Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

САЩ изпитват недостиг на работници

Може би единственото краткосрочно решение е да се увеличи легалната имиграция

САЩ изпитват недостиг на работници

Снимка: Bloomberg

Демократите и много републиканци се оплакват, че американските корпорации натрупват огромни печалби, тъй като намаляват наетите работници. Реалността е обратната, открива ново бизнес проучване на Conference Board. Корпоративните печалби всъщност се понижават, след като работодателите увеличават заплатите, за да наемат оскъдните работници, пише Wall Street Journal в редакционен коментар. 

Общо 85% от компаниите с работници отчитат трудности при наемането спрямо 64% от работодателите със служители. Една от причините е, че населението в трудоспособна възраст без висше образование се свива, тъй като бейби бумърите се пенсионират, а все повече млади хора се записват в колеж. Участието в работната сила сред възрастовата група 16-24 години е намаляло с 10 процентни пункта за две десетилетия.

Много мъже в трудоспособна възраст, които отпаднаха от работната сила по време на рецесията и първите години на възстановяването, разчитат на родителите и правителството. Близо 12% от 25-64-годишните в Кентъки не са икономически активни заради увреждания. Почти една четвърт от 25- до 34-годишните мъже без четиригодишна академична степен живеят с родителите си - два пъти повече от тези с бакалавърска диплома.

Още по темата

Добрата новина е, че затегнатият пазар на труда ускорява растежа на заплатите най-много за нискоквалифицираните и младите работници. Заплатите за 20- до 24-годишните се увеличават два пъти по-бързо, отколкото за другите работници. Много компании също така наемат повече жени и хора от малцинствата и повишават бонусите. Общото удовлетворение от работата през 2018 г. е най-високото след 1995 г., според проучването.

Независимо от това 90% от фирмите с работници отчитат незапълнени позиции, а 29% казват, че това ги е накарало да намалят продукцията или да преустановят бизнеса си. Увеличаването на заплатите, заедно със слабия ръст на производителността, ограничават корпоративните печалби. Между четвъртото тримесечие на 2014 г. и второто тримесечие на 2019 г. печалбите на нефинансовите корпорации са намалели със 17%, като спадът в промишлеността е 46%.

При сегашната тенденция корпоративните печалби могат скоро да спаднат до исторически дъна, което може да намали инвестициите и растежа на БВП.

„САЩ няма да могат да поддържат настоящия си жизнен стандарт, ако правителството не предприеме значително увеличаване на имиграцията, не засили участието на работната сила и заедно с работодателите не повиши растежа на производителността на труда“, предупреждава Conference Board.

Може би единственото краткосрочно решение е да се увеличи легалната имиграция, освен ако американците не искат да понижат жизнения си стандарт, а фирмите - да изнасят производства в чужбина.

По статията работи: Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
2
 
2
преди 5 месеца
Това
"Добрата новина е, че затегнатият пазар на труда ускорява растежа на заплатите най-много за нискоквалифицираните и младите работници. Заплатите за 20- до 24-годишните се увеличават два пъти по-бързо, отколкото за другите работници"
и това
"САЩ няма да могат да поддържат настоящия си жизнен стандарт, ако правителството не предприеме значително увеличаване на имиграцията"
как успяват да намерят място в една статия?
Излиза, че работниците(90% от населението) ще си увеличат стандарта, но на САЩ ще им падне стандарта?
Само на мен ли ми изглежда шизофренно?
5
 
6
 
1
преди 5 месеца
САЩ изпитват недостиг на работници

BRAVO!
Само дето истината е свъвсем друга!
САЩ изпитват недостиг на КВАЛИФИЦИРАНИ работници.

Пуснаа чаааветата грипно дистанционно обучение, ма им казаа:
споко вее, след 2 (!!) седмици ще имате видеоуроци.
То голем' философия ве!

Още от Анализи
Голямото еко обещание на Китай