 2024 г.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не отговори своевременно на запитване за коментар. Той обаче заяви на 29 юли по време на пресконференция, че се надява ситуацията да се успокои с встъпването в длъжност на новия лидер на Хабаровск.

Популярността на Путин, който е на власт от 2000 г., се срина до рекордно дъно през последните седмици на фона на влошаващата се икономика заради коронавирусната пандемия и силното поевтиняване на петрола.

Недоволството в Хабаровск се разпростира постепенно и до други градове на Далечния изток като Владивосток, където протестиращи заявиха подкрепата си за шествията. Има данни и за по-широка подкрепа. Според проучване на независимия център Levada от 24-25 юли сред 1617 души 45% от запитаните гледат одобрително на протестите, а 29%  биха се включили в подобни акции в своите региони.

И докато полицията в Москва редовно разпръсква непозволени протести, то властите в Хабаровск засега се въздържат от по-твърда намеса. Дори се появиха кадри, на които полицаи дават предпазни маски срещу коронавирус на протестиращи.

Разследващите власти задържаха Фургал на 9 юли и го отведоха в Москва заради обвинения, че е организирал няколко убийства в периода от 2004 г. до 2009 г. Той отрича обвиненията.

Политикът от Либералната демократична партия спечели изненадващо в надпреварата за управител на Хабаровския край през 2018 г. срещу кандидата на управляващите от „Единна Русия“. Той спечели подкрепата на жителите на региона и с мерките си да ограничи привилегиите на държавните служители и да увеличи социалните помощи.

В Хабаровск, както и в други части на Далечния изток, има известно недоволство от липсата на инвестиции и подкрепа за заетостта, на които се гледа като на пренебрегване на целия регион, посочва Наталия Зубаревич от Независимия институт за социални политики в Москва.

Но също така Хабаровският край и други райони по границата с Китай имат история на протести, тъй като хората там се чувстват отдалечени от Москва и имат по-независим начин на мислене, казва политическият експерт от Хабаровск Валентина Куприянова.

„Хабаровск е проблем“, казва на свой ред Глеб Павловски, бивш съветник в Кремъл, пред радио „Эхо Москвы“. „Това е ново ниво на недоверие спрямо Москва, спрямо Путин, спрямо централното правителство и всичко това се слива в едно“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Asdf1234
преди 3 години
В Русия, да си недоволен и да правиш възстания не е "на здраве". Истината е че, ще трябва да почакат "Човекът" да остарее толкова, че да оглупее. Но това, ще е възможност за децата, които се раждат сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
ти си последния дет мое дава някеи оценки за човек, който ше го учат с десетилетия в историята .... безполови, рептилни *** за жълти стинки роптаят против някой, дет изобще не разбирате за кво става въпрос .... особено ми е любима думата "диктатор" .... колко само треа си просс, да верваш, че един Пингвин ше седи и ше заповядва на 145млн. а те ше го слушат и безропотно ше изпълняват ..... тва е ясно видимо че IQ теста е бил отрицателен. Пътя дали ше му е надоле или кат Папата ше е на служба до гроб е се тая щот човека е *** служител и му дреме фара .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
bgMan
преди 3 години
Да видим дали тези несъгласните ще са първата задължена група за масово ваксиниране догодина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 8
fon
преди 3 години
Един лев бил вече 45 рублиhttps://***.xe.com/currencycharts/?from=BGN&to=RUB&view=1M
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 3 години
Спекъл си се заради един сдyхан дуктaтор, като путин. Пътят му е ясен, само надолу. Няма никакво значение с каква скорост и ускорение, дъното не е далеко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
dakl
преди 3 години
Блаженни са верующите и ...тяхно е царството небесно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 11
michaelis23
преди 3 години
на графиката е много добре показано Сашовците какви пеерастии са финансирали с помощта на Греф, Ходорковский и компания ама пак греда бате, щот не стаа, то не беха в Абхазия, Пенсионни реформи са с Ковиди мовиди, но Пингвина ше остане в историята докато наще *** и политици и гаргите дори нема кацат на гровобеве им ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още