IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Schroders остава позитивна за акциите и негативна за облигациите

Фондът намали очакванията си за ръст на глобалната икономика до 3,3% за тази година и до 3% за следващата

13:12 | 26.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-голямата публично търгувана компания за управление на активи в Европа Schroders Plc. намалява за второ поредно тримесечие своята прогноза за развитието на икономиката и очаква за тази година глобален ръст от 3,3%, а за следващата – 3%. В допълнение от компанията смятат, че инфлацията ще се повиши. В комбинация на всичко това все още вижданията на фонда са, че на глобално ниво икономиката се намира в период на експанзия. Въпреки това обаче има риск от навлизане в период на стагфлация.

Прогнозата на Schroders за спад в глобалния растеж през 2018 г. се дължи главно поради забавяне в Европа и Япония и по-малко заради САЩ и развиващите се пазари. По-ниските очаквания за 2019 г. са главно поради търговските войни. 

„Геополитическото напрежение между САЩ и Китай нарасна през третото тримесечие на годината, след като двете страни продължиха с налагането на мита помежду си. Това доведе до изключително голямо разлика в представянето на финансовите пазари на двете държави. Докато индексът S&P 500 инкасира ръст, MSCI Китай отбеляза спад, което подсказва, че очевидно инвеститорите виждат повече предимства в САЩ“, пише в доклада на компанията за третото тримесечие. Ако се анализират резултатите по отделни региони, се вижда, че представянето на САЩ е най-добро. Част от това се дължи на високия икономически ръст в страната, докато други държави разочароваха. Междувременно Федералният резерв продължи със затягането на политиката си, защото американската икономика показa солидни резултати, които могат да допринесат за по-висока инфлация. Това оказа силен натиск върху валутите и облигациите на част от държавите в развиващите се пазари, чийто дълг е деноминиран в американски долари. В допълнение разликата между доходността по италианските и германските държавни ценни книжа се увеличи значително, след като новото правителство в Италия обяви плана си за по-висок дефицит.

Ако се развият три разглеждани сценария, а именно - дългова криза в Италия, цена на петрола от 100 долара за барел и търговска война, в която повечето държави да са срещу Китай, рискът от стагфлация се покачва значително.

Политики на централните банки

Очаква се Федералният резерв да повиши основния лихвен процент веднъж до края на годината и още два пъти през следващата и по този начин да достигне 3% до средата на 2019 г. Същевременно централната банка на Великобритания едва ли ще увеличи допълнително лихвите до края на годината, но прогнозираме това да се случи през 2019 г., когато вече ще са отпаднали въпросителните по Brexit.

Очакванията са, че през последното тримесечие на 2018 г. Европейската централна банка ще прекрати програмата си за изкупуване на облигации и ще повиши лихвите през следващата година. Няма индикации за промяна в паричната политика на Япония. Поради страховете от спад в икономиката на Китай централната банка на държавата най-вероятно ще намали задължителните резерви, които трябва да поддържат търговските банки, и отделно ще намали лихвите.

Очаква се тази година Индия да затегне своята парична политика, а догодина Бразилия да последва този пример. От друга страна, най-вероятно скоро руската централна банка ще намали лихвения си процент.

Финансови пазари

Анализирайки отделните класове активи, от Schroders повишават очакванията си от неутрални на позитивни за акциите на глобално ниво.

„Вярваме, че добрата макроикономическа среда и добрите финансови резултати на компаниите ще продължат да оказват положително влияние. В допълнение, оценъчните съотношения са на приемливи нива, ако ги сравним с техните исторически стойности. Главен риск остава затягането на паричните политики“, пише в доклада.

Измежду различните пазари на акции от фонда продължават да предпочитат САЩ, понеже макроикономическите индикатори са стабилни, а финансовите резултати на компаниите са изключително високи. Въпреки волатилното представяне от Schroders са с позитивна нагласа за акциите на развиващите се пазари, понеже регионът предлага атрактивни оценъчни съотношения и добри икономически фундаменти. Също така фондът променя очакванията си от неутрални на позитивни за японския пазар на акции, понеже забелязва сигнали за възобновяване на добрите корпоративни резултати и отделно оценъчните съотношения са атрактивни спрямо своите исторически стойности и други пазари.

Прогнозата за представянето на европейския пазар на акции (Еврозона), тихоокеанския регион (без Япония) и Великобритания е, че ще бъде идентично с това на акциите на глобално ниво.

„Ако погледнем оценъчните съотношения, се вижда, че европейските акции се търгуват на по-ниски нива спрямо тези на останали пазари. Въпреки това главен риск остава затягането на паричната политика от страна на Европейската централна банка. Същевременно оставаме неутрални за великобританските акции поради несигурността около Brexit.

Позицията на Schroders за държавните ценни книжа е негативна. Нивата, на които се търгуват облигациите, все още не са достигнали достатъчно атрактивни нива. Икономиката на САЩ е стабилна и очакванията са за повишение на инфлацията. Всичко това влияе по  неблагоприятен начин върху американските облигации. Освен тях очакванията на Schroders са негативни за ценните книжа в Германия и Великобритания. Въпреки това от фонда са  неутрални за държавните облигации на развиващите се пазари.

Пазар на суровини

„В допълнение, нямаме положителни очаквания както за американските, така и за европейските корпоративни облигации с инвестиционен рейтинг. Позицията ни за фирмените облигации със спекулативен рейтинг в САЩ е неутрална, а за тези в Европа - негативна. Като цяло корпоративните фундаменти изглеждат по-силни в Европа спрямо САЩ, но от друга страна регионът е податлив на по-високия политически риск. Понижихме очакванията си за суровините, но все още оставаме позитивни. Икономическият цикъл, в който се намираме, все още подкрепя този клас актив. Измежду суровините виждаме най-големи перспективи пред енергийните, тъй като има риск от по-ниско предлагане в световен мащаб. Също така, позицията ни за индустриалните метали остава позитивна поради факта, че китайското правителство ще стимулира икономиката. Очакванията ни са за ръст при земеделската продукция, но за спад при златото“, пише още в доклада. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още