Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Руските олигарси скоро трябва да помислят кой ще наследи империите им

Русия може да спечели много, ако контролът над голяма част от най-големите бизнес групи в страната бъде прехвърлен от един човек към група акционери

Руските олигарси скоро трябва да помислят кой ще наследи империите им

Алишер Усманов получава от Путин орден за заслуги към родината. Снимка: ЕРА

Попитайте някой руски олигарх как е спечелил състоянието си и почти сигурно ще ви бъде  предложена добре заученa история за издигането от нищетата на смел, неук предприемач, който се е възползвал от щастлива възможност, която се е изправила на пътя му.

Ако обаче го запитате как смята да раздаде богатството си, най-вероятно ще получите празен поглед, пише Хенри Фой за Financial Times.

Магнатите, чието имане произтича от успешно заграбените активи през 90-те години на миналия век чрез фалшиви търгове, неясни банкови заеми или откровени кражби, които след това умело защитиха печалбите си чрез политическо маневриране и близки отношения с Кремъл, трябва скоро да обмислят как да предадат своите империи.

Задаващият се преход ще бъде критичен. Едно поколение олигарси на по около 70 години контролира огромни части от икономиката на Русия, която е в размер на 1,7 трлн. долара. Всички те са израснали в страна, в която частната собственост е била забранена в продължение на 70 години по време на съветската власт и където регулациите, защитаващи корпоративната собственост след 1991 г., облагодетелстваха властимащите.

Точно както мнозина наблюдават внимателно Кремъл за знаци относно това какво може да направи президентът Владимир Путин в края на четвъртия си мандат през 2024 г., бъдещето на много от най-големите бизнес групи в Русия - и по този начин контролът над най-важните икономически активи на страната - също е под въпрос.

„Животът не е вечен. Той е подарък. Трябва да изстискате сладостта от този Божи дар. Някои бизнесмени, като Уорън Бъфет, намират сладост в ежедневната работа. Мисля, че има много по-интересни неща в живота от печеленето на пари", каза наскоро Алишер Усманов, който контролира индустриалната група USM.

Той заяви, че вече е изготвил планове как ще бъде разделена империята му на стойност 16,5 милиарда долара, включително списъци с имена на хора, на които ще бъдат предложени акции.

„Много хора ми помогнаха, така че от своя страна искам да помогна на мениджмънта ми и на своите близки, като им дам моите акции“, казва Усманов. „50 процента на семейството, 50 процента на мениджмънта, който заслужава това. Акциите ще бъдат продадени на цени като за приятели и близки“, добавя той.

Публичното признаване на Усманов, че планира да се откаже от бизнеса си е рядкост сред руските магнати, които се стремят да станат незаменими за своите компании или изграждат система за отчитане, при която дори и най-малките решения трябва да бъдат подписани от тях. В един случай това включваше разрешение за извънреден труд на чистачите в централата на компанията, припомня изданието.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

15
 
11
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Който дава, той и взема. Особености на руския бизнес. Забележи колко и с какви отстъпки дарява на фаворитите си Малкия Мук. В текста не е упоменато, че Малкото Муче построи и инфраструктура на обекта за над 1 млрд евро. " В убытки включены ряд серьезных льгот, которые есть у «Ямал СПГ». Например, на 12 лет проект освобожден от налога на добычу полезных ископаемых (НДПИ), от налога на имущество, от уплаты НДС при покупке оборудования, не имеющего аналогов в России, а также от пошлин на экспорт СПГ. Кроме того, он платит налог на прибыль по льготной ставке 13,5 процента, а не 20 процентов."
9
 
43
 
3
многодобре до: BobyB
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
...като при нас, нали? ...ма те са още много назад в граденето на демокрация. Путин да се учи от действията на наш премиер и всичката онази сга н в правителство и парламент!
17
 
37
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Какво го мислят толкоз, все едно са техни. Още утре Вожда може да им вземе всичко, ще им остане само това което са скрили по офшорки. Сигурно ще им стигне, щом дори и самият Вожд е скрил бая по Швейцария и тем подобни.
30
 
27
 
1
преди 2 месеца
За олигарские не знам, но за либералите идва забвение.

Най-тежкият техен гайдаровски форум остана без интерес от речта на Путин, а и министър-председател нито министър ги уважиха.

Още от Анализи
Орбан успява благодарение на парите и приятелите си от ЕС