IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С Меркел начело Европа се изправя пред криза на много фронтове

Германското европредседателството ще трябва да намери лечение за отворените рани на блока - пандемията, митата на Тръмп, Китай и зеления преход

16:09 | 01.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Bloomberg L.P.

За европейски лидер, преживял две икономически кризи, миграционна приливна вълна и множество противоречия с Русия, последната задача на Ангела Меркел като канцлер на Германия може да се окаже нейната лебедова песен.

Германия поема ротационното шестмесечно председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) днес, на фона на влошените очаквания, че икономиката на блока ще се свие със 7,4%. В рамките на година Великобритания напусна ЕС, а страните продължават да се борят с коронавируса, който връхлетя Европа и света. В същото време европейските страни гледат с тревога към възможността за нова ескалация на търговското напрежение със САЩ, които могат да наложат нови мита върху износ от блока в размер на милиарди долари, пише Bloomberg.

„Наясно сме, че европредседателството на Германия започва с големи очаквания“, заяви Меркел в подкаст в събота (27 юни).

Планът за възстановяване на икономиката на ЕС на стойност 750 млрд. евро ще доминира като тема през първия месец от председателството на Германия, като в същото време неговото реализиране ще бъде усложнено от финансовата дупка, оставена от напускането на Великобритания. 

Споразумението относно пакета е необходимо да бъде единодушно и да изисква търговски оферти на високо ниво, за да се преодолеят различията при позиционирането сред страните. Окончателният компромис ще трябва да вземе предвид икономическото въздействие на пандемията, както и смущенията, които е причинил на единния пазар на ЕС, като същевременно е необходимо да се поддържа жизненоважния поток от средства към най-бедните страни в блока.

Призивът на Меркел за един по-независим ЕС отчасти е свързан с Китай. Германският канцлер се бори да постигне напредък по отношение на споразумението за защита на инвестициите, което според нея трябваше да заеме централно място в срещата на върха между ЕС и Китай, планирана за септември.

Германия претегля възхода на Китай като свръхсила спрямо опасенията за конкурентоспособността на европейските индустрии. Правителството на Меркел иска да обърне внимание и на една от „свещените крави“ на европейската политика: антимонополният надзор върху поведението на компаниите и сключването на сделки, като идеята е да бъдат подтикнати правителствата да обсъждат контрола върху сливанията.

Следват изборите в САЩ, като Меркел вероятно ще се опита да предвиди действията на непредсказуемия американски президент в режим на пълна кампания. Доналд Тръмп е развил не особено добри отношения с германския канцлер, като не споделя мнението на ЕС по много геополитически въпроси - от ядрените неволни на Иран до търговията и овладяването на пандемията. Ще се подготви ли Меркел за конфронтация с Тръмп или ще се въздържи, изчаквайки резултатите от президентските избори  САЩ? Това тепърва ще стане ясно.

Дневният ред на европредседателството на Германия ще бъде изпълнен с тежки за разискване теми и множество клопки. Тази година европейските политици ще се борят едновременно с преговорите за Brexit, както и със заплахата от налагане на нови американски мита върху износните европейски стоки и увеличаването на вече съществуващите митнически налози.

Пандемията постави Европа на колене, като междувременно ЕС реши да насочи милиарди евро към борбата с изменението на климата и възприема тези мерки като решаващи за икономическото си възстановяване.

Най-голямото предизвикателство за Германия ще бъде да се гарантира, че правителствата ще постигнат споразумение относно проектозакона за климата, за да затвърдят целта за постигане на климатичен неутралитет до 2050 г. Трудното ще е да се преодолеят националните различия по въпроси, вариращи от енергийните източници до индустриалната сила, както и да се работи по скъп и смел план за чисто бъдеще в момент, когато свободните средства са оскъдни.

Въпреки че европредседателството няма огромно влияние върху преговорите за Brexit, фактът, че Великобритания се нуждае от сделка по време на шестмесечния мандат на Германия, дава допълнителен стимул на Меркел постигне напредък и по този въпрос.

Въпреки че канцлерът няма да приеме сделка на всяка цена, тъй като тя няма да се реши на стъпка, която би подкопала единния пазар на ЕС, ще направи всичко възможно, за да постигне търговско споразумение с Великобритания преди края на годината.

Канцлерът вероятно ще обърне внимание и на проблемите с Wirecard, след като компанията за платежни услуги изпадна в несъстоятелност през юни, подчертавайки пукнатините на германският финансов надзор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още