IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ не се страхуват от поскъпването на долара

Американският бизнес е много по-малко уязвим от поскъпването на долара, отколкото многонационалните гиганти, работещи в САЩ

20:21 | 17.02.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Потребителското търсене е определящо за американската икономика. Това е една причина, поради която ударът, който по-скъпият долар нанася на износа, не е толкова болезнен. За сравнение на потребителското търсене се падат почти 70% от брутния вътрешен  продукт (БВП) на САЩ, а на износа - само 13%.

Не вярвайте на всичко, което чувате за корозивния ефект от  по-скъпия долар върху корпоративна Америка. Най-голямата икономика в света и бизнесът в САЩ могат да се справят с това  доста добре, пишат в свой анализ за Bloomberg  Шобана Чандра и Кристофър Кондън.

Редица компании, включени в индекса Standard & Poor's 500, хвърлиха вината за спада на печалбите си през миналата година върху най-силния от над десетилетие долар или посочиха, че той ще ги засегне през тази.

По-общата картина съвсем не е толкова мрачна. Погледнат като цяло, американският бизнес е много по-малко уязвим от поскъпването на долара, отколкото многонационалните гиганти, които работят в САЩ. Обменният курс представлява още по-малка заплаха за икономическия растеж на страната, за който 2014 година бе най-успешната година от 2010 година насам.

Силният долар може и да отслаби износа, но той означава и по-евтин петрол, по-евтини вносни  стоки и запазване на ниската инфлация - всички благоприятни фактори за една икономика, чието гориво е потребителското търсене.

Възходът на долара

Щатският долар поскъпна миналата година спрямо всички останали 31 основни валути. За компаниите в САЩ това означава, че с печалбите, деноминирани в евро, шведски крони или бразилски реали, могат да купят по-малко долари. От средата на 2014 г. до  януари доларът поскъпна с 10% - най-голямото повишаване на стойността му за шестмесечен период от финансовата криза от 2008 година и някои компании бяха неподготвени за това.

Bank of America изчислява, че устойчивото поскъпване на долара с10% стопява около 3% от печалбата от акциите на компаниите от S&P 500.

Големите мултинационални корпорации са сред компаниите, за  които залогът е най-висок. На продажбите в чужбина се пада дял от около 50% от общите приходи на 30-те компании, включени в индекса Dow Jones Industrial Average, според Хауард Силвърблат, високопоставен анализатор в S&P.

Повечето американски компании съвсем не зависят в такава степен от чуждестранните пазари. За включените в индекса S&P Midcap 400 продажбите зад граница носят 23% от приходите, изчислява Силвърблат.

От гледна точка на икономиката на САЩ, която възлиза на 17,7  трилиона долара, ефектът от обменния курс е нищожен. Bank of America изчислява, че едно поскъпване на долара с 10% ще изтрие едва 0,25% от икономическия растеж през идната година. БВП на САЩ може да нарасне с 3,2% тази година спрямо 2,4% през миналата, сочи средното равнище в проучване на Bloomberg от януари.

Търговски дефицит

Вярно е, че търговският дефицит може да се увеличи, тъй като американският износ става по-малко привлекателен за чуждестранните купувачи. Вносът поевтинява и е възможно да  нарасне, което пък "отклонява част от търсенето от вътрешните  производители към чуждестранните", каза Кевин Логан, главен икономист на HSBC Securities USA.

От друга страна цената на вносните промишлени стоки ще спадне, което ще държи инфлацията надолу и ще увеличи покупателната способност на американците, отчете базираният в Ню Йорк Логан.

Това е по-важната последица, тъй като на потребителското търсене се пада дял от почти 70% от БВП, а на износа - само 13%. Дори компаниите с най-големи приходи в чужбина намират начини да минимизират риска от обменните курсове. Един от тях е прехвърлянето на производството в страните, където се продават съответните стоки.

Снабдителна верига

"Повечето наши компании от 20 години полагат големи усилия да  регионализират снабдителните си вериги според своите потребители", каза Стивън Уинокър, който работи в Ню Йорк за  Sanford C. Bernstein & Co.

Това означава, че когато силният долар понижава относителната  стойност на чуждестранните приходи, голяма част от цената за генерирането на тези приходи, включително за труд, комунални услуги и материали, намалява пропорционално.

"Задграничната стратегия на американските корпорации е основана на преки инвестиции, а не на износ", обобщи Марк Чандлър, директор за валутната стратегия на Brown Brothers Harriman & Co в Ню Йорк. "(Американските компании) снабдяват чуждестранното  търсене със заводи в чужбина. Най-доброто нещо за (тях) е не по-слабият долар, а един по-висок световен икономически растеж."

Реинвестиране в чужбина

Когато доларът поскъпва, американските компании не са длъжни да обменят в националната валута печалбите си, деноминирани в други валути, и да ги пращат у дома. Те могат да реинвестират на същите чуждестранни пазари или просто да държат парите зад  граница - както много от тях правят така или иначе, за да избегнат данъчното облагане в САЩ. Според изчисления, записани в бюджета на президента Барак Обама, американските компании  съхраняват в чужбина печалби в размер на около 2 трилиона  долара.

И когато корпорациите извършват валутни трансакции, те могат да се застраховат до голяма степен срещу риска от обменните курсове. Компания General Electric (GE), чиято централа се  намира в щата Кънектикът, използва валутни фючърсни сделки, за  да защити своите печалби.

GE е изчислила, че поскъпването на долара е намалило печалбите й през последното тримесечие на миналата година с около 2 цента за акция до 52 цента. "Застраховаме цялата си експозиция в трансакции до степента, в която е възможно", каза финансовият директор на компанията Джефри Борнстийн. "Все още не сме на етап, на който да мислим, че това е нещо, което не може да бъде управлявано."

Apple вече предприе най-енергичните си мерки от години за  притъпяване на ефекта от валутните колебания върху приходите, не само чрез застрахователни операции, но и като повиши цената на iPhone в Русия в противовес на потъването на рублата и оскъпи мобилните приложения на места от Канада до Европа.

Това обяснява защо компанията от Купертино, Калифорния, очаква  силно тримесечие до март с увеличаване на приходите между 14 и 20% "макар да сте чули тези дни от много американски компании, че валутните курсове са се превърнали в заплаха", каза финансовият директор на технологичния гигант Лука Маестри.

Забавяне зад граница

Дори със скока в последно време, доларът просто отлепя от исторически минимум. Стойността му спрямо валутите на шест чуждестранни търговски партньори все още е далеч под нивата от 1985 и дори от 2001 година. Този път компаниите побързаха да се заоплакват от поскъпването на долара, да голяма степен защото то съвпада с охлаждането на  пазарите от Европа през Китай и Русия до Латинска Америка, коментира Нариман Бехравеш, главен икономист на IHS в Лексингтън, Масачузетс, и автор на едни от най-добрите прогнози
за икономиката през последните две години според данни, събрани от Bloomberg.

Ralph Lauren

Компаниите, чиито печалби са под натиск, признават, че доларът  е само един от няколко негативни фактора. Производителят на модни облекла Ralph Lauren понижи прогнозите  си за увеличението на приходите през тази година и главният изпълнителен директор Джаки Немеров хвърли на 4 февруари вината за това върху "геополитическите напрежения" и силния долар.

САЩ са в добра позиция да се справят, каза Бехравеш, който  нарече възхода на американската валута "много силен позитив за  САЩ". Той помага за спадането на доходността на дългосрочните държавни облигации до исторически минимум, тъй като  чуждестранните инвеститори се тълпят, за да спечелят от доларови активи, на фона на очакванията, че ФЕД може да повиши до средата на тази година водещата си лихва от сегашното равнище, близко до нулата.

"Ако това ще се случи, сега всъщност е най-доброто време" за поскъпването на долара, отбеляза Бехравеш, добавяйки, че е малко вероятно щатската валута да повиши стойността си тази година,  колкото през миналата.

Скот Браун, главен икономист в Raymond James & Associates, заяви, че положителните перспективи пред инвестициите и заетостта в САЩ остават непокътнати, тъй като "подемът на долара е полезен за цялата икономика. Това е по-важно от удара по печалбите на компаниите".

"Слушаме всички тези предупредителни изявления", каза  базираният в Сейнт Питърсбърг, Флорида, Браун. "Но когато човек се обърне и се вгледа в американската икономика, където търсенето не спира да се повишава", изводът е, че "ние можем да преодолеем това".  

(БТА)

Повече за валутните войни четете тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 2
vstoykov
преди 9 години
Няма страшно. Добрият чичко етатист ще пусне печатната преса и ще напечата колкото трябва долари, евро, рубли за да ни спаси от лошата дефлация (поевтиняването на стоките е голям проблем - застрашава печалбата на банките).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
d333
преди 9 години
hevito666, вече за трети път виждам да споменаваш април 2015. Какво точно имаш предвид, какво очакваш тогава да стане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 13
hevito666
преди 9 години
..ще кажа само едно нещо : - преди известно време , еврейската пасмина е задействала театъра / гущера си реже опашката / за да оцелее ....Смъртната присъда на фашингтон е подписана !!Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 10
hevito666
преди 9 години
....мале , мале ,мале ..........страх !!! ...месец Април година 2015 - наближава !!Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 6
Pyramid
преди 9 години
"Хартиеният Джо" ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 14
michaelis
преди 9 години
тея не се плашат от нищо ве тия Сашш са все едно от Перник .... "пред винкело и долара всички са равни" .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 12
pecan
преди 9 години
като ги слушам американците и англичаните всеки ден набиват колко е силен долара и колко е слабо еврото,но последния месец вече спря да хваща декиш даже понамаляха и специалистите дето във всяка статия предричаха паритета утре или други ден.Това винаги им е било тактиката на американците реклама и пак реклама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 28
power network
преди 9 години
*** тия наистина са си повярвали.Жалко е да си *** и *** завършил престижен американски университет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 27
power network
преди 9 години
*** тия наистина са си повярвали.Жалко е да си *** и *** завършил престижен американски университет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още