Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

САЩ и Европа трябва да са единни спрямо Китай

Трансатлантическата общност трябва да се въздържа от транзакционни подходи, които дават приоритет на краткосрочните икономически печалби пред сигурността

САЩ и Европа трябва да са единни спрямо Китай

Снимка: Getty

След седем десетилетия на адаптиране към променящата се среда за сигурност трансатлантическото единство е изправено пред ново изпитание: завръщането на съперничеството между великите сили, породено от възхода на Китай, пише за Financial Times Дейвид Хелви, помощник на министъра на отбраната на САЩ.

Като първи принцип е важно да се разбере какво означава съперничеството с Китай и какво не. То е всеобхватно, включващо икономика, политическо влияние, технологично предимство и военни баланси. То обаче не води до ограничаване на влиянието, нито предполага неизбежността от конфронтация или конфликт.

Трябва да приветстваме конкуренцията с Китай - при условие, че тя се осъществява при равни условия, смята той. Честната конкуренция би позволила на Пекин да обслужва по-добре нуждите и стремежите на своя народ, като същевременно допринася за глобалната стабилност, сигурността и просперитета - условия, които биха били от полза за всички нас.

За да се съревновава успешно, трансатлантическата общност трябва да направи Китай споделен приоритет и да се обедини за постигане на положителна визия, основана на върховенството на закона, мирното разрешаване на спорове, свободата на мореплаването и въздухоплаването, и свободната, справедлива и реципрочна търговия. Трябва да разработим общо стратегическо разбиране за предизвикателството - и възможността, които представя възходът на Китай, и да се ангажираме с принципни отговори в пет ключови области: жизненоважна инфраструктура, военни възможности, отношенията между Китай и Русия, устойчивост и контакти с китайските военни.

Китай цели да постигне стратегическо предимство в ключовите технологии, телекомуникациите, транспорта и енергетиката. Китайски компании като Huawei и ZTE се стремят да завземат пазара на 5G технологията. Ако успеят, практическите рискове включват ерозия на сигурността на данните, обмена на информация и военната готовност - всички те критични за възможността НАТО да защитава общата ни територия. Трябва да избягваме зависимостта чрез по-строго отсяване на чуждестранните инвестиции, използване на надеждни доставчици и инвестиране в домашни инфраструктура, изследвания и разработки.

Китайската народна освободителна армия бързо увеличава военните си възможности и разширява глобалното си влияние. Пекин се е позиционирал да играе деструктивна роля, като позволява местната агресия и принуда или ограничава достъпа до жизненоважни за Европа икономически коридори. Трябва да премахнем своите уязвимости. Трябва да съживим и да инвестираме отново в нашата споделена защита, да заякчим мрежите и да задълбочим оперативната съвместимост с обучение, упражнения и обмен на информация.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
3
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Не е ясно мястото на Европа, още повече, че Тръмп беше заявил, че ЕС е по-опасен от Китай??!!!
2
 
8
 
1
преди 6 месеца
Добре аргументирано мнение, но едностранно от американската камбанария.
Нито ред за хегемонията на американските технологиии в Европа, за раздора в общо-търговските споразумения и споделена отговорност в емиграционните процеси

Още от Анализи
Не бъдете инерционни инвеститори като Нютон