IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ изоставиха десетки хиляди автомати АК-47 в Афганистан

Преминаването към американски оръжия е довело до складирането на огромен брой ненужни автомати, чиято история след това остава неизвестна

14:15 | 31.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След повече от десетилетие на оръжейни доставки за силите на сигурността в Афганистан, възлизащи общо на 626 млн. долара, американските инспектори откриха проблем. Националната армия на Афганистан и полицията в страната имат повече оръжие, отколкото реално им е нужно. Оказва се, че военните части и полицията имат повече от 100 000 излишни огнестрелни оръжия, от които голяма част са автомати АК-47 “Калашников”. Още по-лошото е, че никой не следи какво се случва с неизползваните оръжия.

Международните правила за търговия с оръжие изискват търговците да издават лиценз за употребата на продаваните от тях оръжия и да се опитват да следят дали те се изпълняват. Притеснителното е, че опитите на афганистанските власти да извършват такава дейност, са меко казано жалки, пише електронното издание Quartz.

Това е особено притеснително, защото има тенденция излишните оръжия да се пласират на черния пазар, а оттам да отиват в ръцете на престъпници, бунтовници и терористи. Подобна статистика излиза не за пръв път от Афганистан. През 90-те талибаните за пръв път се изкачиха на власт в страната и го сториха, използвайки изоставени оръжия от Съветския съюз, както и американски автомати, с които САЩ снабдяваше съюзниците си в страната.

Твърди се, че новият излишък от оръжия, който се образува след извършени доставки от 2010 г., се дължи както на действия на НАТО, така и на правителството на Афганистан, пише още qz.com. Първата причина за появата на ненужния арсенал е вземането на решение за превъоръжаване от АК-47 към по-популярните в страните членки на НАТО пушки M16 и M4. Смяната не бе придружена от подходяща програма за изтеглянето на вече върнатите стари руски автомати. Второто ключово решение бе да се намали поетапно размера на афганистанската армия от 352 000 на 228 500 души до 2017 г.

Официални лица от Афганистан съобщават, че 35 606 от автоматите АК-47 са нефункциониращи. Експерти обаче смятат, че е много трудно да се проследи какво точно се случва със старите оръжия – дали се унищожават, или просто се продават на черния пазар.

В региона има сериозно търсене на автомати “Калашников”. Талибаните с удоволствие биха взели изоставените пушки, но същото се отнася и за останалите афганистанци, които се притесняват, че изтеглянето на силите на САЩ и НАТО от страната през следващата година, ще доведе до още по-голяма несигурност.

През 2012 г. в Пакистан един такъв автомат е струвал около 1049 долара, се казва в последния специализиран доклад Small Arms Survey. От информацията става ясно, че оръжието е малко по-скъпо в Афганистан (където доходът на глава от населението е едва 700 долара годишно) – 1150 долара. За сравнение, в същия период руското оръжие се е пласирало за 731 долара в Сомалия.

Истории като тази са типични за присъствието американските части в Афганистан. Високите очаквания доведоха до поемането на много ангажименти, а докато САЩ отбелязваше постоянно растящи разходи, ситуацията в Афганистан се промени. Изведнъж американските части изпаднаха в ситуация, в която не могат да контролират случващото се, което доведе до нежелани последствия, пише qz.com. Официални лица от правителството на САЩ коментираха, че в момента работят с партньорите си от Афганистан за подобряване на следенето на оръжията, но все още не разполагат с инструмент, с който да накарат властите да инвентаризират складовете си.

Америка се опитва да ограничи и количеството тежко въоръжение, което оставя без надзор в Афганистан, отказвайки на властите в близкоизточната страна да доставят повече танкове, изтребители и артилерия. Когато СССР се изтегля от Афганистан в края на 80-те, новосформираното правителство получи 990 бронирани машини, 142 гаубици и оръдия, 82 тежки картечници, 43 ракетни установки, 1706 гранатомети и стотици танкове, изтребители МИГ-27, както и малки оръжия, тонове амуниции и дори 1300 ракети земя-въздух Скъд. Малко вероятно е САЩ да допуснат същата грешка, но десетки хиляди изоставени автомати също не може да се нарече малък проблем.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 21 rate down comment 4
nobel
преди 9 години
Я, мириканците си забрили калашниците. И после питаме кой подкрепя тероризма. Ами и едните, и другите, и третите. С други думи - държавите. Без държавна подкрепа тероризмът е взел-дал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 8
eng.Garin
преди 9 години
Изключително далновидно би било, съответните институции в Афганистан да консервират тези оръжия, тъй като е напълно възможно, дори задължително, в близко бъдеще , новозакупеното оръжие от САЩ да бъде обект на вицове и подигравки поради огромната му склонност да не е функционално като огнестрелно оръжие, а единствено като механичен лост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още