IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отварят нов фронт в търговския протекционизъм

Администрацията на Тръмп разширява политическото си усмотрение спрямо валутните манипулации

18:15 | 11.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Търговският министър на САЩ Уилбър Рос. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Търговският министър на САЩ Уилбър Рос. Снимка: Bloomberg

Наскоро Министерството на търговията на САЩ обяви регламент, който ще позволи нови мита срещу „продукти, които се възползват от нечестни валутни субсидии“. Това означава ли, че министърът на търговията Уилбър Рос ще наложи мита на Белия дом, се пита Wall Street Journal в редакционен коментар?

Това е сериозен въпрос. Президентът Тръмп си изгради неумолим навик да оказва натиск върху Федералния резерв да облекчи паричната политика, за да намали стойността на долара. Ако Рос възнамерява да наказва чужди държави, които използват монетарната политика за обезценяване на валутите си, какво да кажем за САЩ?

„Докато няколко поредни администрации се въздържаха от ответни мерки срещу чуждестранните валутни субсидии, Тръмп предприема действия за изравняване на условията за американския бизнес“, заяви Рос, обявявайки новия регламент, но това не отговаря на въпроса.

Търговското министерсттво твърди, че може точно да измери кога дадена валута е подценена, но добавя, че при преценката дали има манипулация „обикновено няма да включва парична и свързана кредитна политика на независими централни банки или монетарни институции“. Министерството добавя, че „ще потърси и като цяло ще прибегне до експертизата на финансовото ведомство по валутните въпроси".

Последната уговорка изглежда е предназначена да успокои критиците, че независимостта на централните банки в Европа, Япония, Мексико и Канада ще освободи основните американски търговски партньори от наказателни мита. Китай може би също е в безопасност засега, тъй като финансовото министерство обяви през януари, че азиатската страна не е валутен манипулатор.

„Обикновено“ и „независими“ обаче са субективни термини. Централната банка на Мексико споделя отговорността за валутната политика с финансовото министерство на страната. Централната банка на Бразилия пък по закон не е независима. Какво да кажем за страна, в която президентът оказва натиск върху независимата централна банка за понижаване на лихвите и отслабване на валутата? Опа, това май касае Белия дом.

В свят на плаващи валутни курсове безброй фактори влияят на ежедневното движението на валутите и няма икономически или политически консенсус за това как да ги оценяваме. Инвеститорите са склонни да се втурват към долара, когато глобалната несигурност нарасне. Масираната разпродажба на валута често се провокира от политическа нестабилност или фискални дисбаланси и набъбващ дълг. Силният американски долар днес е отчасти резултат от притока на капитали вследствие на данъчната реформа. Това е знак за икономическа сила.

Новият регламент означава, че местните производители ще могат да наводнят търговското министерство и Комисията за международна търговия с петиции за митнически облекчения с мотива, че дадена валута е твърде слаба и следователно субсидирана. Ще бъдат започнати предварителни разследвания, създавайки нова икономическа и бизнес несигурност много преди регулаторите да вземат решение.

Много от избирателите на Тръмп вече са експерти в търговско-протекционистичния рекет. Както отбеляза Рос в съобщението си, в момента има 516 антидъмпингови и изравнителни митнически разпореждания, които са в полза на американските производители, като 198 са инициирани от администрацията на Тръмп - „168% увеличение спрямо съответния период на предишната администрация“.

Издавайки този регламент, администрацията разширява политическото си усмотрение спрямо търговията. Валутна манипулация ще бъде всичко, което Министерството на търговията каже.

Това е лоша новина за американската икономика, и то не само защото ще навреди на американски производители, които се нуждаят от чужди стоки, за да останат конкурентоспособни. През 2007 г., когато Конгресът обмисляше подобен валутен закон, тогавашният министър на финансите Ханк Полсън се обърна към сенаторите с думите, че подобен ход ще „наруши нашите международни задължения" и ще предизвика „подобно законодателството или други ответни мерки срещу американските износители."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още