IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седем урока за политиката на Европа към Китай

ЕС трябва да вижда своите характерни черти като силни страни, а не като слабости

08:23 | 10.12.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Два факта са основополагащи за политиката на Европейския съюз (ЕС) спрямо Китай, пише Мартин Сандбю за Financial Times.

Единият е, че сега САЩ са в най-добрия случай безразлични към оцеляването на международния ред, основан на правилата. Европа до голяма степен е оставена сама да защитава международното управление, при което процъфтява. Другият е, че Китай изгражда глобална икономическа мрежа, в която играе централна роля. Това може да се види в инициативата му „Един пояс, един път“, в неговия стремеж към технологично лидерство и, по-малко видимо, в интереса към парична доминиация, от която платежната технология и новият дигитален юан ще бъдат част. Ефектът е да се тласкат държавите да се съгласуват с китайската икономика и правила, а не с европейските.

Взети заедно, тези два факта означават, че за първи път в историята на европейския проект ЕС трябва да премине в настъпление, за да защити интересите си. Това означава той да бъде възстановен като полюс на привличане за трети страни и да разпростира влиянието си над тях, както днес го прави Китай, а в миналото - САЩ.

По-рано тази година Брюксел определи Китай като „системен съперник“. Ето седем неща, които Европа трябва да направи, за да се справи с това съперничество.

Първо, да формулира визия за бъдещето, която да е толкова конкретна и привлекателна, колкото всичко, което Пекин може да измисли. Инициативата „Един пояс, един път” е мощна не само заради ресурсите, които могат да бъдат поставени зад нея, но и заради чистата амбиция за физическо сближаване на Евразийския континент (и не само).

ЕС и неговите държави членки трябва да постигнат съгласие около подобна амбициозна визия за обединяване на европейския континент и съседите му, включително паневропейски енергийни мрежи, най-съвременна инфраструктура за "зелен" транспорт и ново обръщане към наистина единния пазар, в който потребителите имат еднакъв избор, независимо къде живеят в Европа.

Второ, ЕС трябва да предложи повече на източния и югоизточния фланг на Европа. 17-те страни, които се присъединиха към платформата „Един пояс, един път” на Пекин, направиха това не защото Китай сложи много пари на масата, а защото Европа явно предлага още по-малко. Този регион остава физически най-малко свързаната част на Европа. Това трябва да се промени.

Трето, ЕС трябва да отправи по-добре дефинирана и по-привлекателна оферта към страни, които не са на пътя към пълно членство в единния пазар. Това може да е безпрепятствена търговия за онези страни, които са в състояние и желаят да приемат „софтуера“ на ЕС за търговия със стоки - митници, продуктови стандарти и производствени регламенти, включително как те се актуализират във времето плюс съответните съдебни процедури на ЕС. В замяна на приемането на правилата за търговия ЕС може да им предложи "твърда" и "мека" инфраструктура, от финансиране на строителството до ликвидна еврова подкрепа за централните банки.

Последна актуализация: 15:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
тая книга е задължителна, но зада бъде разбрана на човека му трябва определен умствен багаж ... иначе и самата Китайска ком партия, барабар с късото джудже и Китеника трябва да е четат всеки ден, не само брюкселските зелки !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
pinoccio
преди 4 години
Фундаменталната книжка на Лао Дзъ - "Пътят", може да им отвори очите на бюрократите от Брюксел. Предполага се, че зад името на Лао Дзъ стои самият Конфуций. Това е една малка книжка, която може да бъде прочетена между два кроасана на закуска в барчето на Комисията. Тя е изпълнена изцяло с афоризими, които закусващите могат да преглътнат с лекота и после да ги включат в скучноватите си и пресъхнали откъм живец изказвания. Освен, че ще ги оживят, те ще затрептят в хармония с трите стълба на китайския психологически профил - пътят, поясът и коприната. Така ще влязат в Светая светих на Поднебесната и ще могат да поднесат своите дарове на олтара на взаимното разбиране за Дао и изкуството да не се кандилкат по Пътя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още