IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Великобритания стават все по-конкурентоспособни в производствения сектор

Производствените разходи в Източна Европа са същите като тези в САЩ, сочат данни на BCG

16:43 | 25.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
САЩ и Великобритания стават все по-конкурентоспособни в производствения сектор

САЩ и Великобритания стават все по-конкурентоспособни в производствения сектор през последното десетилетие. Острова се превърна в най-евтината индустриална държава в Западна Европа, а САЩ конкурира успешно много развиващи се страни, пише CNBC.

Според Бостънската консултантска група (Boston Consulting Group, или BCG) през последните десет години конкурентоспособността относно производствените разходи по целия свят се е изместила до такава степен, че традиционните схващания за това в кои държави разходите са най-ниски, вече не са съдържателни.

BCG разкрива не само че Великобритания е най-евтината дестинация в Западна Европа, а и че разходите в държавите от Източна Европа са същите като тези в САЩ. Производствените разходи в Бразилия са едни от най-високите, а в Мексико са по-ниски от тези в Китай.

Индексът на BCG Global Manufacturing Cost-Competitiveness проследява измененията в производствените разходи на 25-те най-големи страни износителки през последното десетилетие, следейки работните заплати, ръста в производителността на труда, енергийните разходи и валутните курсове.

Растящите работни заплати и енергийни разходи са оказали негативно влияние в страни като Китай и Русия. Китай остава номер едно по конкурентоспособност на производството, но предимството на Поднебесната империя над САЩ по отношение на разходите за производство се сви с повече от 5%.

BCG определя САЩ и Мексико като „новоизгряващите звезди“, тъй като структурата на техните разходи се е подобрила значително в сравнение с тази на останалите водещи износители.

„Основните причини са: стабилният ръст на заплатите, устойчивото покачване на производителността на труда, стабилните обменни курсове, както и голямото предимство на енергийните разходи, благодарение на поевтиняването с почти 50% на природния газ заради мащабния добив на шистов газ в САЩ, започнал през 2005 г. Мексико вече има по-ниски средни производствени разходи в сравнение с Китай“, пишат анализаторите на BCG за САЩ и Мексико.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 5
deant
преди 9 години
Ахам... и какво се произвежда в Хамерика? Аз скоро търсих, ама не можах да намеря нещо американско да си купя. Но ако пък наистина всичко е така както казват, не виждам какво пречи на Хамериканците да си върнат всичкото производство от Китай при тях си. Хем ще им разкажат играта на гадните китайци, дето ги гонят по петите за най-голяма икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още