Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Сделката между Бъфет и Dominion Energy отразява ускоряващия се енергиен преход

Една от най-големите енергийни компании в САЩ е решена да прескочи природния газ по пътя към въглеродно неутрална енергетика

Сделката между Бъфет и Dominion Energy отразява ускоряващия се енергиен преход

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Базираната в щата Вирджиния компания за комунални услуги Dominion Energy Inc обяви в неделя (5 юли) своите планове да продаде почти всички свои активи за транспортиране и съхранение на газ на корпорацията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc срещу 4 млрд. долара. В същото време компанията посочи, че прекратява изграждането на проекта за газопровод по атлантическото крайбрежие въпреки решението на Върховния съд, което ѝ позволява да продължи със строителната дейност, пише Bloomberg.

Тук се случва нещо значимо, което не засяга само втората по големина енергийна компания по пазарна капитализация в САЩ. Природният газ, преходното гориво по пътя към въглероден неутралитет и декарбонизиране на електрическата мрежа на САЩ, се намира под натиск. 

Още по темата

Съществуват редица фактори, които оправдават стратегията на Dominion. Първият е, че разрешаването за изграждане на газова инфраструктура изглежда "все по-спорно, несигурно и скъпо", както изтъква и главният изпълнителен директор на дружеството Томас Фаръл. Вторият фактор е, че икономията от експлоатацията на мидстрийм тръбопроводите не е съществена, признава още той.

Това не означава, че компанията приключва изцяло с природния газ. Този енергиен източник все още се изгаря в електроцентралите на Dominion и това положение ще се задържи поне за известно време. Дружеството притежава разпределителни мрежи, които доставят газ до неговите клиенти. Това е инфраструктурата, която Dominion приема като част от своето бъдеще.

Маневрата е част от стратегия за генериране на повече приходи от наличните активи.

В една презентация на Dominion има слайд, който илюстрира тази идея. Той показва предишните придобивания на компанията на най-вече регулирани компании като газовия дистрибутор Questar и електрическата и газовата компания Scana, водещи директно до решението на Dominion да продаде своите газови активи. Компанията се надява, че 90% от оперативните ѝ приходи ще дойдат от регулирани от държавата или съответния щат операции.

Втората част на тази стратегия идва от дългосрочния спад на процента на безрисковата възвръщаемост на инвестициите, представен от доходността по 10-годишните държавни облигации.

Третата част е свързана с факта, че Dominion се стреми да пасне на плана на щата Вирджиния за постигане на 100% чиста енергия до 2045 г., което изисква изграждането на поне 16 гигавата вятърни и слънчеви енергийни активи. Според закона на Вирджиния Dominion има право да притежава до 65% от тези активи.

Същото се случва в цялата страна, което означава, че газовите мрежи на другия бряг също са подложени на натиск. В Калифорния местните власти вече действат по изцяло нова енергийна стратегия, която изключва природния газ.

През последните три седмици две от най-големите компании за комунални услуги на щата, Pacific Gas & Electric и Southern California Edison, изпращат писма до Калифорнийската енергийна комисия в подкрепа на щатския план за енергиен преход. Компаниите апелират пред Комисията да ускори своя план, което би намалило разходите им за газова инфраструктура, която ще стане излишна след 2045 г.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Затегнатият трудов пазар в САЩ стимулира автоматизацията