IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия ускорява изграждането на ВЕИ мощности

Кралството е не само най-големият износител на петрол, но също и най-големият потребител на суровината за генериране на електроенергия

16:03 | 22.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>снимка: Ройтерс</em></p>

снимка: Ройтерс

Саудитска Арабия започва ускоряване на изграждането на соларни панели от първото тримесечие на 2017 г, предава Bloomberg.

Изпълнителният директор на базираната в Рияд  Acwa Power International Пади Падманатан очаква в  първото тримесечие на 2017 г. държавата да обяви конкурси за строеж на 500 мегавата мощности. „Това ще е нещо фундаментално ново за целия регион“, добавя той.

Саудитска Арабия е не само най-големият износител на петрол, но също така и най-големият потребител на петрол за генериране на електроенергия. Според доклад на Международната агенция по енергетиката (MAE) арабското кралство изразходва поне 900 000 барела дневно за производство на електроенергия. По настоящата цена на петрола това се равнява на 16 млрд. долара годишно. Използването на повече соларни панели за създаване на електроенергия ще даде възможност на държавата да увеличи износа си на черно злато.

Според запознати с плана на Саудитска Арабия, тя планира да изгради допълнителни 700 мегавата мощности от ветро и соларни генератори през 2018 г. Същите източници твърдят, че кралството предвижда в периода 2019 г. – 2023 г. да изгради ВЕИ мощности в размер на 8,8 гигавата.

„Ние смятаме, че Саудитска Арабия ще стане най-големият пазар в региона в средносрочен или дългосрочен аспект“, заяви основателят и изпълнителен директор на базираната в Абу Даби Enviromena Power Systems Сами Хорейби.

Политиката на Саудитска Арабия към соларната енергия е много променлива. В последните 6 месеца арабската държава започва да обръща по-сериозно внимание на електроенергията добита от ВЕИ. тъй като кралството има проблеми с изпълнението на бюджета си и прави планове за бъдеща енергийна диверсификация.

През следващата година ще започне изграждането на два проекта с по 50 мегавата мощности, които ще бъдат разположени в Ал-уф и Рафха в северната част на полуострова.

Саудитска Арабия търси финансов консултант, който да помогне в привличането на инвеститори за 3 проекта, свързани с ВЕИ, които ще бъдат притежавани и управлявани от частния сектор и чиито разходи за изграждане биха стрували до 1,5 млрд. долара.

Планът на Саудитска Арабия за енергийна диверсификация се нарича Vision 2030. В него е заложено намаляване на енергийната зависимост на страната от фосилни източници. Генерирането на повече ветро и соларна енергия би понижило чувствително растящото потребление на петролни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още