Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

САЩ трябва да си върнат капитализма на свободния пазар

Правителството изповядва ограничена икономика, но това, от което се нуждае Америка, е огранично правителство

САЩ трябва да си върнат капитализма на свободния пазар

Снимка: Getty

Както Дракула страни от кръста, така и либералите потръпват от ужас от израза „laissez-faire“ (свободен пазар - бел. прев.) Мисълта за свят без държавен контрол върху капитализма ги кара да крещят в нощта. Именно в тъмна нощ се намираме в момента, след като коронавирусът блокира икономическия живот на Америка, пише Дейниъл Хенингър за Wall Street Journal.

Това изречение от статия в WSJ смразява кръвта: „Големи части от американската икономика замръзнаха през март, тъй като пандемията затвори молове, ресторанти, фабрики и мини, което накара американците да намалят потреблението на дребно рекордно, а индустриалното производство спадна с най-голям темп от над 70 години.“

Коронавирусът е суров жътвар, безразборен унищожител, изравняващ големи и малки предприятия. Някои културни институции и колежи са изправени пред разруха. Безработицата се измерва в „милиони“, като всяка предизвикана от правителството загуба на работно място е неизмерима трагедия.

Време е за радикално решение, равно на нуждата. Да си върнем обратно капитализма на свободния пазар.

Преди либералните читатели да затворят лаптопите си от отвращение, трябва да внеса някои очевидни уточненияу посочва той в анализа си. Основната защита на работниците, изградена в продължение на един век чрез закон и практика, няма да отпадне. Що се отнася до вродената аморалност на капитализма на свободния пазар, самият коронавирус доказа, или възроди, моралните основи на социалния договор. Публично-частното партньорство процъфтява. Похвалите за здравните работници и грижите за възрастните хора са навсякъде.

Капитализмът на свободния пазар, с надграждане спрямо икономиката на 21-ви век, е идея за нашето време. Какво би могло да означава това?

Първо обновяваме самата фраза. Обикновено (погрешно) се разбира, че свободният пазар означава хищническа икономика, въздигаща изтупаните милионери. Но историята сочи, че оригиналната френска фраза е „Laissez-nous faire“, което може да се преведе като „Нека го направим“.

Това трябва да бъде обединителният вик и мото на американския народ през следващите години, и нищо не е по-очевидно от това, че те искат да го направят, след като бъдат освободени от икономическата блокада и ако, голямо ако, получат шанс и пространство за възстановяване на работата като основа на ежедневието.

Анализаторите спекулират всеки ден дали ще имаме V-образно възстановяване или по-плоско U-образно. Едно бавно възстановяване ще остави много „смачкани” индивиди след себе си и ще създаде нетърпимо политическо напрежение между богатите и бедните.

Трябва да премахнем всяка възможна пречка да направим възстановяването възможно най-рязко. Програмата за защита на заплатите беше политически импулс за постигане на добро, но нейното изпълнение показа неизбежните проблеми на направляваното чрез правителството възстановяване. Тя е просто твърде бавна за сегашната сурова реалност.

Това, от което се нуждаем, е духът на свободния пазар от Калифорнийската златна треска, за да съживим поемането на риск, инвестициите и колкото може повече индивидуални възможности, посочва Хенингър. Целта трябва да бъде да се премахнат всички възможни пречки пред възстановяването на старите работни места и създаването на такива, които не са съществували преди два месеца.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (21)

   1| 2| 3    
0
 
1
 
21
Semi до: Valentin13
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Четеш, но нищо не разбираш - аз точно това казвам: "Не може да има свободен пазар при свръхконцентрация на собственост." Нещата не могат да се върнат и си вървят закономерно към свръхкриза (или революция, ако предпочиташ този термин).
1
 
2
 
20
dikens15 до: khao
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Мокър, за да има критика трябва да има коментар. За да има коментар трябва да се изкаже мнение. При теб такива процеси липсват. Ти пишеш жълтини и за това как се чувстваш. На кой му дреме как се чувстваш ти???! Понеже си тъ пак си написал, че статията е тъ па. Това не е критика, това лоето аз съм написал за теб е КОНСТАТАЦИЯ.
1
 
3
 
19
julian12 до: Valentin13
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
От тоя дето най-голямото му постижение и да работи като бяла техника няма как да очаквате нещо умно.
3
 
0
 
18
khao до: dikens15
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
щом критиката ми е от пудела с член в устата и плиткоумния военнен, значи не съм далеч от истината! :)
2
 
3
 
17
Valentin13 до: dikens15
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
добавям - другарю Кхао Без Ум Чен

Още от Анализи
Германия се тревожи заради коронавирусния дълг