IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Schroders: Бързите печалби са в миналото

Най-перспективните инвестиции ще са във ВЕИ, електрически автомобили, социални медии, музика, прогнозират от инвестиционния фонд

17:55 | 18.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Като цяло през 2019 г. има доста възможности за инвеститорите, но те ще са плод на задълбочени познания и дългосрочен хоризонт. Това е изводът на анализаторите на една от големите световни асет мениджмънт компании Schroders, направен в годишната прогноза, предоставена на Investor.bg.

Експертите вярват, че настоящият период на разрушителни промени в много индустрии може да бъде изключително добра възможност за нови инвестиции. Те съветват да се идентифицират бизнесите, които инвестират дългосрочно в промяната и могат да създадат устойчив бизнес модел.

От Schroders виждат перспектива във възобновяемите енергийни източници, електрическите автомобили, социалните медии, музиката и игрите.

Бързите печалби са в миналото, категорични са специалистите на компанията, които предлагат продуктите си на българския и румънския пазар в сътрудничество с българското управляващо дружество „Карол Капитал Мениджмънт“.

Пазарът на акции в Европа

Европейските акции могат да останат волатилни през 2019 г., но от друга страна това е възможност за инвестиции в компании, чиито цени са под стойността им. След слаба 2018 г. компаниите са ниско оценени, балансите са заздравени, а доходността от дивиденти е атрактивна. Някои сектори, като автомобилния, са оценени на нива като за рецесия, въпреки че икономическото развитие на района е позитивно.

Завръщането на инфлацията може да подпомогне сектори като „Финансовите услуги“ и „Телекомуникации“, очакват експертите.

Анализаторите на Schroders вярват, че европейската икономика ще се радва на по-висок растеж в сравнение с останалата част на света, най-вече благодарение на увеличеното вътрешно търсене. В момента акциите на европейските компании са на петгодишно дъно, което ги прави привлекателни за инвеститорите.

След негативния вот на британския парламент възможността за Brexit без сделка е по-висока от всякога, а това ще доведе до рецесия във Великобритания, катeгорични са анaлизаторите на Schroders.

Главният анализатор на компанията Schroders за Европа Азад Зангана смята, че в случай на Brexit без сделка, на 29 март Великобритания ще напусне съюза без преходен период и ще се сблъска със значителни търговски мита и такси, наложени от правилата на Световната търговска организация, и срив в други споразумения на ниво ЕС, а това неминуемо ще доведе до рецесия.

Зангана е на мнение, че е възможно отлагане на Brexit, но за да се случи това, Великобритания трябва да получи подкрепата на всичките 27 държави-членки на ЕС.

“Това обаче е малко вероятно при положение, че Великобритания не може да гарантира мнозинство за сделка, а ЕС няма причина да се съгласи на отлагане при положениe, че няма механизъм за разбиване на конфигурацията в Парламента, коментира той. – Този механизъм може да бъде втори референдум или нови избори, но тъй като европейските избори са през май, ЕС ще иска този въпрос да се разреши дотогава, за да знае дали ще има депутати от острова в Европейския парламент. “

В очакване на по-висока доходност от суровините

Динамиката на търсенето и предлагането може да доведе до преодоляване на високите нива на несигурност и да донесе положителна доходност от суровините през 2019 г., пише в прогнозата на Schroders.

Големите пазарни дефицити са очевидни при енергийните суровини и металите. Суровините се сблъскаха със стена от притеснения през 2018 г. – от глобални търговски войни до намаляващия глобален растеж.

Експертите смятат, че подобни страхове не могат да се подминат, но те все пак са оптимистично настроени за този клас актив през 2019 г. поради фактори като потенциално по-слаб долар и риск от по-висока инфлация.

Анализаторите предвиждат, че през 2019 г. ще има условия за стагфлация (забавен глобален растеж и покачваща се инфлация). Те очакват лихвите в САЩ да стигнат до 3% в средата на 2019 г. и тогава Федералният резерв да спре с покачванията, но са убедени, че други централни банки ще стартират със затягането на монетарната си дисциплина.

Изглежда, че доларът ще отслабне, което от своя страна е предпоставка за растеж на пазарите в развиващите се страни.

Забавяне на глобалния растеж

Световната икономика продължава да се развива, но има знаци, че растежът се забавя.

Schroders oчакват търговското напрежение между САЩ и Китай да продължи и това да доведе до допълнителни мита, което ще се отрази неблагоприятно в глобален мащаб, създавайки условия за стагфлация.

През 2019 г. глобалният растеж ще се забави до 2,9%, при стойност от 3,3% през 2018 г.

Прогнозата е под консенсусния 3,1% и е повлияна от песимистичните настроения за САЩ. Анализаторите прогнозират брутният вътрешен продукт на страната да достигне само до 2,4% през 2019 г. През 2020 г. глобалният подем ще се забави допълнително до 2,5% според тях.

В Schroders смятат, че ръстът в еврозоната ще се забави още заради ефекта от търговската война между САЩ и Китай. В цифрово изражение прогнозата на глобалната асет мениджмънт компания е да спадне до 1,6% през 2019 г., при стойност от 1,9% през 2018 г.

За Япония прогнозата е 1% растеж през 2019 г., което е малка промяна от 2018 г. Началото на годината изглежда добро, благодарение на инвестициите, които се правят за преодоляване на последствията от земетресенията, наводненията и тайфуните през 2018 г. ДДС-то в страната ще се повиши от 8% на 10% през октомври, а това обикновено има значителен ефект върху икономическата активност.

Картината при развиващите се пазари е нееднозначна, след като Китай и по-голямата част от азиатските икономики се намират под натиск заради търговските спорове и намаленото търсене в технологичния сектор.

Прогнозата е икономическият ръст в Китай да се забави до 6,2% през 2019 г., след като отчете 6,6% през 2018 г.

Латинска Америка би могла да бъде светъл лъч в представянето на развиващите се пазари, коментират експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още