IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сбъркан ли е германският икономически модел?

Потискането на заплатите с цел ускоряване на износа не трябва да служи за пример на еврозоната, смята икономистът Филип Легреин

17:01 | 11.10.14 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сбъркан ли е германският икономически модел?

В продължение на 60 години немските правителства преследваха по-европейска Германия, но сега администрацията на канцлера Ангела Меркел иска да прекрои икономиките в Европа по свой образец, което е политически неразумно и икономически опасно, пише Филип Легреин за сайта project-syndicate.org.

За разлика от немския финансов министър Волфганг Шойбле и други, които се хвалят, че германската икономика е най-успешната в Европа, Легреин смята, че тя е нефункционална.

Икономистът е гостуващ старши сътрудник в Европейския институт към London School of Economics. Той е бивш икономически съветник на председателя на Еврпейската комисия. Автор е на „Европейската пролет: Защо икономиката и политиката ни са в безпорядък – и как да ги оправим“.

Разбира се, Германия има своите силни страни: световноизвестни компании, ниска безработица, както и отличен кредитен рейтинг, признава Легреин, но тя също така има стагниращи заплати, фалирали банки, неадекватни инвестиции, ниска производителност, мрачни демографски перспективи и анемичен растеж.

Немската политика на подкрепа за стопанството за сметка на чужди икономики – потискане на заплатите с цел ускоряване на износа - не трябва да служи като пример за останалата част от еврозоната, смята той.

Германската икономика се сви през второто тримесечие на 2014 г., като е нараснала с едва 3,6% от началото на глобалната финансова криза през 2008 г. - малко повече от Франция и Великобритания, но по-малко от половината от растежа на Швеция, Швейцария и САЩ. От 2000 г. насам растежът на немския БВП е средно едва 1,1% годишно, което нарежда страната 13-та в 18-членната еврозона.

Описана като "болния човек на Европа", когато еврото беше пуснато през 1999 г., Германия не отговори чрез икономически динамизъм, а чрез орязване на разходите. Инвестициите спаднаха от 22,3% от БВП през 2000 г. до 17% през 2013 г. Инфраструктурата, като магистрали, мостове, дори каналът при Кил, се разпада след години занемаряване.

Образователната система също скърца: броят на новите стажанти е на най-ниското ниво след Обединението, страната има по-малко млади висшисти (29%), отколкото Гърция (34%), а най-добрите й университети едва попадат в световния Топ 50.

Спъвана от недостатъчно инвестиции, немската икономика се бори да се адаптира. Въпреки реформите на пазара на труда при бившия канцлер Герхард Шрьодер, в Германия е по-трудно да се съкрати служител на безсрочен договор, отколкото където и да е другаде в рамките на ОИСР.

Германия изостава в глобалната класация на Световната банка за условията за стартиране на бизнес чак до 111-о място. Най-големите фирми в страната са стари и утвърдени, като липсват еквивалентите на Google или Facebook, а секторът на услугите е особено свит.

Правителството е въвело малко реформи, стимулиращи растежа през последните седем години, отколкото всяка друга развита икономика, според ОИСР. Средният годишен ръст на производителността през последното десетилетие от 0,9% е по-бавен дори от този в Португалия.

Тежестта на стагнацията бе поета основно от германските работници. Въпреки, че тяхната производителност се е увеличила с 18% през последните 15 години, сега те печелят по-малко в реално изражение в сравнение с 1999 г., когато тристранно споразумение между правителството, компаниите и синдикатите на практика сложи таван на заплатите.

Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
да-и точно това е работата-развитият Китай е основно в крайбрежието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 0
Angel62
преди 9 години
Информацията ми е 3-4 години стара, но да видиш какво бачкане пада за $350 на хардуерен инжинер в централен Китай. Аз не съм убеден, че българин може да работи така като робот 12-16 часа ежедневно за толкова пари. И това всъщност не е лошо за нас като се има предвид, че оцеляваме и без такъв робски труд. Иначе кой как се уреди - 2003-а година плащахме на програмист в Шанхай $1500-5000, а в България $1000-3500 за два пъти по-добър резултат, но дойде индиец в борда на директорите и работата отиде там за още по-висока заплата и по-лош резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
я я се огледай за средните заплати в Китай и примерно...България или Украйна:)Ще останеш доста неприятно изненадан-тук са по-ниски от повечето провинции в Китай. Тия които носят индустрията на раменете си са с по-високо средно заплащане от тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 1
Angel62
преди 9 години
А, и от 200 000 колеги 100-ина го подкрепиха, другите явно смятат, че тримесечна печалба от $5 300 000 000 не си струва да бъде намалявана заради дреболия като заплатите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 1
Angel62
преди 9 години
Единствената причина световното производство да е в Китай е, че те са засега по-евтини от роботите, спомнете си политикономията - не всичко там беше измама. Досега бях виждал само въпроси и предложения от рода:- "Готови ли сте да платите по-висока цена за тази стока за да плащаме повече на работниците в Китай?" и "Какво предпочитате - да съкратим 15% от Вас или да ви намалим на Всички заплатите с 15%?" и до вчера не бях чул въпрос от вида "Да намалим ли печалбата на фирмата за да вдигнем заплатите?". Когато служител на Wells Fargo Bank попита това своят CEO и 200 000 колеги това направи сензация и въпрос дали го е страх, че ще си загуби работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 1
Xman1
преди 9 години
За да има много работни места, трябва да има индустриално производство в големи мащаби. Google и Facebook не са добър пример. Там основно работата се върши от компютри. В дейта центровете на Google има много малко хора... дори част от програмирането се извършва от компютри. Те са супер ефективни и супер печеливши... но за техните собственици и не дават прехрана на народа. САЩ започна да има проблеми след като си изнесе индустриалното производство в Китай... вите, че дори АйФоните се произвеждат в Китай. Какво като Епъл печели десетки милиарди... като тези пари са си за Епъл... да не мислите, че тия пари ще влязат в Америка и ще дадат хляб на някой Американец?! Специално Google е пример за бъдещето, много малко хора подкрепени от милиони машини и огромна производителност на труда. Това разбира се предполага промяна на начина по който се разпределят благата... иначе всички освен работниците в Google, ще са крайно бедни и оцеляващи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
И данъците също трябва да се ревизират. И не виждам нужда от таван на осигурителният доход. Ако се опасяват от криене на данъци да си реформират и НАП. Събиранията са под всякаква критика. Смешното е, колкото и глупаво да звучи, че данъчните не проверяват даже такива публични регистри, като съдът и решенията му. Ровят се основно в агенция по вписванията, където не е пълна информацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
като чета между редовете, ще спекулирам и ще кажа, че май имаме еднакви политически разбирания(или поне близки), обаче на няколко места няма да се съглася с теб. Храните са с тренд нагоре от едни 12 години, с едно изключение-2007ма, когато падат заради кризата. Германия е 12та по негативна корупция, България 77ма, Китай 80та, обаче това не значи много, щото изследванията се базират от нагласи в обществото, а Китай няма механизъм за смяна на властта(ако и тук и в Германия сменянето да е само фасадно), а германците имат голямо доверие в тяхната система(неоправдано). Сиреч-в Китай винаги ще си мислят, че са им корумпирани лидерите, а в Германия това ще стане доста трудно. Реалната корупция вероятно(щото тя няма как да се измери) е с различна сила от това, което показват нагласите. Не само сръбският социализъм е проповядвал това. Далеч не само той. Не във всички китайски провинции са по-добре от България. Има и доста по-бедни.Иначе-мин. работна заплата трябва да се вдигне задължително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 2
Godo
преди 9 години
https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=debt_stock&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:RUS:ROM:POL&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=falseот 22 милиарда долара, дългът ни става 50 милиарда през 2007 година. И СМЯТАЙ ТОГАВА РАСТЕЖА, И ЕФЕКТ ОТ ПЛОСКИЯ НИСЪК ДАНЪК..??!ТО ЕФЕКТ ОТ ДАНЪК НЯМА, МАКАР ЧЕ КОСВЕНИТЕ ДАНЪЦИ СА НАМАЛЕНИ С 4% ЗАРАДИ ОТПАДАНЕ НА СЪБИРАНЕТО НА МИТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 2
Godo
преди 9 години
Колко инвестиция, колко БВП дава? Колко от БВП трябва да са инвестициите, за да има 7% растеж, и колко от доходите да отиват за инвестиции, и потребление. Възможно ли е да има какъвто и да било растеж без създаване на пари от нищото? Зщото дефлацията води до срив на кредитирането и банките, и до срив на инвестирането. Китай прави 8% растеж, при 45% инвестиции процент от БВП. http://***.economywatch.com/economic-statistics/China/GDP_Constant_Prices_National_Currency/ . . От 1983 година до сега Китай има 18 пъти ръст на икономиката, а България от 1989 до сега още не стигнала същото БВП. Социализма и държавната икономика инвестира, а Рузвелт е накарал бизнеса да инвестира чрез големи данъци и заплати. МАТЕМАТИКА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още