IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само патриотизмът няма да спаси Тръмп

В деня на независимостта президентът се опита да събуди гордостта на американците, но коронакризата може да засенчи всеки подобен опит

08:37 | 06.07.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chris Kleponis/Polaris/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Kleponis/Polaris/Bloomberg

Когато наскоро Доналд Тръмп беше помолен да обясни своята визия за евентуален втори мандат, той избегна ловко това. Но точно навреме за Деня на независимостта на 4 юли Тръмп пристъпи напред. Той обеща да създаде „Национална градина на американските герои“, за да възхвалява в нея историческите герои на страната.

При нормални обстоятелства Тръмп можеше да използва подобен проект. Много американци обичат открито да празнуват патриотизма, а Тръмп умее да заговаря тази горда част от американската душа - простичко, но успешно. Този талант е една от причините той да влезе в Белия дом преди почти четири години.

Но сега нямаме нормални обстоятелства, в които Тръмп да се бори за втори мандат. Той обяви предизборната кампания за културна борба срещу „разгневените леви фашисти“ и по този начин игнорира истинските проблеми на САЩ.

Например, че най-голямата икономика в света се насочва към почти три милиона души с коронавирус, че несигурната заетост и тежкото положение на здравната система стават очевидни. Неуспехът му като кризисен мениджър в рамките на коронакризата отдавна разрушава лоялността на базата му от последователи.

Все повече възрастни и жени се отвръщат от него. Има важни групи от избиратели, от които Тръмп спешно се нуждае, ако иска да спечели, дори и с малко. Контролът обаче все повече му се се изплъзва - защото милионите чекове за потребителите са малко полезни, ако гражданите се страхуват от болести и загубата на живота си.

Тръмп до голяма степен оставя действията на щатите и частния сектор. Това няма нищо общо с американския идеал за свобода. В момента управлява безрасъдството. Президентът навреди обаче и на себе си. Защото какво все още има Тръмп като коз, за да го отпразнува? Намаляването на данъците, дерегулацията и консервативните съдии едва ли са достатъчни, за да спечелят избори.

Силната икономика беше неговият водещ проект, но колкото по-бързо се разпространява вирусът, толкова повече растат опасенията за икономически срив. Според принципа за наемане и уволнение милиони хора възстановяват работните си места, но в дългосрочен план пандемията ще засегне сърцето на американската икономика, сектора на услугите и този с ниските заплати.

Американските медии разказват за паника сред републиканците, които може да загубят не само Белия дом, но и мощния Сенат. Допитванията, разбира се, трябва да се третират с повишено внимание, но понякога двуцифрената разлика между неговия конкурент Джо Байдън в някои ключови щати е повече от моментна снимка. Цифрите са сигнал, че преизбирането на Тръмп е много, много спорно.

А самият Тръмп не осъзнава, че този път той се кандидатира като аутсайдер и бунтовник, а като президент. Последователите му ще го съдят по делата му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Това се отнася за много други държавници освен Тръмп, който е ДАЛЕЧКО от нас. Например нашите, които ги гони логорея да се пишат спасители на България или ръката на бога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
"Само патриотизмът няма да спаси Тръмп "Да. С Колт и добра дума може да постигнеш повече от добра дума...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още