Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

САЩ се колебаха твърде много за „Северен поток 2“

След като Дания разреши строителството на руския газопровод, вече е късно санкциите да заработят

САЩ се колебаха твърде много за „Северен поток 2“

Снимка: Ройтерс

„Северен поток 2“, противоречивият руски проект за газопровод, получи последното разрешение, което му бе необходимо, за да преодолее разстоянието между Ленинградска област и балтийския бряг на Германия. Вероятно вече е твърде късно САЩ да попречат на Русия да завърши проекта до края на тази година, пише Леонид Бершидски за Bloomberg. 

„Северен поток 2“ е част от плана на руския президент Владимир Путин да пренася природен газ за Европа, без да е необходимо да минава през Украйна. Новият газопровод ще може да транспортира 55 милиарда кубически метра газ, повече от половината от който капацитет Русия сега изпомпва през украинската система, което би означавало за Украйна загуба на 3 милиарда долара годишни приходи от транзит на газ. САЩ биха искали да предотвратят това и също така да попречат на сравнително евтиния руски газ да се превърне в пречка за увеличаване на износа на втечнен природен газ от САЩ за Европа. Президентът Доналд Тръмп твърдеше, че Германия е твърде зависима от руския газ и многократно заплаши европейските компании, участващи в проекта, със санкции.

Междувременно Русия побърза да положи тръбите. На 1 октомври Газпром, руският експортен гигант, заяви, че строителството е завършено на 83%, като по дъното на Балтийско море са положени 2042 километра тръби. Имаше обаче препятствие: В продължение на две години Дания не даваше разрешение за участъка, който трябваше да премине през териториалните й води. На 30 октомври страната най-накрая го предостави, което позволи на газопровода да поеме по възможно най-краткия път, а според Газпром участъкът може да бъде изграден за пет седмици.

Още по темата
Това е удар за Украйна, макар и да не е изненада. „Очаквахме го тази есен“, заяви във Facebook Андрий Коболиев, главен изпълнителен директор на Нафтогаз, украинската държавна компания, която управлява тръбопроводната система. „Принципната позиция на Дания задържа проекта за известно време, но на геополитическите оръжия не може да се противодейства със средства, които регулират чистите търговски отношения“, посочи той.

В действителност Дания не би могла да удържа крепостта вечно, докато САЩ се колебаят. Неотдавнашният спор относно интереса на Тръмп да купи Гренландия не допринесе за това датското правителство да продължи да протака.

Коболиев призова за западни санкции като следваща стъпка. И в това той е подкрепен от някои американски законодатели. Сенаторът републиканец Тед Круз обеща да накара колегите си да приемат законопроекта, който той предложи заедно със сенатора демократ Джийн Шъхийн, който би наложи санкции на корабите, които полагат тръбопровода.

Този законопроект обаче е малко вероятно да забави много строителството. Въпреки че „Газпром“ използва швейцарски изпълнител - Allseas Group - за полагане на тръбите, той може да използва свой собствен кораб, „Академик Черский", за последния участък.

Така че вече е късно САЩ да действат. Санкциите срещу финансирането на газопровода можеха да са ефективни преди европейските компании - Royal Dutch Shell, Engie, Uniper, OMV и Wintershall - да предоставят необходимото. Санкциите срещу корабите за полагане на тръби можеха да имат ефект преди да започнат строителните работи. Най-малкото те можеха да дадат на Украйна повече време да предоговори договора си за транзит на газ с Газпром, който изтича в края на тази година.

Завършеният „Северен поток 2“ поне ще помогне на плановете на Германия да спре да използва въглища за производство на енергия до 2038 г. - планове, които не могат да разчитат изцяло на възобновяема енергия, докато не се усъвършенства технологията за съхранение. (По-голямата част от въглищата, които ще бъдат заменени, между другото, са руски.)

Сега Украйна, подкрепена от ЕС, иска 10-годишен договор за изпомпване на 40-60 милиарда кубически метра природен газ. Русия обаче настоява, че всяко дългосрочно споразумение трябва да урежда претенциите на Украйна към Газпром за един милиард долара и засега е вероятно да се съгласи само на краткосрочна сделка. Междувременно Русия ще продължи да работи за привеждане както на „Северен поток 2“, така и на Турски поток, предназначен за снабдяване с газ на Южна Европа, към пълен капацитет.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
17
 
6
 
14
крас до: Императорът
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
ДО №10

Намирам, че си добронамерен , но не и запознат със ситуацията в РУСИЯ НА ОФШОРКОВЦИТЕ в която 90 % от собствеността на най големите фирми е на ОФШОРНИ КОПМАНИИ !!!

На запад ОФШОРНАТА СОБСТВЕНОСТ е само 2 % !!!

ИЗГЛЕДАЙ ФИЛМЧЕТО: "Кому на самом деле принадлежит Россия!!!"
https://www.youtube.com/watch?v=rLFHXTVRtjU

Ще разбереш, не само къде отиват печалбите на ОФШОРНА РУСИЯ, но и това, че не ПУТИН - ШАЛОМОВ и МЕНДЕЛЬ - МЕДВЕДЕВ , управляват КОЛОНИАЛНАТА държава РУСИЯ, а това се върши от КОЛОНИАЛНАТА АЗМИНИСТРАЦИЯ НА ЧУБАЙС.

За съжаление така стоят нещата и у нас, където опозицията говори за ПРОМЯНА , без да е наясно какво точно не е наред и как ще го промени!!Една ОФШОРНА БЪЛГАРИЯ по нищо не различаваща се от ОФШОРНА РУСИЯ!! Ние сме КОПИ ПЕЙСТ на руската колониална система.

Може би при промяната "ДРУГАРИТЕ" ще ползват Закона за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим внесен през 2013 година от ЦОНЕВ - ПЕЕВСКИ , по време на кабинета "Орешарски" забраняващ изцяло притежанието на подобни компании от офшорки. Впоследствие Брюксел настоя текстът да бъде променен, защото е прекалено рестриктивен.

КАК НЯМА ДА Е РЕСТРИКТИВЕН , КОГАТО ДАНЪЦИТЕ НА ОФШОРНИТЕ КОМПАНИИ НЕ ОСТАВАХА В КОЛОНИЯТА , А ОТИВАХА В МЕТРОПОЛИЯТА В КОЯТО Е НЕ САМО ИКОНОМИЧЕСКАТА , НО И ПОЛИТИЧЕСКАТА ВЛАСТ.

Като как си представяш КОРНЕЛИЯ в качеството на РАЙНА КНЯГИНЯ или пък ПЕЕВСКИ в качеството му на БЕНКОВСКИ, борещи се за национална независимост!!

Звучи не само комично , но и трагично!!
15
 
4
 
13
крас до: Императорът
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
ДО № 10

ЧЕТЕМ ЕДНИ И СЪЩИ НЕЩА , НО ТИ ГИ ЧЕТЕШ КАТО ДЯВОЛА ЕВАНГЕЛИЕТО.

ТА ЧИЯ СОБСТВЕНОСТ Е РОСНЕФТ и колко процента от акциите са на руската държава и кой е в управителният съвет на този АКЦИОНЕР държащ 10,97 % от акциите на ГАЗПРОМ ???

Оказва се , че кучето е заринато в собствеността и УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ на единият от големите акционери на ГАЗПРОМ - акционерното дружество РОСНЕФТ в което държавата държи САМО 50 % от акциите , а от 11 - те члена на УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ само 4 - ма са РУСНАЦИ!!!!

Председател на УС на РОСНЕФТ е немеца ШРЬОДЕР , а СЕЧИН му е заместник.

Та като направиш сметка свързана с акциите на РОСНЕФТ И ОТЧЕТЕШ, ЧЕ ТЕ СА САМО 50 % ДЪРЖАВНИ излиза, че руската държава е собственик на много по малко от 50 % от акциите на ГАЗПРОМ.

Точно това ти обясняват като на *** в клипчето :
"Кому на самом деле принадлежит Газпром и Роснефть | Pravda GlazaRezhet"

РАЗБИРАМ, ЧЕ ТАКИВА НЕЩА НЕ СА ЗА ГЛЕДАНЕ , НО ТЕ СА ЖЕСТОКАТА ИСТИНА КОЯТО СЕ КРИЕ ЗА ПРОСТОСМЪРТНИТЕ.
ИЗГЛЕДАЙ ТОВА: https://www.youtube.com/watch?v=2xaCXcEVjm0

Ако това за теб е успокоително , то е успокоително и за всички които още си играят на играта РУСОФИЛИ - РУСОФОБИ.

Просто такава игра няма.
Има капитали , има и интереси , а случаят ДЕРИПАСКА показва кой и как управлява една империя от близо 100 завода разположени на територията на Русия, къде отиват ДЕВИДЕНТИТЕ от тях, кой печели и кой губи от дейността на тази "РУСКА" собственост!!.
Няма да коментирам преференциите с цената на тока с които руското правителство , ОБЛЕКЧАВА ДЕЙНОСТТА на тази империя.

Подобно на нас РУСИЯ ОТДАВНА СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В КОЛОНИЯ НА САЩ И АНГЛИЯ,

Космическата станция "МИР" е нагледен пример за това как една собственост от времето на СССР вече се ползва не само от руснаците , но и от техните КОЛОНИЗАТОРИ.

ХАЙДЕ БЪДИ ЖИВ И ЗДРАВ!!
3
 
30
 
12
Императорът до: Императорът
преди 10 месеца
Стоянчик: аби ти да нямаш някаква далечна роднинска връзка с президентчето на украйна - палячото зеленски?

Ного сте забавни и двамата - ного. Само дето той е малко по-известен.
5
 
36
 
11
Императорът до: Стоян Петров
преди 10 месеца
Хахахаха - сега пък стана: "колониален проект". Ами щом Газпром и Русия са прецакани, що ревеш на умряло, бе - ***?
5
 
24
 
10
Императорът до: крас
преди 10 месеца
Да, добре - ето ти и доказателство, че Земята е плоска:

https://www.youtube.com/watch?v=R6ORE67VmlI

Ето ти и акционерната структура на Газпром:

https://www.gazprom.ru/investors/stock/

А ти си вярвай в каквото си искаш.

Още от Анализи
Началото на края за големите петролни компании започва