Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

"Северен поток 2" ще засенчва американо-германските отношения с години

Упорито защитавайки руския газопровод, Меркел предаде САЩ и Европа

"Северен поток 2" ще засенчва американо-германските отношения с години

Снимка: Bloomberg

Само няколко месеца преди да се оттегли от политиката, германскaта канцлерка Ангела Меркел ще пътува до Вашингтон, за да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън. Събитието ще бъде организирано, за да покаже завръщане към трансатлантическата хармония след четири години на трънливи отношения при Доналд Тръмп. Но за да стане това, американците ще трябва да прикрият силното си чувство на разочарование, а германците - разяждащото безпокойство, пише Андреас Клут за Bloomberg.

Още по темата
По различни начини и Меркел, и Байдън бяха контраст на Тръмп, не на последно място като представляваха мултилатерализма и сътрудничеството, а не национализма. Така че Байдън и неговият екип се надяваха на голяма демонстрация на подкрепа от Меркел, особено в конфронтацията с автократичните противници на демократичния Запад: Китай и Русия.   

Вместо това Меркел, по обичайния си завоалиран и омаловажаващ начин, пренебрегна Байдън два пъти. Първaта обида се случи през декември, само седмици преди Байдън да положи клетва, когато тя прокара китайско-европейската инвестиционна сделка в следваща фаза - без дори да се консултира с екипа на Байдън. Вместо да помогне на Вашингтон да сдържи Пекин, Меркел иска Европа да запази възможностите си отворени.

Второто и по-лошо пренебрежение беше отказът й да се придвижи дори със сантиметър към двупартийните американски искания по отношение на спорния газопровод, който се строи от Русия до Германия. Наречен "Северен поток 2" и завършен на повече от 90%, той удвоява количеството газ, което Русия може да изнася директно за Северозападна Европа под Балтийско море.

В съчетание с "Турски поток", нов руски тръбопровод през Черно море към Югоизточна Европа, "Северен поток 2" постига стратегическа цел, дълго преследвана от руския президент Владимир Путин. В бъдеще той би могъл, ако поиска, да заобиколи Украйна и други източноевропейски страни и да прекъсне газа, който сега тече през тях. Това би лишило правителствата им от така необходимите транзитни такси, оставяйки ги изолирани и отворени за руски шантаж или нещо още по-лошо.

Путин, продукт на КГБ от съветската епоха, вече играе игра на заплахи и намигвания с Украйна, която той дестабилизира от 2014 г., когато анексира Крим и предизвика военен конфликт в източната часта на страната. „Всичко е възможно“, отговори той загадъчно на въпроса дали ще продължи да тече газ през Украйна, „но се изисква добра воля от нашите украински партньори.“ Малко неща са толкова зловещи като думата „добра воля“, когато излиза от устата на този човек.

Геополитическата заплаха, породена от "Северен поток 2", изглежда достатъчно очевидна за Полша, балтийските републики, Франция, Европейския съюз като цяло и други съюзници, които се противопоставят на газопровода заедно със САЩ. Въпреки това германците продължават да си заравят главата в пясъка като едни геостратегически щрауси. Неприемливо Меркел навива, че проектът е чисто търговско начинание, което е най-добре да се остави на частния сектор.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
3
 
7
преди 2 месеца
Обикновенно Пешо пише разумни неща, та сега се чудя дали не ги е преписал мотамо тези от някъде тези... гледам и другите коментари са в тази насока
0
 
4
 
6
преди 2 месеца
Мдамммм.За разлика от БГ политиците, които предадоха Южен Поток Меркел къде с клинчене, къде с гъвкавост направи Германия газов център на ЕС.
0
 
6
 
5
преди 2 месеца
Сега ако правилно прочетох автора обвинява Меркел, че се грижи за германците вместо за украинците. Ех кога и ние ще имаме такива политици, да мислят първо за България , пък после да се кланят на запад или изток
2
 
5
 
4
преди 2 месеца
Интересно - кой действаше и действа с лицемерство? Нали САЩ обещаваха да залеят Европа с евтин шистов газ? Е - къде е американският газ, че сега ПОСРЕД ЛЯТО половината европейски държави гледат към Петербург и Лахта центр (новата централа на Газпром) като гладни кученца? Значи "безкористният приятел" на Европа - САЩ е искал Европа да бъде срината в безпрецедентна енергийна криза... а на зима какво правим, щом още лятото има недостиг на газ? Как точно Меркел "предаде Европа" - като я спаси от енергиен апокалипсис ли? И друг въпрос имам - към наглите зеленаши с ВЕИ-тата. Сега е лято - ветър вее, слънце грее. Защо пак енергийната системае не може без газ, че и без въглища - а вие се спотайвате след като вече усвоихте поне 1 ГБ суха пара? А, мошшшшеници... ах, защо нямам власт, така хубаво ще ви люлям по грозните перки, че и след 1000 години ще снимат филми за мене...
1
 
4
 
3
преди 2 месеца
Правилно са отбелязали в статията, че Германия действа лицемерно.Крайно време беше това да се забележи.Казано е - по делата им ще ги познаете.Германия на приказки е първи защитник на демокрацията и борец за човешки правдини, но действията са изцяло меркантилни и подвластни само и единствено на тръговските и интереси.Като тези си действия маскират с благовидни теории как, видите ли , това вършело повече работа от конфронтацията и санкциите.Нещо, което е доста доста съмнително.По подобен начин едно време в училище поставяха добро другарче на един чин с лошо другарче, да се повлияело лошото другарче и да станело добро.Почти винаги се случваше точно обратното

Още от Анализи
Изборите в Германия – по-важните въпроси и отговори