IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката – последният триумф на хардлайнерите за Brexit

Споразумението бележи края на движението за Brexit, а отсега нататък двете страни вероятно могат само да се сближават

21:15 | 24.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<figcaption>
	<p>
		<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>
	</figcaption></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Британският премиер Борис Джонсън най-накрая може да провъзгласи „Brexit is done“  - четири години и половина след референдума. Британците и европейците изготвиха споразумение за свободна търговия само за девет месеца. Компаниите от двете страни на Ламанша въздишат с облекчение, че твърдият Brexit е предотвратен в последния момент.

Цената за темпото е висока: споразумението е с най-ниския общ знаменател. Въпреки 2000 страници това е тънка сделка, която по същество осигурява безмитна търговия със стоки. Хардлайнърите на торите постигнаха целта си: обширна раздяла с ЕС. Те успешно се отърваха от по-мекия Brexit, който предшественикът на Джонсън Тереза Мей искаше. Ще има много нови бариери, а цените за тях ще платят както бизнесът, така и потребителите.

Но това споразумение бележи края на движението за Brexit. Отсега нататък махалото ще се люлее назад. Отношенията между Обединеното кралство и ЕС вероятно ще се сближат постепенно през следващите години - тъй като Островът все още е само на 30 километра от Франция, а преговорите между съседите никога не приключват. Просто питайте Швейцария.

Има безброй области, в които европейските държави - включително Великобритания - могат и трябва да работят заедно. Външната политика, политиката за сигурност и климата така или иначе, но също така и по отношение на науката и културата. Рано или късно може да бъде възможен отново дори един вид свобода на движение.

Най-важното е, че това търговско споразумение създаде основа, върху която да се гради. Да, лоша сделка е, ако я сравните с това, което двете страни имаха допреди няколко години, и с това, което теоретично би било възможно. Но лошата сделка е по-добра от липсата на сделка.

Конкуренцията ще съживи бизнеса

Опасенията на ЕС, че пред портите му сега ще се появи нерегламентирано пиратско гнездо, са несъстоятелни - най-късно от началото на пандемията. В момента кралството открива държавния интервенционизъм и е напът да се превърне в Париж на Темза. Освен това на страната ще ѝ трябва време, за да се възстанови от двойния шок на коронавируса и Brexit.

Трябва да се надяваме, че Великобритания ще се превърне в силен конкурент в бъдеще - особено в области като финансите и технологиите, където европейците имат да наваксат. Конкуренцията е добра за бизнеса и не може да навреди, ако принуди ЕС е да стане по-пъргав.

Ефектът може да се види дори при одобрението на ваксината за коронавируса: Фактът, че Европейската агенция по лекарствата (EMA) изтегли напред във времето началото на ваксинацията, не на последно място се дължи и на избързването на британците.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още