IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия - познатото зло

На дневен ред в САЩ стои въпросът трябва ли страната да прекъсне връзките си със Саудитска Арабия, или не

13:28 | 22.04.16 г. 10
<p>
	Американският президент Барак Обама и саудитският крал Салман <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Американският президент Барак Обама и саудитският крал Салман Снимка: архив Ройтерс

Трябва ли САЩ да прекъснат връзките си със Саудитска Арабия? Въпросът е предизвикан от неотдавнашна полемика и визитата на президента Обама в кралството. Аз съм критик на Саудитска Арабия от десетилетия, пише Фарид Закария за Washington Post, но въпреки всички проблеми смятам, че за САЩ е по-добре да са част от този съюз, отколкото да не са.

Конгресът скоро може да приеме закон, позволяващ на отделни американски граждани - роднини на загиналите на 11 септември, да съдят саудитското правителство. Някои от тези роднини настояват правителството на Обама да огласи и 28 страници от конгресен доклад за саудитската роля в атаките.

Но ако САЩ лишат саудитците от имунитета, който традиционно имат чуждестранните правителства, това ще направи Вашингтон уязвим към реципрочни действия по целия свят. Представете си правителството на САЩ да бъде съдено за всяко нападение с дронове, въздушни удари, специални операции - да не говорим за война. Що се отнася до доклада, председателят на комисията за атентатите от 11 септември Филип Зеликов твърди, че 28-те страници съдържат "непроверен, суров материал" от досиета на ФБР, който "уличава хора в сериозни престъпления, но липсва последвало разследване, което да установи дали обвиненията са обосновани".

Смятам, че Саудитска Арабия носи значителна отговорност за разпространяването на жестока, нетолерантна и крайна интерпретация на исляма, която може директно да подхрани джихадисткото мислене, пише Закария. Но както отбелязва Грегъри Гоуз в предстояща статия във Foreign Affairs, историята е по-сложна.

"Саудитска Арабия изгуби контрол над глобалното екстремистко движение през 80-те години и самият саудитски режим стана мишена на това движение след 90-те". Така че ако САЩ бе мишена номер едно на Ал Каида, Саудитска Арабия бе мишена номер две.

През 50-те години в Саудитска Арабия уахабитската версия на исляма - продукт на номадската пустинна култура, се практикува от незначителна група мюсюлмани, вероятно 1 до 2 процента. После дойде петролният бум и Саудитска Арабия, която се напълни с пари, разпространи тези идеи из мюсюлманския свят.

Глобализираният уахабизъм унищожи в голяма степен разнообразието в исляма, задушавайки либералните и плуралистични интерпретации на религията в полза на една суха, нетолерантна версия. През 80-те години войната в Афганистан срещу Съветския съюз беше пропита с религиозен плам, доктрини на джихадизма процъфтяха. В много от случаите ислямският фундаментализъм се превърна в ислямски тероризъм.

В годините след 11 септември след много оправдания и отричания саудитците смениха курса и прекъснаха финансирането на ислямски екстремистки движения. Дейвид Петреъс веднъж казва, че най-значителната стратегическа промяна по време на военната му служба е било превръщането на Саудитска Арабия от мълчалив поддръжник на джихадистки групировки в техен агресивен враг. Днес саудитското разузнаване е основен съюзник в битката с Ал Каида, ИДИЛ и други групировки.

Но все пак саудитското финансиране на ислямски екстремизъм не е прекратено и неговите гибелни последици може да бъдат забелязани от Пакистан до Индонезия. Тези пари идват от отделни лица, не от правителството. Но е трудно да си представим, че саудитската монархия не може да спре кранчето на парите за екстремистите в чужбина и у дома.

Саудитска Арабия не смее да се разправи с религиозните екстремисти заради страх от враждебна реакция.

Твърдолинейни религиозни лидери и идеолози имат значително влияние в саудитското общество. Кралството е известно със своите бързо разрастващи се социални медии. По-малко известно е, че техните най-големи звезди са уахабитски проповедници и екстремистки идеолози, които в момента разпространяват антишиитски доктрини като част от борбата срещу Иран.

Централната дилема остава: ако саудитската монархия рухне, тя може да бъде сменена не от група либерали и демократи, а по-скоро от ислямисти и реакционери. След като гледахме този филм в Ирак, Египет, Либия и Сирия, съм предпазлив за дестабилизирането на режим, който в много области - отбрана, петрол, финанси, е стабилен съюзник.

Саудитска Арабия създаде чудовище в света на исляма, един Франкенщайн, който заплашва колкото Запада, толкова и Саудитска Арабия.

Саудитската монархия трябва да промени себе си и износа на идеология. Но реалността е, че това е по-възможно, ако Вашингтон е ангажиран с Рияд, отколкото ако се раздалечи от него и остави кралството да гние в изолация. Външната политика означава да се поддържат отношения със света такъв какъвто е, а не какъвто искаме да бъде. Тя изисква отказ от удовлетворението от голяма морална победа и приемане на вероятно разочароващи полумерки. В много малко случаи това е по-вярно, отколкото в отношенията на САЩ с това чудато пустинно кралство. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
Но ако САЩ лишат саудитците от имунитета, който традиционно имат чуждестранните правителства, това ще направи Вашингтон уязвим към реципрочни действия по целия свят. Представете си правителството на САЩ да бъде съдено за всяко нападение с дронове, въздушни удари, специални операции - да не говорим за война.-----------------------------------------------------------------------------------------------щото човечеството ше ги осъди за геноцид на планетата тея фашистки гадове Сашшш .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Илко
преди 7 години
Откога СА за СМИ стана "зло"? Пишете срещу нашите партньори , които са бели и пухкави ! Що не пишете , че и ФАЩ са зло, щото те в СА имат военни бази , дето пазят терористите ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
Saudi Arabia wants US to kill 9/11 bill, threatens to dump US assets worth $750 bn - report https://***.rt.com/usa/339832-saudi-arabia-bill-terrorism/---------------------------------------------------------------------------------------ей как можах да забрая най важното .... същата грешка я напрай Саддамата и Кадафарата пробваха се да съботират долара. Еми ей кво стана напрайха ги дармадан и им контролират ресурсите. Тоя лукс със саботиране на долара може да си го позволи само Саруман в Мордор и чайниците. На жълтите им беше дадено 10% от лъвския пай в SDRa за да има мира за са после ше се разпраат с тях, а терористите от Москва немат толко зелена шума както Камилите и жълтите тъй че за са нещата са ок ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
За тея манерките с минусите да им обясним пак ... :)) "Освобождаваме се от петродолара" като издателите му отиват на по-височко ниво, т.е. ше издават SDRs щото фирмата IMF е пак тяхна и пак те ше печатат колкот си искат и могат да контролират останалите. Т.е. от поддръжник на петродолар вече нема нужда, издателя на пари е ясен, за да си купи някой нещо си ше му трябва някоя "резервна валута" т.е. SDR. Едни продажби на оръжия на Камиларите доведоха до космически печалби в оръжейното лоби и сега една бърза войница с Камилите ше доведе до още повече печалби на оръжейното лоби ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
Сашовците са лудница, създават нещо си като "най-голямо зло" ползват го за да си джиткат докато след това ги "освобождават от злото" потърпевшите. На Сашовците Камилите им трябваха заради поддръжката на петродолара, скоро петродолар няма да има, отнет е суверенитета на сумай ти държави да печатат пари, създадоха евро, създадоха и SDRs с долар, евро, паунд, йен, юан. Тези SDRs се контролират от американския фонд IMF, тъй като долар е с 40% дял и право на вето, т.е. вече може да се купи петрол "не само с долари" от там следва, че поддръжника на долара (Камилария) сега ше го играе "голямото зло" и Сашовците ще отидат да ги "освободят от злото" ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 7
michaelis12
преди 7 години
нещо много се заговори за Камилария и май май раотите ше отидат на зле там, щом се почва яко облъчване по новините кви демони били (те не,че са ангели) но явно някой ги е подпирал да са точно такива каквито са и то дълги години за да им позлва идеологията и хората, за да си прокарва интересите насам натам с помощта на С. Барабия (Al Khaida, ISIS, Daesh, Islamic Freedom Fighters) ..........................No country is the perfect ally, perfect partner, without any reservations whatsoever. Welcome to the real world, welcome to the premier league, said former CIA Director, General David Petraeus......................Ше ги изгърбят както стана с Ирак, нали ходеха и при Хюсеина преди това (the death kiss) да го убеждават "Нема бе нема да ти прайм нищо, нали знаеш те новините пишат глупости тва онова" и през 1991г. инсценировка с Кувейт и гръдна жаба после през 2001г. с WTC инсценировка също. Незнам какво са им сготвили сега на Камилария, но заминаха си ч.аршафите ..... Да се опраат..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Трябва да се казва истината и г-н Найденов е каза ''Корана има 206 абзаца, които възхваляват насилието, 25 призива да се убиват неверниците и 2 да се режат глави...'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738248916453335Тези чаршафосаните не са глупави иначе защото ще влагат 2трлн. във ВЕИ - наясно са ,че свършва петрола и т.н. - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Като оставим темата за разделението и производителността на труда казано кратко кризата е системна защото икономич. растеж не може да е безкраен т.е. крайното търсене от държавата и гражданите неможе да е безкрайно в затворена система като Земята,И СЪМ ОБЯСНИЛ КАКВО ДА СЕ НАПРАВИ - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Джозеф Стиглиц го казва хубаво но тъй като не казва ясно от къде да дойдат парите за увеличение на съвкупното търсене и за правителствени политики трябва да се обяснява подробно и в какво да се инвестира за да се избегнат катастрофите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още