Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Сделката на Мей за Brexit не е добра новина за британския финансов сектор

Разочарованието от плана за договора, който предлага само базов достъп до европейските пазари, бързо ескалира

Сделката на Мей за Brexit не е добра новина за британския финансов сектор

Снимка: Архив Ройтерс

Британският финансов сектор посрещна новините за постигането на споразумение за Brexit с изтощение и тревога, изплашен от политическото недоволство, което може да свали правителството и да донесе нови неволи на сектора, който така или иначе вече е разтърсван от катаклизми.

Още по темата

Разочарованието от плана за договора, който предлага само базов достъп до европейските пазари, бързо ескалира, след като вълна от министерски оставки хвърлиха сянка върху бъдещето на Тереза Мей на премиерския пост и способността й да прокара своя текст в парламента, посочва в свой материал Ройтерс.

Индустрията няма много поводи за радост от предложението. То дава на британските банки, застрахователи и мениджъри на активи ограничен достъп до европейските финансови пазари след преходния период, който започва след излизането от Европейския съюз през март и приключва през декември 2020 г.

Подобно споразумение, известно като „еквивалентност“, ще предостави на Великобритания достъп до ЕС, сходен на този, който имат САЩ и Япония, но страната ще продължи да бъде обвързана с много от финансовите правила на блока в продължение на години.

Водещи фигури в индустрията, сред които председателя на Barclays Джон Макфарлън и лобистката група CityUK се надяваха политиците да успеят да договорят отношения на „разширена еквивалентност“ между британската финансова индустрия и ЕС, каквито бяха плановете на правителството, зададени в неговата Бала книга по-рано тази година.

Но актуалният документ от 568 страници не дава много причини за оптимизъм, че подобно споразумение – предлагащо по-голям достъп и по стриктни гаранции при внезапна загуба на права, ще бъде сключено.

Още по темата

„Няма да получим нищо повече от това, което получават САЩ. Единственото допълнение е това, че еквивалентността може да се прилага и по време на преходния период, ускорена“, заяви базиран в Лондон представител на американска инвестиционна банка.

Анализатори очакват значително понижаване на цените на британските активи, като съществува и риск за по-значително икономическо сътресение, като тревога буди и евентуалната смяна на правителството. Отговорът на всичко това от политиците може да е понижаване на основните лихвени проценти, посочва анализаторът от Investec Иън Гордън, според когото това може допълнително да натежи върху маржовете на печалба на банките.

Решението на Великобритания да напусне ЕС застраши бъдещето на британската финансова индустрия, принуждавайки много от големите й играчи да пренасочат таланти, дейност и капитал към някои от по-малките европейски финансови хъбове, за да задържат европейските си клиенти.

В момента банките и застрахователите, базирани във Великобритания, се радват на неограничен достъп до клиенти в ЕС. Но режимът на еквивалентност изключва някои основни дейности и покрива едва една четвърт от целия трансграничен бизнес с финансови услуги в ЕС, става ясно от някои изчисления.

При наличието на минимална сигурност за съдбата на сделката и това дали Мей може да оцелее едно недоволство от нарастващия брой свои политически опоненти, високопоставени източници от индустрията посочват, че банките ще придвижат напред плановете си за защита от ефектите при Brexit.

„Следим преговорите… Въпреки това ние продължаваме със създаването на европейско подразделение във Франкфурт, за да гарантираме, че ще можем да осигуряваме постоянни услуги за нашите клиенти при всички възможни обстоятелства“, заяви говорител на Standard Chartered.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

14
 
5
 
1
преди 6 месеца
Никой не иска такава срамна сделка за Brexit. Освен това хубаво би било ес да се подкопава и запада повече и повече, а не да се оздравява. DAX е навлязъл в силен мечи пазар от януари тази година и ние не искаме добри новини да прекъснат мечия тренд. Най-добре е за всички, които не са спекуланти, е да има изход без сделка.

Още от Анализи
Трябва ли да се доверяваме на първоначалния си инстинкт?