Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

САЩ се нуждаят от Русия, за да избегнат ядрена надпревара с Китай

Байдън трябва да протегне ръка към Москва, за да получи предимство в противопоставянето с Пекин

САЩ се нуждаят от Русия, за да избегнат ядрена надпревара с Китай

Снимка: Bloomberg

Шокиращо ли беше разкритието или не? Трудно е да се каже. На пръв поглед новите сателитни доказателства трябва да накарат всички да застинем. Изглежда, че Китай строи между 100 и 200 силоза за съхранение и потенциално изстрелване на междуконтинентални ракети с ядрени бойни глави. По-рано знаехме само за около 20 обекта, пише Андреас Клут за Bloomberg.

Очевидният извод е, че Китай при президента Си Дзинпин е решен да изгради своя ядрен арсенал дори по-бързо, отколкото си мислехме. Американският Пентагон работи с допускането, че Китай, който се смята, че вече има между 320 и 350 ядрени единици, ще удвои арсенала си това десетилетие. В зависимост от предположенията за ракетите на един силоз и бойните глави на една ракета, новата информация означава, че действителната цел може да бъде не удвояване, а петкратно увеличение.

Това би доближило Китай до ранга на двете водещи ядрени суперсили, САЩ и Русия, които разполагат с около 1600 ядрени оръжия, които са разположени - тоест готови за употреба, или на върха на ракета, или от бомбардировач. (И двете страни разполагат с още хиляди бойни глави като дълбок запас).

Тъй като Москва и Пекин са много близки в наши дни - руската и китайската армия провеждат съвместни учения - съперникът на Пекин може да бъде само Вашингтон. Президентът на САЩ Джо Байдън очерта геополитическото противопоставяне на нашето време като демокрациите от една страна срещу автокрациите от друга. Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин виждат нещата по същия начин, с тази разлика, че според тях те се изправят срещу ръководения от Америка и агресивен Запад.

Ужасяващият резултат изглежда е, че сме в поредната ядрена надпревара във въоръжаването. Тъй като САЩ и Съветският съюз стигнаха до ръба в първоначалната такава, Америка и Китай може да го направят отново в продължението. Ако смятате, че кубинската ядрена криза е била забавна, ще ви хареса повторението над Тайван или Южнокитайско море.

За щастие, значението на тези ядрени силози не е непременно твърде зловещо. Новите изображения бяха получени от търговски спътници, а Пентагонът, чрез собствени и по-дискретни обекти в космоса, почти сигурно вече бе наясно със ситуацията. Той демонстративно избра да не изпада в паника.

Една от теориите е, че Китай не иска непременно да запълва повечето от тези силози с ракети. Както посочва Джеймс Актън, експерт от Фондацията за международен мир Карнеги, Пекин може вместо това да ги използва като заблуда и дори да прехвърля ракети между силозите с надеждата, че американците никога няма да узнаят къде са бойните глави и по този начин къде да нанасят удари.

Дори и така да е, силозите са обезпокоителни, защото показват как Пекин гледа на собственото си стратегическо положение. Китайците се страхуват най-много от изпреварваща американска атака, която един ден може да отнеме способността им за ответен удар. Неотдавнашните пробиви на САЩ в отбранителните технологии изострят тези страхове - ако след удара Китай има само няколко ракети, с които да отвърне, американците може да успеят да ги свалят.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
2
 
11
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Нищо повече от илюзии , които са адекватни на виртуалната реалност , в която за съжаление живеят и действуват не един и двама от свтовните политическите лидири !
1
 
2
 
10
преди 2 месеца
ше побарат малко косматия, после едно дълбоко гърло та да се научат те на руски хакерски атаки и намеси у изборите ... а Руслямистите им казаха че прекратяват "съюзническите истории" където да играят пушечно месо и да си вадат кестените от жаравата с тех ... е кой има проблем с Китай да хои и да си го реши самичък да види какъв дебел кожев прът ше му набият в гръбнака ....
0
 
4
 
9
преди 2 месеца
Хаха! Късно е либе за китка! Нито в Русия, нито в Китай управляват д_е_били. В Блумбърг (неформалният лидер на истерията срещу Тръмп) са забравили, че именно г-н Кисинджър - авторът на Китайската операция - беше член на съветническия екип на Тръмп и точно тези идеи Тръмп проповядваше в предизборната си платформа, после направи усилия да реализира, но беше задушен от либералните медии и демократите. Океан от по_мия се изля върху Тръмп, милиони фалшивки се изфабрикуваха и надуваха денонощно за руската намеса в избирането му, организираха най-бруталната в човешката история изборна измама, за да го спрат !!!!! И сега изведнъж - ама Русия ни требва! Какво животно требва да бъдеш, за да се извъртиш така? Отговорът е един: либерален з а д н и к !!!
0
 
3
 
8
преди 2 месеца
Да тръгнеш да правиш комбина с човек, когото си нарекъл убиец - ето това ще е висш пилотаж...
0
 
2
 
7
преди 2 месеца
Много интересна теза. Засега съм склонен да я подкрепя. Главният въпрос обаче е какво ще поискат и получат руснаците в замяна.

Още от Анализи
Портфолиото 60/40 акции към облигации не е мъртво, но вероятно ще поскъпне