Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

САЩ преразпределят достатъчно национален доход

Америка вече преразпределя достатъчно, за да свие разликата в доходите между бедните и по-богатите домакинства

САЩ преразпределят достатъчно национален доход

Снимка: gettyimages

Никога в американската история дебатът за неравенството в доходите не е доминирал толкова публичното пространство, като кандидатите за президент от Демократическата партия и лидерите на Конгреса призовават за мащабни увеличения на данъците и федералните разходи, за да преразпределят националния доход. За съжаление официалните мерки за неравенството в доходите, които се обсъждат, са силно изкривени от начина, по който Статистическото бюро отчита доходите на домакинствата, пишат за Wall Street Journal Фил Грам, бивш председател на сенатската банкова комисия, и Джон Ърли, служил два пъти като сътрудник към Бюрото за трудова статистика.

Още по темата
Публикуваните данни за 2017 г. показват, че топ квинтилът (горните 20%) при домакинствата има почти 17 пъти по-голям доход от долния квинтил (долните 20%). Но тази картина е невярна. Мярката не отчита факта, че една трета от всички доходи на домакинствата отиват за федерални, щатски и местни данъци. И след като домакинствата от горния квинтил плащат почти две трети от всички данъци, пренебрегването на тези данъци значително надценява неравенството.

Статистическото бюро също така не отчита 1,9 трилиона долара годишни публични трансфери към американските домакинства. Бюрото игнорира трансферните плащания от около 95 федерални програми като Medicare, Medicaid и купоните за храна, които съставляват повече от 40% от федералните разходи, както и десетки щатски и местни програми. Държавните трансфери осигуряват 89% от всички ресурси на разположение на долния квинтил от домакинствата и повече от половината от общия ресурс на втория квинтил отдолу нагоре.

Като цяло изключването на данъците и повечето трансфери надценява неравенството с повече от 300%, измерено чрез съотношението на доходите на горния квинтил към долния. Повече от 80% от всички данъци се плащат от горните два квинтила, а над 70% от всички държавни трансфери отиват при долните два квинтила.

Американската система за събиране на данни е сред най-сложните в света, но решението на Статистическото бюро да не отчита данъците като загубен доход и трансферите като получен доход грубо изкривява неговата оценка за разпределението на доходите. В резултат на това бушуващият национален дебат относно неравенството в доходите, който може да промени основите на нашата икономическа и политическа система, се базира на погрешна информация.

Средното домакинство от долния квинтил заработва само 4908 долара, докато това от горния квинтил печели 295 904 долара, или 60 пъти повече. Но използването на официални правителствени данни относно данъците и трансферите за изчисляване на нетния доход води до по-точно сравнение.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
Боян до: IQ96
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Е какво да правят имат сигурно 100 милиона ***, където процента на работещите и долу горе колкото на нашите *** братя. Ще плащат иначе …….
2
 
15
 
2
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Medicare, Medicaid и купоните за храна, които съставляват повече от 40% от федералните разходи.
Тия отиват към социализЪма. Още повече че и накараха голяма част от ниско платените работещи да спрат. До колкото знам и в Англия май я карат много хора на соц. помощи. Не виждам как да накараш някой да ти свърши работа след като може да си лежи и да мрънка.
1
 
16
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Tия такава система са си измислили, че обикновеният колхоз, да не може и бъкел да схване.

Още от Анализи
Германски политик: Имаме нужда от европейско ФБР